26. srpna 2009 • 02:00

Prahu čeká peklo. Ovládnou ji tři tábory fotbalových chuligánů

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další nájezd rowdies na Prahu je na spadnutí. Dnes na sebe totiž narazí v hlavním městě příznivci tří různých fotbalových týmů. Na čtvrteční odvetné zápasy Evropské ligy svého mužstva přijíždějí do republiky fanoušci Mariboru, Dinama Bukurešť a Evertonu. Všichni hodlají trávit středeční noc v Praze.



Přitom pouze Maribor nastoupí na Spartě. Dinamo Bukurešť čeká duel v Liberci, Everton se představí v Olomouci. „Ale do těch patřičných destinací vyrazí fanoušci až ve čtvrtek ráno nebo dopoledne. Středu s největší pravděpodobností stráví v Praze,“ uvedl policejní koordinátor a expert na hooligans Martin Synecký.

Expert na hooligans: Kvůli fotbalu sem nejezdí »

Podle jeho informací představují největší nebezpečí příznivci Dinama Bukurešť. V jejich případě se ani nedá předpokládat míra nebezpečí. „Fanoušků Mariboru, kteří přijedou za svým týmem na Spartu, bych se nebál. Ale Dinamo – to může být opravdu velký problém.“

Podle informací policie dorazí rumunský celek podpořit na utkání v Liberci zhruba 300 fandů. „Ovšem sto z nich patří k opravdu tvrdým ultras,“ konstatoval Synecký.

Takhle řádí fanoušci Bukurešti:
383210:gallery:true:true

Úvodní utkání mezi Dinamem Bukurešť a Libercem UEFA včera kontumovala, protože před koncem duelu vnikla skupina fanoušků na hřiště. A dá se předpokládat, že právě ta nyní přijede se zmiňovanými ultras do České republiky.

Policie zasahuje proti řádícím fanouškům fotbalového celku Crvena Zvezda Bělehrad. Policie zasahuje proti řádícím fanouškům fotbalového celku Crvena Zvezda Bělehrad.Foto ČTK
Před necelým týdnem poznala Praha řádění příznivců Crvené Zvezdy Bělehrad. Teď se nedá vyloučit, že rowdies z Dinama Bukurešť zopakují něco podobného.

„Žádné preventivní opatření na téma: Jak se chovat proti běsnícímu davu, neexistuje,“ konstatoval Synecký. „Ale policie s tím má už zkušenosti a věřím, že se to zvládne bez větších potíží,“ přeje si.

V souvislosti s dnešním problémovým večerem se navíc rýsuje jedna velmi nebezpečná kombinace. A to ta, že na sebe narazí příznivci Dinama Bukurešť a Evertonu. „Z Anglie máme hlášeno asi sedm set fanoušků. A středeční noc také hodlají trávit v Praze.“

Případné střety táborů obou příznivců vyvolávají obavy i v Syneckém. „Podle našich informací jsou ti rumunští ultras hodně divocí. A pokud by k něčemu vyprovokovali fanoušky Evertonu, bylo by to asi hodně divoké. O Angličanech je totiž známo, že do bitek se zapojují všichni.“ To znamená, že by se mezi sebou někde v centru Prahy mohlo poprat sto hooligans Dinama Bukurešť a sedm stovek příznivců Evertonu.

A pokud by se do celého konfliktu ještě přimotali fanoušci Mariboru, kteří v tu dobu už budou v hlavním městě, asi by vznikla hodně složitá situace. „Ovšem ze slovinské strany neočekáváme žádnou komplikaci,“ soudí Synecký. Do Prahy prý totiž dorazí pouze ti „umírněnější“ příznivci slovinského celku.

Co umí fanoušci Mariboru?

„Po výsledku prvního zápasu prý není mezi fanoušky Mariboru o odvetu takový zájem,“ potvrdil ředitel komunikace Sparty Praha Ondřej Kasík. „Na utkání se každopádně připravujeme tak, aby nedošlo k nějakým nepříjemnostem na stadionu ani v jeho okolí,“ dodal.

Podobně postupují i v Liberci. K dispozici tam bude mít policie také pořádkové síly z České Lípy, Jablonce, Semil nebo Děčína.

„Nepočítáme s dopravními omezeními. Vzhledem k tomu, že fanoušci mají přijet autobusy, budeme se je snažit nasměrovat co nejblíže stadionu a doprovodit je do sektoru hostí a po skončení utkání zpátky,“ sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

„Hlavně se budeme zaměřovat na to, aby se fanoušci nedostali na hřiště. Je to jeden z nejrizikovějších zápasů v historii Liberce,“ přiznal tiskový mluvčí klubu Lukáš Váňa.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud