3. ledna 2009 • 03:53

Ruští junioři se s Čechy nemazlili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Medailový sen českých hokejových juniorů skončil ve čtvrtfinále. Proti ruskému výběru se jim dařilo držet tempo dvě třetiny, ale nakonec nestačili a prohráli 1:5.



Počtvrté za sebou tak zůstanou na šampionátu bez medaile. Naposledy se dostali na stupně vítězů v roce 2005 v americkém Grand Forks, kde získali bronz.

Svěřenci trenéra Marka Sýkory budou hrát ještě v pondělí v 1:30 o konečné páté místo se Spojenými státy americkými a Rusko čeká už v neděli ve stejný čas souboj o finále s domácí Kanadou.

ZÁZNAM ONLINE PŘENOSU MŮŽETE ČÍST ZDE >>>

Sborná vedla od 12. minutě díky Sergeji Andronovovi, a když Češi promarnili šance na vyrovnání, pojistili v závěrečné části vedení výběru kouče Sergeje Němčinova Nikita Filatov a dokonce v oslabení tří proti pěti Jevgenij Gračev. V pokračující výhodě sice zkorigoval stav Radko Gudas, ale Jevgenij Dadonov a Pavel Černov dovršili výsledek.

Favorizovaní Rusové, kteří na předešlých čtyřech šampionátech pokaždé získali medaili, sice český tým v úvodní části přestříleli poměrem 13:6, ale první šance měl Sýkorův výběr. Ve čtvrté minutě se dostal sám před Želobňuka Kubalík, ale neuspěl. Za dvě minuty nezakončil úspěšně po přečíslení dvou na jednoho Roman.

Ruský brankář Vadim Želobňuk likviduje šanci českého obránce Milana Dóczyho.
Ruský brankář Vadim Želobňuk likviduje šanci českého obránce Milana Dóczyho.


Gólman Furch zase kryl pokus Korostina, ale ve 12. minutě při Štichově pobytu na trestné lavici už inkasoval. Po Vojnovově střele dorážel před českým gólmanem Andronov a otevřel skóre. Český tým se pak neprosadil při Gončarově trestu a další početní výhodu po Gračovově nedovoleném zákroku přerušil po 76 vteřinách faulem Kundrátek.

DÓCZY:  MOHLO BÝT VŠECHNO JINAK >>>

Ve druhé části se dostal do šance nejdříve Červený. Při Dóczyho trestu pak odolali Češi náporu soupeře a navrátilec z trestné lavice se v 27. minutě dostal do samostatného úniku, ale Želobňuk si s Dóczyho bekhendovým zakončením poradil. V další šanci minul branku Novotný a ruský brankář zasáhl v 35. minutě při Okálově velké příležitosti. Češi sice v druhém dějství přestříleli sbornou v poměru 14:7, ale vyrovnání se nedočkali.

Po 85 vteřinách závěrečného dějství zvýšil po Gračevově přihrávce zpoza branky Filatov. Potom sice promarnil šanci Kugryšev, ale v české přesilovce pěti proti třem se dostal do úniku Gračev a definitivně nasměroval Rusko k semifinále.

V pokračující výhodě dvou hráčů v poli sice obránce Gudas pokazil Želobňukovi čisté konto, ale v 55. minutě vrátil sborné tříbrankový náskok Dadonov. Při Dóczyho vyloučení ještě 31 sekund před koncem vylepšil výsledek v prospěch Rusů Černov.

TRENÉR SÝKORA PO UTKÁNÍ
Trenér Marek Sýkora označil za klíčový moment celého zápasu, který rozhodl o vyřazení českého týmu z bojů o medaile, gól na 0:3. "To nasadilo zápasu korunu. Tento moment nás zlomil," řekl Sýkora k momentu ze 48. minuty, kdy se sborná prosadila při dvojnásobném oslabení.

V první třetině byl aktivnější ruský celek, vedení se ujal využitou přesilovkou. "Rusové byli trochu lepší, ale ve druhé dvacetiminutovce jsme hráli výborně, vypracovali jsme si šance, ujeli jsme do samostatného úniku. Byly tam šance z bezprostřední blízkosti, ale branku jsme nedali. To nás nalomilo," uvedl reprezentační trenér.

Ve druhém dějství se Čechům povedlo Rusy přehrát. Soupeře v této fázi přestříleli 14:7. Převaha a aktivita však neměla gólový efekt. "Chtělo to vyrovnat na 1:1, ale nám se to nepovedlo. Úvod do třetí třetiny nás dorazil," pronesl Sýkora.

Češi se snažili o častou střelbu. Podle kouče chtěli využít nejistoty ruského brankáře Vadima Želobňuka. "On měl dobře přikrytý spodek branky. Tam bylo potřeba hrát s větším klidem a dávat puky nahoru. V některých situacích to nešlo, hráči dostávali přihrávku přímo před bránu. Scházela lehkost, klid a chladnokrevnost v zakončení," uvedl šedesátiletý trenér.

Největší šanci měl český výběr ve 27. minutě, kdy se po návratu z trestné lavice dostal do samostatného úniku obránce Milan Dóczy. Ani jeho zakončení bekhendem po zemi však k vyrovnání nevedlo. "Ruského brankáře jsme sledovali, puky se od něj odrážely už v rozbruslení, kde byl velmi nejistý. Jenže my jsme nedokázali puky vracet zpátky do branky," řekl Sýkora k dalším promarněným šancím.

Klíčový moment, který zmařil český naděje, přišel ve 48. minutě. Po dvou spojených vyloučeních měli reprezentanti výhodu přesilové hry pět na tři. Jenže hned na jejím začátku inkasovali po samostatném úniku Jevgenije Gračeva.

"Za stavu 0:2, když hrajete přesilovku, tak si děláte naději, že s výsledkem můžete něco udělat a otočit ho. Jenže my jsme hned na začátku inkasovali. Nechápu letargii našich hráčů, soupeř dovezl kotouč přímo do branky. To byl poslední úder, ze kterého jsme se nevzpamatovali," řekl Sýkora.

Vzápětí sice Češi snížili na 1:3, ale moc je to nepovzbudilo. "Reakce hráčů na střídačce byly takové apatické. To byla rána, která se těžko snese. V závěru se kluci ještě snažili s výsledkem něco udělat, hráli hodně dopředu a skóre narostlo na 5:1," dodal Sýkora.

Česko - Rusko 1:5 (0:1, 0:0, 1:4)
Branky a nahrávky: 49. Gudas (Knotek, Růžička) - 12. Andronov (Vojnov, Čudinov), 42. Filatov (Gračev, Andronov), 48. Gračev (Kulikov), 55. Dadonov (Kljukin, Klopov), 60. Černov (Golovkov). Rozhodčí: Lärking, Sjöberg - Takula (všichni Švéd.), Terho (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 18.753.
Česko: Furch - Kundrátek, Dóczy, Parýzek, Jordán, Gudas, Štich, Piskáček - Vincour, Roman, Káňa - Eberle, Knotek, Strapáč - Kubalík, Růžička, Szturc - Valchař, Červený, Novotný. Trenéři: Marek Sýkora, Zdeněk Moták a Rudolf Pejchar.
Rusko: Želobňuk - Gončarov, Pašnin, Kulikov, Vojnov, Čudinov, Tokranov, Golovkov - Dadonov, Kljukin, Klopov - Korostin, Černov, Kugryšev - Filatov, Gračev, Andronov - Petrov, Komaristyj, Potapov. Trenéři: Sergej Němčinov, Vladimir Popov a Andrej Karpin.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud