3. ledna 2010 • 08:48

Prokletý Dakar: Tomeček boural a končí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Tomáš Tomeček nedokončil kvůli havárii úvodní etapu Rallye Dakar a soutěž pro něj skončila. Pilot tatry zůstal nezraněn, ale mechanik Petr Vojkovský je v nemocnici na pozorování po otřesu mozku.



Vrtulníkem letěl na vyšetření do Córdoby i další člen posádky navigátor Vojtěch Morávek, s pohmožděným ramenem už se ale připojil v bivaku k týmu.

Tomeček havaroval zhruba 25 kilometrů před cílem úvodního soutěžního dne. Zatímco jeho kolegové putovali do nemocnice, pilot zůstal u svého kamionu Livescore.

"Zase jsem jel rychle, najel do levotočivé zatáčky, kde byl kámen a ten mi strhl řízení doleva, převrátili jsme se na bok a zůstali tam ležet," popsal Tomeček nehodu ČTK.

Zkušený pilot kvůli havárii nedokončil loňský premiérový ročník rallye na jihoamerickém kontinentu. Tehdy měl vážnou nehodu, když v důsledku mikrospánku převrátil kamion na bok v deváté etapě.

Tomeček tentokrát ještě v noci dokázal kamion zprovoznit a převezl jej do bivaku v Córdobě, kde byl cíl první etapy. "Teď řešíme ukončení soutěže, vrácení přístrojí a hlavně stav kluků. Vojta už je tady (v bivaku), ale Petr je na pozorování v nemocnici," uvedl Tomeček.

Stav mechanika Vojkovského by neměl být vážný, ale členové týmu Letka Racing zatím příliš informací nemají.

"Je to katastrofa. Hlavně ale, aby byl Petr dobrý. Teď budu zjišťovat situaci. Doktoři mi v noci řekli, ať přijdu ráno, že teď nic nevyřeším," dodal Tomeček, jenž bude v nejbližších hodinách zajišťovat i přesun týmu do Česka.

Podle informací oficiálních internetových stránek týmu bude Vojkovský v nemocnici do úterý. "Jsem v nemocnici, ale jsem OK. Akorát bolavý, ale celý," uvedl sám mechanik.

Mnohem příjemnější starosti řeší v Argentině jeho krajan, ale i soupeř Aleš Loprais, který po druhém nejlepším čase v kategorii kamionů může spřádat plány, jak vyzrát na konkurenční kamazy.

V sobotu s nimi svedl za volantem tatry vyrovnaný boj a na vedoucího Vladimira Čagina, který si připsal 48. etapové prvenství, ztrácí necelou půlminutu.

"Jelo se výborně, a když jsem dojel i (Firdause) Kabirova, dál jsem na pilu netlačil. Kabirov jel dostatečně rychle, aby mě nezdržel, a přitom dostatečně pomalu na to, aby Čagin před ním měl dostatek volnosti," uvedl tým Loprais Tatra v tiskové zprávě.

"Beru to jako dobrý základ do dalších etap. Do druhé speciálky vyjedeme totiž už mezi oběma Rusy, a ti budou mít taktizování ztížené. Podstatné je pro mě hlavně to, že etapu jsme v pohodě zvládli a těšíme se na tu příští," dodal Aleš Loprais.

Na ní dnes čeká automobily a kamiony 687 kilometrů, z toho 355 km měřených úseků. Na startu kategorie automobilů už nebude německo-švýcarská posádka Mirco Schultis, Ulrich Leardi, po jejíž nehodě v sobotu zemřela divačka. Podle zpráv médií zdrcený Schultis ze závodu odstoupil.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud