3. ledna 2010 • 20:00

Smrtící Dakar už má na kontě 57 životů

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmapadesát lidských životů už má na svědomí pouštní dobrodružství s názvem Rallye Dakar. Nejslavnější etapový závod prožil další tragédii v sobotu, když jedna z divaček nepřežila střet se soutěžním vozem. Další lidé byli zraněni.



Smrt se tak Dakaru nevyhýbá ani na jihoamerickém kontinentu, kam se slavná rallye přesunula kvůli bezpečnosti už vloni.

Rallye Dakar: Druhé místo Lopraise zastínila tragická nehoda »

V úvodní etapě najela po 75 kilometrech německo-švýcarská posádka Mirco Schultis, Ulrich Leardi s vozem Desert Warrior do skupinky diváků a čtyři z nich zranila. Osmadvacetiletá žena po převozu do nemocnice zemřela, další mladík je ve vážném stavu.

Vůz Mirco Schultise zranil v první etapě čtyři lidi, jedna žena zemřela
Vůz Mirco Schultise zranil v první etapě čtyři lidi, jedna žena zemřela


Podle organizátorů stáli zranění fanoušci mimo vyhrazenou zónu pro diváky. Schultis s Ulrichem nicméně ze soutěže odstoupili.

Prokletý Dakar: Tomeček boural a končí »

Už loňské první putování po jižní Americe si vyžádalo lidské životy. Na trati zemřel francouzský motocyklista Terry a při nehodě doprovodného kamionu byli zabiti dva Peruánci.

Dakar tak navázal i na tu smutnější část svého afrického odkazu. Celkem vedle osmnácti soutěžících, osmi novinářů a jedenácti členů doprovodu či pořadatelů, zemřelo při třiceti ročnících závodu na africkém kontinentu patnáct domorodců, z toho osm dětí.

1979 (1 mrtvý) - Při premiéře zahynul motocyklista Patrick Dodin.

1981 (3) -
Tři italští novináři zmizeli v poušti.

1982 (3) - Zabil se nizozemský motocyklista Bert Osterhuis. Zemřela i francouzská žurnalistka Ursula Zentschová a dítě v Mali.

1983 (2) - Zemřel francouzský motocyklový závodník Jean-Noël Pineau a ve státě Mali opět přihlížející dítě.

1984 (1) -
V Burkině Faso přejel rangerover divačku.

1985 (2) - Jeden člověk podlehl zraněním v Nigeru, druhý zahynul při nehodě vrtulníku v Maroku.

1986 (7) -
Pád helikoptéry připravil o život pět lidí. Zemřel švýcarský pilot Francois-Xavier Bagnoud a čtveřice Francouzů: zakladatel soutěže Thierry Sabine, novinářka Nathalie Odentová, televizní technik Jean-Paul Fur a popový zpěvák Daniel Belavoine. Smutný ročník doplnili ještě dva motocyklisté, do cíle nedojel Ital Giampaolo Marinoni a Japonec Jasuo Kaneko.

1987 (1) -
Na cestě do Dakaru zemřel francouzský novinář.

1988 (6) - Tragický skok dvoumotorového kamionu DAF nepřežil jeho navigátor Kees van Loevezijn a obětí srážky s jiným vozem se stal spolujezdec Patrick Canado z Francie. Na motocyklu skonal jeho krajan Jean-Claude Huger. Krvavou daň si rallye vybrala i mezi diváky: dítě v Mali, další dítě a žena v Mauritánii.

1990 (1) -
V poušti zahynul finský žurnalista Kaj Salminen.

1991 (2) - V opuštěné vesnici v Mali byl zastřelen řidič doprovodného kamionu Charles Cabannes a zemřel též lékař závodu. Oba zemřelí byli francouzské národnosti.

1992 (3) - Francouzského motocyklistu Gillese Lalava doplnili na poslední cestě i dva řidiči podpůrných týmů.

1994 (1) -
Zemřel motocyklista Michel Sansen z Belgie.

1996 (2) -
Na jihu Maroka najel na minu kamion a jeho řidič Francouz Laurent Gueguen zahynul. V Guineji bylo zabito dítě.

1997 (1) -
Zabil se motocyklista Jean-Pierre Leduc z Francie.

1998 (5) - Nedaleko Nuakšottu v Mauritánii přišlo při čelní srážce jednoho auta s domorodým vozem o život pět civilistů.

2002 (1) -
Nehodu servisního vozidla Toyoty zaplatil životem francouzský mechanik Daniel Vergnes.

2003 (1) -
Vaz si zlomil francouzský spolujezdec Bruno Cauvy.

2005 (5) - José Manuel Pérez ze Španělska podlehl zraněním a stal se desátým mrtvým motocyklistou na Dakaru. O den později zahynul na motorce i dvojnásobný dakarský vítěz Ital Fabrizio Meoni. Černý ročník doplnili ještě dva belgičtí fandové rallye a o život přišla i pětiletá senegalská dívka.

2006 (3) - Zahynul australský motocyklista Andy Caldecott a dvě děti - jedno v Guineji a druhé v Senegalu - přihlížející závodu.

2007 (2) - Zatím poslední africký ročník se stal osudným dvěma motocyklistům, Jihoafričanovi Elmeru Symonsovi a jeho francouzskému kolegovi Eriku Aubijouxovi.

2009 (3) -
Zahynul francouzský motocyklista Pascal Terry a dva lidé nepřežili nehodu, při které se jeden z doprovodných kamionů srazil s jiným vozidlem.

2010 (1) - Zemřela jedna z divaček, když do skupiny lidí přihlížejících u trati vjel vůz německo-švýcarské posádky Mirco Schultis, Ulrich Leardi.

Zdroj: ČTK

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud