Květoslav Šimek
4. ledna 2009 • 19:24

Vítkovice utnuly sérii porážek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - V prestižním duelu proti Spartě dokázali hokejisté Vítkovic přerušit sérii neúspěchů, která je sesadila z prvního místa. A to i přesto, že jim chybělo devět hráčů a záhy přišli i o gólmana Marka Pince.



„Když vám teče do bot, tak to tým semkne,“ chválil své borce trenér Alois Hadamczik.

Souhrn 38. kola extraligy >>>

Gólman Štěpánek: Šli jsme na krev >>>


Ostravané nebyli před šlágrem 38. kola v ideálním rozpoložení. Pětkrát za sebou prohráli a sestavu pořádně pročísly zdravotní problémy. Mimo hru jsou Varaďa, Treille a Kuboš a před zápasem vyřadily střevní problémy Burgra, Stehlíka, Jurečku, Ovčačíka a Krenželoka. Navíc talentovaný Roman je na mistrovství světa dvacítek a brankáře Pince už v 6. minutě tvrdou ranou od modré sestřelil kanonýr Ton… Gólman musel střídat, po tvrdém direktu pukem má podle všeho lehčí otřes mozku.

HLASY TRENÉRŮ
Alois Hadamczik (Vítkovice):
"Šli jsme do utkání s respektem, protože nám chybělo devět hráčů. Ale tým se semkl. Je to asi zákon hokeje, že když vám teče do bot, hráči ze sebe vydají více. Mužstvo velmi zodpovědně bránilo, protože jsme se obávali útočné síly Sparty. Lídrem byl Petrovický, který odvedl velký kus práce."

Marian Jelínek (Sparta):
"Strašidelný výkon. Sparta tady dneska snad ani nebyla. Nejenže jsme nedali gól, ale my jsme snad neměli ani gólovou šanci. Nezbývá než soupeři pogratulovat a co nejrychleji zapomenout na tenhle zápas."
Ostravané nebyli před šlágrem 38. kola v ideálním rozpoložení. Pětkrát za sebou prohráli a sestavu pořádně pročísly zdravotní problémy. Mimo hru jsou Varaďa, Treille a Kuboš a před zápasem vyřadily střevní problémy Burgra, Stehlíka, Jurečku, Ovčačíka a Krenželoka. Navíc talentovaný Roman je na mistrovství světa dvacítek a brankáře Pince už v 6. minutě tvrdou ranou od modré sestřelil kanonýr Ton… Gólman musel střídat, po tvrdém direktu pukem má podle všeho lehčí otřes mozku.

„Problémů bylo opravdu hodně, ale kluci bojovali příkladně,“ děkoval hráčům Hadamczik. „Po minulém zápase jsme si v šatně důrazně promluvili a jsem rád, že to pomohlo. Chtěl jsem tím kluky nabudit, ne je dostat ještě víc dolů. Znovu bojovali jako parta.“

Po sérii nezdarů Ostravané mluvili o tom, že zápas proti Spartě pro ně nebude obyčejný duel. Ale hokejová válka. A přesně v tomto duchu se na ledě také chovali. Bušili do protivníků, dohrávali souboje, skákali do střel. Nevypustili jediné střídání, hráli obětavě.

Soupeře nešetřili. A to ani ve chvíli, kdy třeba obránce Barinka v přesilovce ještě za stavu 0:0 postupně sestřelil hned dva blokující protivníky. Nejdřív tvrdou ranou „složil“ Gulašiho a hned poté Podlešáka. Oba se skáceli na led, svíjeli se bolestí. Ale sudí Husička hru nepřerušil. A Ostravané sami hrát nepřestali. Přestože sparťanská střídačka se okamžitě nahrnula k mantinelu s rukama nad hlavou. A hlouček jejích fanoušků za bránou pískal.

„Mrzelo mě, že vítkovický kluci hráli dál,“ říká zkušený obránce Jiří Vykoukal, byť z toho gól nepadnul. „V takové situaci by měli puk zahodit a nehrát. Buď mají takovou povahu nebo jsou v takové situaci, že to prostě neudělali. Já nikdy nic podobného nezažil. I sudí by to měl zapískat, když tam vidí ležet dva frajery…“

Vítkovický matador Roman Šimíček nad tím jen pokrčil rameny. „Chtěli jsme vyhrát za každou cenu, to pak nehledíte, jestli tam někdo leží nebo ne.“ Podle Šimíčka by bylo něco jiného, kdyby někdo hráčů dostal pukem do obličeje. „To se musí pískat hned, ale hokejista musí něco vydržet. Takže by se neměl na ledě válet, ale hrát. Bohužel, tohle k tomu patří. A oba se pak zvedli a dohráli, tak to asi tak vážné nebylo.“

Sparťané nedokázali nabuzenému soupeři vzdorovat. Ve druhé třetině se sice probili do několika slibných šancí, ale pozorného brankáře Štěpánka překonat nedokázali. „Kluci bojovali na krev,“ odmítal chválu mladý gólman. „Skákali do střel po hlavě, ani v přesilovkách toho na mě moc neprošlo. Ani v té čtyřminutové v poslední třetině. Jak jsem řekl, stoprocentní výkon všech.“

Své podle Vykoukala sehrálo i to, že Sparta nehrála dobře. Rozhodně ne tak dobře, jako v předešlých devíti zápasech, v nichž dokázala bodovat a nastřádat celkem 22 bodů. „Nebyli jsme si schopní nahrát, nebruslili jsme,“ nešetřil sparťanský obránce kritikou. „Hodně jsme to Vítkovicím ulehčili, prakticky tam od nás nebyly střely na bránu. A přesilovky? Ty byly mizerné! Rovnou bych řekl na podtrženou pětku.“

Vítkovice Steel - Sparta Praha 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Svačina (Krstev, Šimíček), 39. R. Hruška (Svačina), 53. Štefanka (Petrovický, Kvapil).
Rozhodčí: Husička - Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0.
Diváci: 4965.


Vítkovice:
Pinc (7. Štěpánek) - Voráček, M. Barinka, Krstev, Trnka, Suchý, Tichý - Kvapil, Petrovický, Štefanka - Ujčík, Šimíček, Svačina - R. Hruška, Ondřej, Krenželok - Klimek, Mikula. Trenéři: Hadamczik, Konečný a Moták.

Sparta:
Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek, Jerofejevs - Netík, D. Výborný, Kratěna - P. Ton, Langhammer, Koreis - Látal, Podlešák, Hromas - Kafka, Hrdel, Mrňa. Trenéři: F. Výborný a Jelínek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud