28. prosince 2008 • 13:42

Uleščenko: Šel jsem do Česka kvůli Naganu

Autor: David Schlegel
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

(Původní zpravodajství z Kanady) Chcete nějaký důkaz, že český triumf v Naganu měl celosvětový dopad? Dá vám ho lotyšský reprezentant do 20 let Edgars Uleščenko, který se tehdy jako malý klučina nadchl při sledování televize v Rize pro český hokej.



Nezůstalo jen u nadšení, protože desetiletý Lotyš se s celou rodinou přestěhoval do Prahy. Kvůli hokeji. Rád by, aby i Lotyšsko mělo jednou svoje Nagano. To by pak věrní fanoušci, kteří pravidelně doslova zaplavují světové šampionáty, asi dělali věci…

„Český hokej se mi strašně líbil a Nagano bylo pro mě obrovský zážitek. Porazili jste navíc tehdy Rusy. Do Čech jsem opravdu přišel kvůli Naganu, myslím to vážně,“ říká mladý Lotyš, který v deseti letech v Čechách začínal na Štvanici v Apexu.

Pak si talentovaného hokejisty všimla Slavia a kouzlo Nagana zafungovalo opět. „Vladimír Růžička je veliká osobnost a má můj obrovský respekt. Byl pro mě hlavní důvodem, proč jsem šel do Slavie a ne třeba do Sparty,“ říká Uleščenko, který je vedle Slováků Richarda Pánika a třetího brankáře Marka Čiliaka, jedním ze tří nečeských účastníků světového šampionátu do 20 let.Ve Slavii strávil sedm let, naučil se výborně česky a zdokonalil se v hokejovém umění. Až loni klub na čas opustil.

„Trenér lotyšského nároďáku Oleg Znarok mě zavolal do svého klubu LSPA Riga. Šel jsem tam proto, abych se připravil na šampionát dvacítek první divize, kterou jsme minulý rok vyhráli. To byl hlavní důvod a další byl ten, že Oleg Znarok je výborný trenér a také jsem se od něj měl co učit,“ říká a hned dodává: „Určitě jsem neodcházel ze Slavie kvůli tomu, že bych nedostával dostatek příležitostí, Slavia se ke mně chovala vždycky férově.“

Letos začal sezónu v juniorské WHL v Kanadě, ale tým Calgary Hitmen opustil, protože cítil šanci hrát ruskou superligu za MVD Tver. Šance se tam nakonec nedočkal a tak se po světovém šampionátu mladý Lotyš vrátí zpátky do Slavie. „Už jsme na tom domluveni a nic tomu nestojí v cestě,“ potvrdil Uleščenko.

Teď má však mladík jiný úkol. Pomoci Lotyšsku k záchraně v elitní divizi. „Nám asi nejde o to porazit tu Rusy nebo Kanaďany, ale hrát ze všech sil a ukázat, že v Lotyšsku je taky hokej. Nejsme lepší než jiné týmy technicky, ale musíme hrát hodně silově a moc bojovat. To je jediná šance,“ ukazuje své odhodlání.

Lotyši mají postavenou hru na skvělém brankáři Enkuzensovi. Proti Rusům udržel přijatelný výsledek, proti Slovákům držel polovinu zápasu naději na úspěch. „Dlouho to bylo 2:2, ale pak jsme dostali několik gólů rychle za sebou, což nás položilo. Začala nám padat obrana, dělali jsme dětské chyby a už se ten zápas nedal vrátit, i když jsme se snažili,“ krčí rameny.

Zoufale si mladí Lotyši počínali zejména v oslabení. Každou druhou přesilovku ukončili Slováci gólem. „Musíme na tom hodně zapracovat, při oslabení to tam vždycky hoří,“ uznává.

„I včera proti Rusům jsme měli tolik štěstí v oslabeních a navíc nás ještě při nich hodně drží brankář Enkuzens, který už dva zápasy v řadě chytá na vrcholu svých možností. Kdyby včera nezachytal, tak jsme jich od Rusů mohli dostat i deset,“ dodal na závěr Edgars Uleščenko.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud