27. července 2009 • 18:00

Sparta se chystá na řeckého favorita

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatý Třinec, dominance pokračuje. Podívejte se na oslavy: Jdeme chlastat
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO – Fotbalisté pražské Sparty zahájí v úterý večer v upravené Generali Areně další pokus o postup do základní skupiny Ligy mistrů, kde v předchozích třech sezonách chyběli.



 

V úvodním utkání třetího předkola znovu přivítají Panathinaikos Atény, který je před rokem zastavil na cestě do hlavní fáze soutěže po dvou výhrách 2:1 a 1:0.

"Ale v týmu máme některé nové kluky, kteří tou vzpomínkou nejsou zatížení. Naopak ti, co hráli loni, jsou o další zkušenosti bohatší. Ten zápas pro nás bude velkou výzvou," prohlásil na dnešní tiskové konferenci trenér Sparty Jozef Chovanec.

S napětím očekával také na zprávy z Mnichova, kde se letenský kapitán Patrik Berger podrobil dalšímu vyšetření zraněného kolena. Kdyby dopadlo dobře, mohl by Berger po týdenním tréninkovém manku v úterý nastoupit. "Počítal bych s ním přímo do základní sestavy," uvedl Chovanec.

O Bergrově případném startu se však rozhodne až těsně před zápasem. Vicemistr Evropy z roku 1996 absolvuje v úterý ještě další konzultaci u specialisty Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. "Bude záležet na tom, co mu doporučí. Také se uvidí, jak se bude sám Patrik cítit, a jak se rozhodnou trenéři," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

"Jeho zkušenosti by se nám v takovém zápase moc hodily, navíc měl v poslední době výbornou formu," přidal na adresu Bergera záložník Kamil Vacek.

Souboje s Panathinaikosem jsou pro české klubové reprezentanty strašákem. Od roku 2001 Panathinaikos vyhrál osm z devíti vzájemných soubojů, jen Liberec s ním před šesti lety v Poháru UEFA dokázal doma uhrát remízu, ale stejně pak po nezdaru v Aténách vypadl.

Sparta s ním prohrála při všech čtyřech měřeních sil, Slavia dvakrát a Mladá Boleslav jednou.

"S klukama v týmu se o tom samozřejmě bavíme, ale nestraší nás to, spíš se moc těšíme. Jen nesmíme opakovat chyby z loňska, kdy jsme si doma nechali dát dva góly, prohráli a venku to už bylo hodně složité. Ale stejně jsme si ověřili, že se i s takovým mančaftem dá hrát," vzpomínal na loňské dva nezdary Vacek.

"Musíme se vyvarovat triviálních chyb, které jsme udělali loni a Panathinaikos nás potrestal. Nyní máme lepší organizaci hry, což by nám mělo nahrát," tvrdil Chovanec.


Úterní zápas bude sparťanský lídr kvůli obnovenému zranění kolena podle Letos však mají sparťané při cestě do miliony nabité základní skupiny Ligy mistrů ještě mnohem složitější úkol. Kdyby se jim přes řecký celek podařilo přejít, čekala by je ještě letošní novinka - čtvrté předkolo, a v něm jeden z nasazených velkoklubů. V případě neúspěchu by sparťané šli do čtvrtého předkola Evropské ligy.

Panathinaikos je před dvojzápasem opět favoritem. V uplynulém ročníku Ligy mistrů došel až do osmifinále, kde vypadl s Villarrealem.

"Jak se říká, s jídlem roste chuť. Loni jsme si ukousli v Lize mistrů pořádně velký koláč, takže letos bychom chtěli zkusit ještě víc. Ale na Spartě musíme být maximálně obezřetní. To, že jsme ji vyřadili loni, nám automaticky další úspěch nezaručí," prohlásil nizozemský kouč Henk Ten Cate, který předloni v předkole LM vypadl s Ajaxem v souboji se Slavií.

Ale loni už Panathinaikos k postupu přes Spartu dovedl. "Praha je mi v létě asi souzená, protože to je krásné město," žertoval Ten Cate.

Do nové sezony se Řekové vyzbrojili třeba známým extravagantním francouzským útočníkem Djibrilem Cissém, naopak start další velké hvězdy Gilberta Silvy je prý v ohrožení. "Přijdou mi ještě silnější než loni," míní Chovanec.


Média sledují trénink Sparty
Média sledují trénink Sparty


Cíl pro úvodní duel mají sparťané jasný - uhrát co nejlepší výsledek do odvety. Loni doma prohráli 1:2 a prakticky tím přišli o postupovou šanci. "Rozhodující bude, abychom zvládli domácí zápas a neinkasovali dvakrát jako před rokem. Tehdejší duely samozřejmě evokují vzpomínku a já si pamatuji, že to byl hratelný soupeř," uvedl hned po losu Berger.

Pražané v ligové generálce na Panathinaikos zaujali při bezbrankové remíze v Teplicích především bezchybnou defenzivou, která nepustila domácí do jediné šance. V útoku však sparťané postrádali větší důraz a Chovanec naznačil, že zřejmě udělá změny v sestavě. S výkonem v Teplicích byl jinak spokojen.

"Naše hra na úvod sezony mě potěšila, převládaly pozitivní věci. Věřím, že díky tomu výkonu, který jsme předvedli, bude v úterý na Spartě vyprodáno a plný stadion vytvoří dobrou kulisu," uvedl Chovanec.

Jeho přání však zůstane nejspíš nesplněno, v současnosti je prodáno asi osm tisíc vstupenek. Letenský stadion prošel v létě několika změnami. Diváci se mohou těšit na dvě nové velkoplošné obrazovky a také těsnější kontakt s hráči, protože zmizely ploty, oddělující trávník od hlediště. V návaznosti na to budou posílena bezpečnostní opatření.

Hostující fotbalisty přijede povzbudit značné množství fanoušků. Panathinaikos dorazil do Prahy dnes v poledne a vpodvečer si vyzkouší letenský trávník při předzápasovém tréninku.

Duel mezi Spartou a Panathinaikosem začne v úterý ve 20:00, přímý přenos odvysílá ČT4. Utkání bude řídit trojice chorvatských rozhodčích v čele s Ivanem Bebekem.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek (Berger), Hušek, Zeman - Holenda, Wilfried.
Panathinaikos: Galinovič - Spyropulos, Bjärsmyr, Sarriegi, Vyntra - Gilberto Silva, Katsuranis, Leto, Karagunis, Gabriel - Cissé.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud