2. ledna 2010 • 11:12

Kouč dvacítky Šindel: Je to velké zklamání

Autor: Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do roku 2010 se trenér JAROMÍR ŠINDEL probudil s vědomím, že jeho tým nedokázal na světovém šampionátu do 20 let v Kanadě postoupit do čtvrtfinále. Porážka s Ruskem stvrdila, že reprezentační „dvacítku“ čeká jen nevyzpytatelný boj o záchranu.



Včera mu nebylo zrovna do řeči, k dosavadnímu průběhu turnaje se nechtěl vůbec vracet.

Kdybyste měl pojmenovat největší zklamání, co by to bylo?
„Jednoznačně to, jak jsme dopadli, že jsme nepostoupili ze skupiny. Takhle celkově, nechci to dál rozebírat.“

Už jste si stačil sesumírovat, proč k tomu došlo?
„Na to je dost času. Teď máme jedinou starost připravit mužstvo na nadcházející dva zápasy.“

Přesto, nemyslíte, že mužstvo načal už úvodní debakl se Švédskem?
„Říkám, že teď se potřebujeme soustředit na utkání o udržení. K analýze se vrátíme po mistrovství. Teď mám jiné starosti, než abych hodnotil, co jsme neudělali dobře.“

Do skupiny o udržení se týmu započítávají tři body z utkání s Rakouskem. Ještě vás čekají Lotyšsko a Slovensko. Máte z nich obavy?
„Každý boj o záchranu je těžký. Je to úplně něco jiného než hrát nahoře. Mužstvo, které momentálně prožívá velké zklamání, musíme připravit na novou roli. Navíc na to nemáme moc času, protože se musíme přestěhovat do Saskatoonu.“

Hrát o záchranu s ještě třeba psychicky labilními mladíky je asi něco jiného než se zkušenými borci, které jste na jaře úspěšně vedl z lavičky Mladé Boleslavi v baráži, co říkáte?
„Je pravda, že hrají ještě juniorský hokej plný taktických nedostatků, tím to bude určitě těžší.“

A psychicky se s tím vyrovnají?
„Budou muset. Nic jiného nám ani nezbývá.“

Už víte, co svým svěřencům před utkáním řeknete?
„Mám tady dost hráčů, kteří budou moci hrát na dvacítkách i příští rok, takže jejich motivace je jasná. Ani ti ostatní určitě nebudou chtít být u toho, aby se stalo něco ještě horšího, než co se zatím stalo.“

V týmu je i šest hráčů, kteří před třemi lety zažili sestup s osmnáctkou...
„K tomu bych se teď nerad vracel. Není podstatné, co bylo. Na to se nejde dívat. Je potřeba hledět k tomu, co bude.“

V hlavách ale nepříjemnou vzpomínku asi mít budou, nemyslíte?
„Domnívám se, že jsou natolik inteligentní, že jim došlo, co se stalo. A že udělají všechno pro to, aby se to už neopakovalo.“

Proč neuspěla dvacítka?

✔ Na šampionát tým odjížděl až s příliš velkými očekáváními. Trenér Šindel už od svého květnového jmenování do funkce všechny ujišťoval, že to s českým mládežnickým hokejem není tak špatné. Před turnajem se dokonce nerealisticky mluvilo o medaili.

✔ Přestože kouč při nominaci tvrdil, že hráče vybíral hlavně podle toho, aby zapadli do týmu a nedocházelo k tradičnímu dělení na skupinky ze zámoří a Česka, po utkání s Finskem kritizoval právě zámořské posily.

✔ Český tým den před klíčovým utkáním s Finskem možná zbytečně, aspoň zpočátku, kdy začal hrát pouze na tři pětky, plýtval silami proti favorizovaným Švédům.

✔ Duel s Finy se Šindelovu výběru nepodařilo dotáhnout do vítězného konce, třebaže ho měl výborně rozehraný. Ve druhé polovině utkání přišel o tříbrankový náskok. Scházely hráčům síly, nebo došlo k taktické chybě?





Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud