Pavel Hartman
5. srpna 2009 • 11:39

Heslo slávistů: Nejde o život!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj o život? Ne, ale zápas o odražení k lepším zítřkům. S pozitivním sloganem startuje Slavia do odvety 3. předkola Champions League se Šeriffem Tiraspol. Výchozí pozice však k úsměvům určitě nevybízí. Tým v nové sezoně se ne a ne nadechnout.



Mělo to být pohodové potvrzení postupu do čtvrtého předkola Ligy mistrů, ale místo toho to bude nervák. Slavia, papírový favorit, není po bezbrankové remíze v Tiraspolu vůbec za vodou. Naopak jí hrozí nečekané utonutí.

Na palubě v Edenu jsou však černé myšlenky zakázané. „Je to hodně důležitý zápas, ale nejde o život,“ řekl včera trenér Karel Jarolím.

„S podobnými zápasy už máme zkušenosti. Doufám, že budou na naší straně, předvedeme naši hru, která nám přinášela úspěchy, a postoupíme,“ připojil se Matej Krajčík, pamětník úspěšné jízdy kvalifi kací Champions League před dvěma roky.

Jenže lehké spaní mít nikdo ve Slavii nemůže. Ještě před týdnem by nikdo neřekl, že by českému mistrovi mohl nahánět hrůzu moldavský šampion. Teď je z toho nepříjemná realita.

Tuzemský král sice naskočil do sezony s velkými plány, ovšem na hřišti zatím jede hluboce pod plán. Jediný bod a jediný gól ve třech zápasech, to je průšvih. A v evropských pohárech už sedmkrát v řadě nevyhráli! Jaký to kontrast s protivníkem.

Ten domácí nejvyšší soutěž odstartoval suverénními výhrami 6:0 a 2:0 a ve druhém předkole Champions League zdolal finské Turku dvakrát 1:0.

Utkání budeme od 20:00 sledovat ONLINE »

Navíc hraje pořád ve stejném složení a v pondělí přiletěl do české metropole plný sil, neboť si odložil víkendový ligový zápas. Kdežto Slavia se potila v pětatřicetistupňovém žáru.

„V Brně bylo extrémní horko, takže to určitě zanechalo stopy. K tomu ten výsledek... Ale na to musíme zapomenout. Poučit se a zapomenout,“ přikázal Jarolím.

Hlavu má však zamotanou. Zejména ze sestavy. Dosud totiž nenalezl ideální základní jedenáctku. V každém soutěžním duelu ji zatím protočil. Na koho vsadí dnes?

Veřejně se přiznal k jedinému jménu. Do brány opět postaví mladíka Hanuše, matador Vaniak mu bude jen krýt záda z lavičky.

Lehký výklus doplnili trenéři i hráči o legraci.
Lehký výklus doplnili trenéři i hráči o legraci.

Po porážce v Brně se opět objevily hlasy, zda mladík Hanuš už dorostl pro „zápasy roku“. I když se v nedělním podvečeru nedopustil přehmatů. Ovšem ani nepředvedl zázračný zákrok, jímž by mužstvo zachránil před gólovou pohromou.

„Není důvod, aby utkání nezvládl,“ soudí Petr Kouba, bývalý gólman národního týmu, který talentovaného Hanuše zná z mládežnické reprezentace.

Proč si to myslí? „Protože už zvládl zápas v Tiraspolu, který byl těžší, než bude podle mě ten v Praze. Slavia hrála venku, tedy na horší půdě,“ doplnil.

„Už bychom se neměli ptát, jestli na to Hanuš má, nebo ne. Když ho tam trenér dal, tak asi na to má,“ připojil expert Vladimír Táborský.

Střed obrany před Hanušem by měl nabrat původní podobu. Záskok Suchého na místě defenzivního záložníka už totiž nebude třeba. Štít číslo jedna Tunisan Ragued se zotavil ze svalového zranění. To by mohl ojít domácím k duhu.

„U nás nejsou tak univerzální hráči, takže by asi měli hrát na tom místě, na kterém vynikají,“ poznamenal Táborský.

Kdo však rozproudí slávistickou ofenzivu, toť otázka. Jarolím bude do poslední chvíle vybírat kreativního středového záložníka a bude přemítat i tom, jestli na hrotu nenechat jediného muže, rychlonožku Vlčka.

Popřejme trenérovi šťastnou ruku.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Hanuš - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Hloušek - Ragued - Janda, Jarolím,M. Černý, J. Černý - Vlček.

Šeriff: Namaško - Mamah, Nadson, Tarchnišvili, Rodriguez - Diedhiou, Rouamba, Arbanas, Kornějenkov, Suvorov - Balima.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud