Pavel Novotný
25. prosince 2009 • 05:00

Co hýbe tenisovým světem v novém tisíciletí?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nové tisíciletí ukrojilo ze svého krajíce již devět let a tenisový svět si může přidat do své sbírky legend další dva diamanty: Roger Federer a Rafael Nadal se zcela nepochybně zařadili po bok Johna McEnroa, Björna Borga, Ivana Lendla, Borise Beckera a řady dalších. Nové millenium však přineslo mnohem více zajímavých událostí.



Co vzbudilo zájem fanoušků především? Samozřejmě skvělý tenis, vynikající individuální výkony, celá řada zápasů, které zvedaly diváky ze sedadel, ale hlavně vláda dvou králů, kteří si získali srdce fanoušků po celém světě.

Roger Federer a jeho věčný soupeř Rafael Nadal stačili vytvořit celou řadu výkonů, které budou jejich následovníci jen velmi těžko překonávat. A dost možná se to již nikomu nepovede. Podívejte se na deset nejzajímavějších momentů, které tenis v novém století prozatím ovlivnily nejvíce.

Roger FedererFoto ČTK/AP


Událost číslo 1
Jak jinak začít než úřadující světovou jedničkou Rogerem Federerem. Patnáctinásobný grandslamový vítěz právem usiluje o primát nejlepšího tenisty všech dob. Během uplynulých devíti let se stal jediným tenistou historie, který získal pět grandslamových titulů v řadě, a to dokonce hned na dvou turnajích velké čtyřky.

V letech 2003-2007 nepoznal jiného vítěze Wimbledon, "nudnou" podívanou na stejného krále zažily i roky 2004-2008 během US Open.

Rodák z Basileje se navíc stal jediným tenistou v novém století, který se dostal do všech grandslamových finále v jednom roce, a to dokonce již třikrát během své kariéry.

Aby těch něj nebylo málo, letošním vítězstvím na Roland Garros se stal osmadvacetiletý tenista šestým hráčem historie, který vyhrál všechny grandslamové turnaje.

A na závěr nekonečného výčtu úspěchů nezastavitelné švýcarské mašiny je dobré připomenout šance soupeřů, kteří potkají svého slavného soka na grandslamu. Pak mohou počítat s faktem, že Federer se dostal do 22 grandslamových semifinále v řadě, což je více než dvakrát lepší výsledek než kterého dosáhl ve své nejslavnější éře Ivan Lendl, jemuž se to povedlo "jen" desetkrát.

Událost číslo 2
A opět Švýcar. Pětkrát zakončil Roger Federer rok na pozici světové jedničky, něco podobného se v historii povedlo již jen Jimmy Connorsovi, o jeden rok lepší je velký vzor Rogera Pete Sampras.

Současná světová jednička navíc přidává bonus v podobě 263 týdnů, které strávil jako nejlepší tenista planety. K absolutnímu rekordu Samprase mu schází přihodit dalších 23 týdnů. Pro švýcarského dominátora určitě nic nemožného.

Tento úder z jiné planety předvedl Federer během semifinálového klání US Open 2009 proti Novaku Djokovičovi.


Událost číslo 3
Těžko bude bílý sport hledat nového antukového krále, který by nahradil se zraněními bojujícího Rafaela Nadala. Rodák z Mallorky se do historie navěky zapsal svými čtyřmi tituly v řadě na Roland Garros. Ve 31 zápasech v řadě nenašel na oranžovém pařížském povrchu rovnocenného soupeře, než potkal svůj osud.

Rok 2009 ukončil panování světové dvojky Švéd Robin Söderling, který Nadala poslal balit kufry již ve čtvrtém kole. Porážka se současnou světovou osmičkou byla pro Rafu vůbec první v Paříži!

Událost číslo 4
Trošku nudné konstatování, ale i čtvrtá klíčová událost uplynulých let patří do sbírky Federera. Mezi roky 2003 a 2005 vyhrál fenomenální Švýcar všech 24 finálových duelů, do kterých se dostal. Rekord, který s největší pravděpodobností zůstane nepřekonán.

Stěží uvěřitelnou šňůru přestřihl až Nalbandian, který připravil Federerovi téměř neznámý pocit porážky ve finále turnaje Masters v roce 2005. I tak se to Argentinci povedlo až v pětisetové bitvě a navíc v tiebreaku.

Událost číslo 5
Kdo jiný může vystřídat Federera než Nadal. Třiadvacetiletý tenista se stal prvním hráčem od dob Björna Borga, který v jednom roce vyhrál jak Roland Garros tak Wimbledon. Tato exkluzivní bilance se Španělovi povedla v roce 2008, o rok později ho napodobil kdo jiný než Federer. Aby toho snad světová dvojka neměla málo, připsala si ve stejném roce 2008 jako bonus i vítězství na olympijském turnaji v Pekingu.

Světová dvojka ve finále Davis Cupu.Foto ČTK


Událost číslo 6
Že pokročilejší tenisový věk nemusí zase až tolik znamenat, dokázal André Agassi. Ve věku 33 let se stal v roce 2003 nejstarší světovou jedničkou v historii. V novém století vyhrál manžel Steffi Gráfové 16 turnajů, z toho třikrát Australian Open ve věku 29, 30 a 32 let a dosáhl rekordního sedmnáctého vítězství na turnajích Masters, když dominoval v Cincinnati. V té době mu bylo 34 let. Klobouk dolů.

Událost číslo 7
173 vítězství, 9 porážek. Je těžké tomu uvěřit, ale přesně to je bilance Rogera Federera v letech 2005-2006. V roce 2005 odešel z pětaosmdesáti zápasů, ke kterým nastoupil, jako poražený jen ve čtyřech případech. A o rok později? Dvaadevadesát vítězství, pět porážek. K tomu si připočtěte 23 turnajových triumfů včetně pěti grandslamových vítězství a osmi titulů na turnajích série Masters. To vše v uvedených dvou letech. Dalších slov netřeba.

Událost číslo 8
Když už jsme u Federerových čísel, nemůžeme vynechat statistiku Rafaela Nadala. A když Nadal, tak antuka. Bez tří zápasů má za sebou světová dvojka dvě stovky utkání na oranžové drti. Skóre? 181 - 16! Soupeři tedy vyhráli zhruba každé jedenácté utkání. V letech 2005-2007 vyhrál nezastavitelný Španěl 81 zápasů v řadě na antuce! Pokud se dostal na tomto povrchu do finále, což pro něj nebývá větší problém, odcházel jako vítěz ve čtyřiadvaceti případech z šestadvaceti.

 

Lleyton HewittFoto ČTK/AP

Událost číslo 9
Pokud byste hledali druhého tenistu za Federerem, který se udržel na místě světové jedničky delší čas, pak věřte, že jím je Australan Lleyton Hewitt, jenž se z první pozice světa mohl těšit dva roky po sobě. Poprvé se mu to povedlo v roce 2001 po jeho vítězství na US Open a turnaji Masters Cup, o rok později se radoval z triumfu ve Wimbledonu a obhajoby Masters Cupu. Hewitt strávil na trůnu 75 týdnů v řadě, 80 týdnů celkově. Australan zůstává v historii tenisu zapsán jako nejmladší světová jednička, kterou se stal ve věku 20 let a osmi měsíců.

Událost číslo 10
Naší přehlídku po deseti nejzajímavějších událostech nového tisíciletí zakončíme jak jinak než u Rafaela Nadala. Pokořitel českých tenistů z letošního finále Davisova poháru dokázal mezi roku 2005-2009 vyhrát neskutečných 15 turnajů série Masters. O čtyři roky starší Federer má jen o jeden primát víc, absolutním lídrem zůstává se sedmnácti tituly André Agassi. Jak dlouho?

A nakonec pár zajímavostí.

Bývalá světová jednička a antukový démon Gustavo Kuerten se stal prvním tenistou v Brazílii, který obdržel Kříž za zásluhy ve sportu, což je největší vyznamenání v jihoamerické zemi.

Nicolas Massu si připsal opravdu cenný úspěch. Vítězství ve dvouhře i čtyřhře na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 se bude těžko překonávat.

Roger Federer vyhrál na své oblíbené trávě 65 utkání v řadě. Svojí sérii začal v roce 2003 na turnaji v Halle, konec přišel ve finále Wimbledonu v roce 2008 od rakety Nadala.

Rafael Nadal se zapsal do historie dalším unikátním způsobem. Své čtyřsté vítězství na okruhu dosáhl v pouhých 491 utkáních, čímž překonal výkony Federera i Hewitta, kteří k podobnému výsledku potřebovali shodně 520 zápasů.

Světová dvojka ve finále Davis Cupu.
Světová dvojka ve finále Davis Cupu.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud