6. února 2010 • 15:21

EURO 2012: Los kvalifikace proběhne v neděli

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatý Třinec, dominance pokračuje. Podívejte se na oslavy: Jdeme chlastat
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace se v neděli (12:00 Eurosport) dozví soupeře pro kvalifikaci o účast na EURO 2012. Los, kterého se zúčastní i ukrajinský útočník Andrej Ševčenko, začíná v pravé poledne v Paláci kultury a vědy ve Varšavě.



V osudí bude 51 zemí, pořadatelské země Polsko a Ukrajina mají účast jistou. Kvůli výsledkovému pádu se národní tým ocitl ve druhém výkonnostním koši, tudíž může narazit na evropské giganty. Jisté je, že se vyhne Slovákům.

Obhájce trofeje Španělsko, Německo, Anglie, Nizozemsko nebo také Itálie a Francie. Všichni tito soupeři se můžou postavit české reprezentaci v kvalifikaci o EURO 2012, která se v neděli rozlosuje v polské metropoli.

V rovině teorie
Skupina smrti:
Španělsko, Česko, Izrael, Slovinsko, Černá Hora, Ázerbajdžán.

Lehká skupina:
Rusko, Česko, Rakousko, Bělorusko, Lichtenštejnsko, San Marino.

Atraktivní skupina:
Anglie, Česko, Irsko, Belgie, Island, Lucembursko.

Skupina "za humny":
Německo, Česko, Rakousko, Maďarsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko.

Skupina "cestovatelská":
Portugalsko, Česko, Izrael, Kypr, Kazachstán, Ázerbajdžán.

Jednapadesát účastníků bude rozděleno do devíti skupin, na závěrečný turnaj postoupí přímo jejich vítězové plus nejlepší tým z druhého místa. Zbylé celky na druhých příčkách podstoupí baráž.

„Nemám osobní přání. Můžou nám nalosovat skupinu, která bude na první pohled vypadat ošklivě, ale nakonec nám bude vyhovovat, proto nikoho nebudu jmenovat. Ze statistik jen vím, že jsme nikdy na šampionátech neprohráli s Holanďany, nejspíš nám tedy vyhovují. Prostě ať dopadne los jakkoli, musíme se připravit na každého soupeře se vší parádou,“ uvedl předseda ČMFS Ivan Hašek.

Slavnostnímu ceremoniálu bude osobně přítomen, společně s ním dnes do Varšavy letí kouč národního týmu Michal Bílek i manažer reprezentace Vladimír Šmicer. V sobotu večer absolvují oficiální večeři se zástupci cizích výprav, v neděli krátce před polednem s nimi usednou do hlediště jednoho ze sálů varšavského Paláce kultury a vědy. V očekávání příznivého losu.

„Nemám vysněné soupeře. Spíš ty, kterých bych se chtěl vyvarovat. Nepřál bych si Španělsko, asi nejlepší tým na světě. A ve čtvrtém koši by byli hodně nepříjemní Slovinci,“ řekl Bílek.

„Španělů bych se taky bál, momentálně hrají dobrý fotbal. Líbila by se mi Anglie nebo Francie, kde jsem hrával, dostal se zase do kontraktu s jejich fotbalem, s lidmi, se kterými se znám. A nebo Itálii. Myslím, že s nimi bychom mohli sehrát dobré partie,“ přidal názor Šmicer.

„Je jasné, že o první místo bude těžké hrát. Ovšem před EURO 2008 jsme dostali Němce a postoupili jsme přímo. Z vlastní zkušenosti vím, že velká jména sice budí větší respekt, jenže právě na těchto soupeřích si člověk dělá jméno. Je velký rozdíl, jestli dáte gól Makedoncům nebo Němcům, pro hráče je to daleko větší motivace,“ vidí bývalý reprezentační útočník výhody střetů s atraktivními protivníky.

Jaké by bylo složení „české“ skupiny smrti? Španělsko, Česko, Izrael, Slovinsko, Černá Hora, Ázerbájdžán (podle současného postavení týmů na žebříčku FIFA). Stoprocentně se Bílkův výběr vyhne Slovákům, Řekům, Švédům, Švýcarům, Srbům, Turkům, Dánům a Rumunům, tedy mužstvům, se kterými sdílí druhý koš.

Losovací koše
1. koš
Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Portugalsko, Francie, Rusko

2. koš
Řecko, ČESKO, Švédsko, Švýcarsko, Srbsko, Turecko, Dánsko, Slovensko, Rumunsko

3. koš
Izrael, Bulharsko, Finsko, Norsko, Irsko, Skotsko, Severní Irsko, Rakousko, Bosna a Hercegovina

4. koš
Slovinsko, Lotyšsko, Maďarsko,
Litva, Bělorusko, Belgie, Wales, Makedonie, Kypr

5. koš
Černá Hora, Albánie, Estonsko, Gruzie, Moldavsko, Island, Arménie, Kazachstán, Lichtenštejnsko

6. koš
Ázerbájdžán, Lucembursko, Malta, Faerské ostrovy, Andorra, San Marino

„I v dalších koších nejsou lehcí soupeři, myslím však, že s nimi se bez obav můžeme měřit. Vidím to před losem optimisticky, uvidíme, jaká bude realita. Prostě jak to přijde, tak to přijde,“ tvrdil Šmicer. Ze všeho nejvíc si s Haškem i Bílkem přejí zařazení do pětičlenné skupiny. V tom případě by Češi minuli největší outsidery typu San Marina nebo Andorry. Tedy zbytečným zápasům, ve kterých jde o zdraví a výsledky z nich se v konečném účtování stejně mažou.

„Pro kluky nejsou tato utkání žádný med a ani nejsou atraktivní pro fanoušky. Jsou prostě k ničemu. Trpaslíci koušou, škrábou, co to jde,“ podotkl Šmicer. „Volný termín bychom určitě dokázali využít jinak,“ doplnil Hašek.

Nedělní slavnosti se jako hosté zúčastní i čtyři legendy – Poláci Zbigniew Boniek a Andrzej Szarmach a Ukrajinci Oleg Blochin a Andrej Ševčenko. Přinesou Ševčenko a spol. Čechům štěstí?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud