30. září 2009 • 09:24

Sparta se chystá vyloupit Kodaň

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapomenout na střeleckou neškodnost v domácí lize hodlají sparťanští fotbalisté ve svém druhém vystoupení v Evropské lize, které je čeká ve čtvrtek večer na hřišti FC Kodaň.



A protože dánský soupeř hned na úvod soutěže prohrál v Kluži, může český zástupce ve skupině K už ve druhém utkání odsunout jednoho z trojice soupeřů do nepříjemné role čtvrtého vzadu.

Sparta je na podzim týmem dvou tváří. Zatímco se jí s výjimkou utkání na půdě Panathinaikosu daří na evropské scéně, v domácí soutěži prožívají trápení. Sice nijak zvlášť nezaostávají za ligovým čelem a dokonce drží neporazitelnost, ovšem jejich střelecká forma je zatím mizerná. V devíti ligových zápasech nastřílela pouze osm branek a i na Letné se už za roli remízového krále stydí.

Ve čtvrtek by ale měla sparťanům sedět odlišná role - v Evropské lize se soupeři nesoustředí pouze na bránění, a tak by mohla znovu po čase přesvědčit i o svých ofenzivních schopnostech. "Soustředíme se na to v tréninku, ale stále máme velké nedostatky," je si trenér Jozef Chovanec dobře vědom hlavních neduhů.

Sionko: Moc rád bych proti Spartě hrál >>>

Jednou z možností jak zvýšit útočnou efektivitu je změna základní sestavy. Jenže nejlepším záložníkem v poslední době byl Martin Zeman, který týmu chybí kvůli účasti na mistrovství světa dvacítek.

Možná ale, že Chovanec přece jen příznivou zprávu obdrží: do středu hřiště by se mohl vrátit uzdravený Juraj Kucka, na kterého kouč sázel během jara. A také na levé straně obrany asi nebude nutné improvizovat, neboť zranění Pamiče ze sobotního duelu s Plzní se ukázalo jako méně vážné.

Sparta odletí do dánské metropole dnes dopoledne, večer ji čeká oficiální trénink na Park Stadium, kde se bude hrát i čtvrteční zápas. Dvě hodiny před ní vyběhnou na trávník domácí fotbalisté, v jejichž dresu hrají dva někdejší sparťané, na které se dodnes na Letné vzpomíná.

V současné době prožívají oba fotbalisté naprosto odlišné období. Zatímco obránce Zdeněk Pospěch je tradiční součástí základní sestavy a s třemi ligovými brankami druhým nejlepším střelcem klubu, na Libora Sionka - nejzkušenějšího hráče podle startů v evropských pohárech - trenér zapomíná.

V lize neodehrál ani minutu, střídal jen v pohárových duelech. "Mám na to svůj názor, ale přes média ho nechci prezentovat," řekl ČTK fotbalista.

Jednoduchou pozici nemá ani legendární Jesper Grönkjaer, jenž často zasáhne do hry až jako střídající hráč. V jeho případě to však je opakovanými zdravotními problémy s kolenem, kvůli kterému málem v létě ukončil kariéru.

Tak či tak, trenér Nor Stale Solbakken má v klubu silné postavení. V Kodani před osmi lety ukončil svou hráčskou kariéru a po pěti letech se vrátil jako trenér, aby ho přivedl ke dvěma titulům.

Letos však nejvyšší soutěž kodanští nezačali ideálně a až v posledních kolech stoupají tabulkou vzhůru. Jenže vyřazení v předkole Ligy mistrů od kyperského Apoelu Nikósie vyvolalo ve vedení klubu i mezi fanoušky velkou nervozitu, kterou ještě umocnila úvodní prohra v Evropské lize na půdě Kluže. V lize však dělají v posledních týdnech fotbalisté radost, poslední tři duely skončily výhrou, naposledy o víkendu s Aalborgem.

Kodaňský duel je sice mezi fanoušky brán s velkým očekáváním, ovšem hlavní sportovní akce týdne se odehraje až o den později. Na kongresu Mezinárodního olympijského výboru totiž bude vybrán organizátor olympiády v roce 2016 a protože jedním z kandidátů je i Rio de Janeiro, dorazil do Kodaně i fotbalový král Pelé.

"V úterý se v rámci jedné z akcí zúčastnil fotbalového turnaje, kde se pozdravil i se dvěma našimi brazilskými hráči. S týmem se ale nesetkal," vysvětlil Sionko, podle kterého by do hlediště mohlo dorazit mezi dvaceti a třiceti tisícovkami diváků.

Zápas začne v 19:00, rozhodovat ho budou Estonci: jako hlavní Hannes Kaasik, asistenty budou Marko Leevand, Hannes Reinvald, jako brankoví rozhodčí budou působit Sten Kaldma a Kristo Tohver. Přímý přenos vysílá ČT4.

Předpokládané sestavy:

FC Kodaň: Wiland - Pospěch, Larsson, Antonsson, Wendt - Kvist, Hutchinson, Vingaard, Kristensen - Ailton, N'Doye.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek (Kucka), Kovba, Kalouda - Wilfried, Kadlec.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud