27. srpna 2009 • 22:08

Fanoušci Slavie zažili v Bělehradu horké chvíle. Nestihli začátek utkání

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Rozsáhlé bezpečnostní manévry dnes prožila slávistická výprava během pobytu v Bělehradě, kde na fotbalisty českého mistra čekal odvetný zápas čtvrtého předkola Evropské ligy s domácí Crvenou Zvezdou.



Pražany prakticky všude doprovázela policie a těsně před samotným duelem musely příchodu na stadion asistovat desítky těžkooděnců s helmami. Hostující příznivci výkop vůbec nestihli.

Do Evropské ligy postupují jen pražská "S" »

Atmosféru před utkáním poznamenaly události při úvodním zápase. Srbští fanoušci se cítili poškozeni počínáním české policie, která proti nim minulý týden zasáhla v Praze. Příznivci Crvené Zvezdy tvrdí, že jim nebyl umožněn vstup do stanice metra a že byli bezdůvodně napadeni.

V oficiálním prohlášení na webových stránkách se jich zastal i bělehradský klub, který navíc obvinil česká média ze lživých informací a z toho, že srbské fanoušky označila za fašisty.

Policie před stadionem v Bělehradě.
Policie před stadionem v Bělehradě.

Tvrdé jádro Crvené Zvezdy dokonce slíbilo odvetu. Už tři a půl hodiny před výkopem postávaly před slavným stadionem Marakana skupinky domácích příznivců.

Opilí chuligáni Crvené Zvezdy řádili před týdnem v České republice už den před prvním utkáním, když vyrabovali benzinovou stanici na jihu Moravy. V Praze pak minulý čtvrtek vyvolali několik konfliktů. Poprali se s policií poté, co převraceli stoly a házeli půllitry po hostech v jedné z restaurací nedaleko Můstku nebo odmítli zaplatit za nocleh na Strahově.

Slavia v Bělehradu prohrála, přesto jde dál »

V okolí stadionu se jich před utkáním v Bělehradu pohybovalo přes pět stovek a mnoho z nich muselo asistovat při příjezdu a vstupu slávistické výpravy na stadion. Již během cesty autobusem hrozili domácí fanoušci zuřivými gesty, české novináře a slávistické VIP příznivce pak muselo na svá místa doprovodit několik desítek těžkooděnců.

Nejhůře dopadli dva autobusy slávistických fanoušků, které byly do Srbska vpuštěny až v poslední možné chvíli a chránila je stovka těžkooděnců.Přesto zápas nestihli. Dlouze kroužili na příjezdových cestách do Bělehradu a do svého sektoru se dostali až na konci první půle, kdy Crvena Zvezda vedla 1:0. Přivítal je ohlušující pískot a zuřivá gesta domácích fanoušků.

Ti ovšem také neprožili nejšťastnější zápas, ačkoliv se vše obešlo bez střetů mezi oběma tábory. Dva z nich se těžce zranili poté, co spadli z plotu oddělujícího jednotlivé sektory v hledišti.

Dalších deset fanoušků si podle agentury Beta způsobilo řezné rány při pokusu překonat zábrany mezi tribunami.

ČTK


Zápas očima redaktora deníku Sport:
To není dobré místo pro Čechy!

Jdete do války? Ne, jen na zápas Crvené Zvezdy se Slavií. Kdo neviděl, neuvěří.

Předkolo Evropské ligy? Sportovně společenská událost. Zdá se to jako vtip. Autobus na palubě s českými novináři a VIP zájezdem Slavie zastavuje u bělehradského stadionu Maracana. „Já se bojím," vyhrkne jedna dáma.

Není se co divit. Za okny nejdřív viděla našlapané vozy městské hromadné dopravy, z jejichž oken trčely ruce fanoušků Zvezdy a bubnovaly na střechu. Pak kolem silnice kupu policejních těžkooděnců.

Policie hlídkuje před stadionem v Bělehradě.Foto Barbora Reichová (Sport)

Přijíždíme z druhé strany arény. Na louce, po níž se musíme dostat na asfaltku k tiskovému středisku, v mžiku tvoří policejní komando kordon. Se štíty v rukou a s bílými přilbami na hlavách. Pár domácích příznivců se rozčiluje, že nemůžou projít, a nadávají.

„Držte se pohromadě," slyšíme pokyn, když se mezi pohozenými lahvemi a drny prodíráme na cestu. Stop! Odpojují se VIP fanoušci. Jdou do špinavého sektoru 20. My žurnalisté čekáme. Za chvíli jsme provedeni malým ostrůvkem mezi policejními ostrými hochy. „Pojďte," velí razantně šéf.

Nikdo ve skupince nežertuje. Tak zní jedno z bezpečnostních přikázání. „Tady bych chtěl chodit na fotbal," utrousí kdosi přesto.

Zdá se vám přehnané, že hra, která má bavit lidi, se tady odehrává ve válečných kulisách? Zoran Grujič, který už řádku let prodává před fotbalovým chrámem Zvezdy párky, namítá: „Musí to tak být!" Stojí před svým žlutým stánkem a nehne brvou, když kolem projdou čtyři řady policejních těžkooděnců s brněním od hlavy až k patě.

Varování z Bělehradu pro fanoušky Slavie: Nechoďtě do města! »

„Tak to jsou hodně ostří hoši," prohodí pouze. „Ale bez nich to nejde. Když se tu hraje derby s Partizanem, tak to je vojna. Mrtví tu nikdy nejsou. Ale jednou tady policajtovi strčili chuligáni do pusy světlici," mixuje srbštinu s polštinou.

Jako by mluvil o jiném světě. Před pokladnami arény totiž vládne klid. Zoran servíruje první „hotdogy" a přitom vykládá, že obyčejní Srbové jsou mírumilovní lidé. „My nejsme fašisti, ani chuligáni, jak si to spousta Čechů myslí po událostech v Praze," zdůrazňuje. „Po půlhodině vás pozvu domů a pohostím. To je nám vlastní," dodává.

Týden staré řádění srbských výtržníků sledoval v televizi, četl si o něm i v médiích. Ale hlavně ho zaujalo vystoupení reportéra České televize, kterému během živého vstupu brali fanoušci Zvezdy brýle a dělali mu na hlavě parohy. „Pustil jsem si to na internetu a ten kluk je fakt profík, ustál to fantasticky," směje se.

Miluje filmy Menzela i Formana. „Ostře sledované vlaky, to je něco tak krásného," zasní se. Pak se zeptá: „Jak se jmenuje ten Formanův film z té vesnické taneční zábavy?" Hoří má panenko! „Jóó, tak ten taky nemá chybu. Třeba ta scéna s dědou, jak mu hoří chalupa a oni mu říkají: Dědo, pojďte si sednout blíž," chechtá se.

Policie před stadionem v Bělehradě.Foto Barbora Reichová (Sport)

Jenže stačí popojít o pár metrů dál a hned vám úsměv zmrzne na tváři. „Odkud seš?" houká na fotografku deníku Sport chlapík sedící na „rantlu" chodníku. Holá hlava, vypracované bicepsy na rukou, už jen to budí respekt. Když ona i její novinářští kolegové přiznají, že jsou z Česka, okamžitě s naprostou vážností zvolá: „Tohle dnes není dobré místo pro Čechy!"

Minulý čtvrtek nechyběl při mele na Václavském náměstí. „Víte, co se stalo?" ptá se. Jeho tón i mimika v obličeji dávají jasně najevo, že nemá smysl s ním polemizovat. „Šel jsem do metra, policajti mě tam nepustili. A tak mě zmlátili," pokračuje. „Vy, Češi, jste takové pusinky," říká ironicky. Jeho kumpán vedle něj posměšně tleská.

Už si nemyslíme, že na půl tisícovky těžkooděnců v akci kolem stadionu jsou zbyteční. A zařazujeme pozvolna zpátečku.

„Tihle kluci nevyrůstali v normálních podmínkách, ale ve válce. Co si pamatují z dětství? Násilí, chaos, pak inflaci," rekapituluje „párkař" Zoran. „Negativní emoce si vybíjí na fotbale. Ale večer žádná bitka nebude. Kdyby přijelo deset tisíc fanoušků Slavie, tak možná, takhle ne," odhaduje.

Fanoušků Slavie nakonec není deset tisíc, jenom dva autobusy, ale i ty zakusí, co to je „fotbal po srbsku". Na stadion kvůli hordám domácích fandů musí jet po okreskách, jinudy by neprojeli. Proto na tribuny vstupují až ve 45. minutě - tehdy právě Cervena Zvezda zvyšuje na 2:0.

Pěkné přivítání...

Pavel Hartman

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud