7. května 2009 • 20:27

Šachtar postupuje, Hübschman dohrál

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Prvním finalistou Poháru UEFA se stali fotbalisté Šachtoru Doněck. Tým českého defenzivního záložníka Tomáše Hübschmana v semifinále vyřadil v ukrajinském derby Dynamo Kyjev.



Po úvodní remíze 1:1 Šachtar zvítězil v domácí odvetě 2:1 brankou Ilsinha dvě minuty před koncem. Hübschman však kvůli trestu za žluté karty o finále přijde.

Brémy vyřadily Jarolímův Hamburk »

Sedmadvacetiletý Hübschman se mohl stát jubilejním desátým českým hráčem v historii, který by se představil ve finále druhé nejprestižnější pohárové soutěže.

Jenže poté co v druhé půli zastavil rychlý brejk hostů a následně bránil protihráči v rozehrávce, dostal od rozhodčího žlutou kartu, která ho o vysněné finále připravila.

Dario Srna v souboji s Banguorou z Kyjeva
Dario Srna v souboji s Banguorou z Kyjeva


Ve finále tak bude spoluhráčům jen držet palce z hlediště a věřit, že se stane šestým Čechem, který si bude moci potěžkat trofej pro šampiona Poháru UEFA.

Před ním se to podařilo jen Jiřímu Němcovi a Radoslavu Látalovi se Schalke, Patriku Bergrovi a Vladimíru Šmicrovi s Liverpoolem a loni Radku Šírlovi se Zenitem Petrohrad.

Nedojde tak ani k historicky prvnímu českému duelu ve finále, přestože David Jarolím má s Hamburkem v druhém semifinále dobrou šanci postoupit do finále přes Brémy.

Šachtar doma začal náporem, šance však dlouho nepřicházely. Až po čtvrthodině hry nedokázali hosté odvrátit centr, míč se odrazil na hranici pokutového území k volnému Jadsonovi a brazilský záložník napálil míč neomylně do horního rohu branky.

Gól však domácí až příliš uklidnil, a tak přepustili otěže hry Dynamu. To začalo zlobit především rychlými kombinačními akcemi středem hřiště a standardními situacemi, se kterými měl Šachtar problémy již v prvním zápase.

Po jednom z přímých kopů se dokonce Dynamo dočkalo gólu, rozhodčí ho ale kvůli ofsajdu tečujícího Vukojeviče neuznal. Při následných protestech dostali hosté dvě žluté karty, jejich zloba se pak projevila i ve zvýšené agresivitě v soubojích.

Kyjevští pak předvedli raketový nástup do druhé půle a po minutě a půl bylo srovnáno. Obrana Šachtaru si nechala utéct Bangouru, který se v koncovce nemýlil.

Pokud by tímto skóre zápas skončil, šlo by utkání do prodloužení. Šachtar však chtěl rozhodnout v normální hrací době, zatlačil Dynamo před jeho branku a vypracoval si několik nadějných pozic, ale bez nebezpečnější střely.
Nejblíže vytouženému gólu byl Ilsinho, který využil chybu brankáře a snažil se dotlačit míč do sítě, jenže jeden z obránců nebezpečí zažehnal. Aktivita se však domácím nakonec vyplatila.

Již se schylovalo k prodloužení, když se po pravé straně probil do vápna Ilsinho, stahovačkou se zbavil obránce a křížnou střelou rozhodl o postupu Šachtaru.

Ten si tak zahraje vůbec první velké evropské finále v historii klubu. Hübschman po matném výkonu z prvního zápasu tentokrát patřil k oporám. Několikrát se dostal i k podpoře ofenzivy a málem se zapsal i mezi střelce.

V první půli nejprve přešel přes dva obránce, ale třetí mu nebezpečnou střelu z 20 metrů stačil zblokovat. Po změně stran zase z dobré pozice přestřelil.

Do statistik se tak zapsal pouze smolnou žlutou kartou, ze které si však hned po zápase zase tolik nedělal a oslavoval postup stejně jako spoluhráči. Finále Poháru UEFA se hraje 20. května v Istanbulu.

Šachtar Doněck - Dynamo Kyjev 2:1 (1:0)

Branky: 17. Jadson, 88. Ilsinho - 47. Bangoura. Rozhodčí: Benquerenca - Cardinal, Miranda (všichni Portug.). ŽK: Hübschman, Gladkij - Kaddúrí, Alijev, Bangoura, Vukojevič. Diváci: 25.000. První zápas 1:1, postoupil Šachtar.

Sestavy:
Šachtar: Pjatov - Srna, Iščenko, Čigrinskij, Rat - Hübschman, Gaj (70. Willian) - Ilsinho (90. Lewandowski), Fernandinho - Jadson - Luiz Adriano (70. Gladkij). Trenér: Lucescu.
Dynamo: Boguš - Betao, Sablič, Yusuf, Kaddúrí - Vukojevič - Jeremenko (76. Correa), Ninkovič - Alijev - Bangoura, Milevskij. Trenér: Semin.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud