16. prosince 2008 • 16:13

Slavia: armáda bez císaře

Autor: Horst Strnad
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěrečný duel Poháru UEFA Ajax-Slavia musí slávisté absolvovat bez trenéra Karla Jarolíma. Ten po incidentu s tureckým asistentem zápasu Slavia-HSV nesmí na lavičku. Koučovat budou asistenti.



V zápase Ajax-Slavia relativně o nic nejde. Ajax postupuje, Slavia je vyřazena. Jenže ve hře jsou body do koeficientu, prestiž klubu a prémie hráčů. Na straně Ajaxu i touha pomstít se Čechům za loňské vyřazení v předkole Ligy mistrů UEFA.

A Slavia půjde do bitvy bez svého šéfa. Jako by Francouzi u Slavkova neměli Napoleona či Rusové pod Moskvou Kutuzova. Respektive, vojevůdce sdělí armádě, jak bojovat a pak už může jen s hrůzou sledovat vývoj bitvy.

Pro Slavii by to vzhledem k minulosti nemuselo být nic neobvyklého. Při úspěšném pohárovém tažení trenér František Cipro v roce 1996 vedl z tribuny zápasy s Freiburgem a obě semifinále s Bordeaux.

„Ale to bylo trošku něco jiného. Já si své řekl v kabině, za lavičku jsem si sedl do první řady a v poločase jsem šel normálně do kabiny. Karla (Jarolíma – pozn. red.) asi čeká přísnější režim,“ vzpomíná pamětník Cipro. Má pravdu!

Vladimír Šmicer Vladimír ŠmicerFoto Barbora Reichová SPORT

„Pravidla UEFA říkají, že trenér nesmí být v kontaktu s týmem hodinu před utkáním a ani v jeho průběhu. Na stadionu nesmí do technické zóny, do kabin, do tunelu vedoucímu ke kabinám a prostoru v okolí laviček. Utkání, pokud jej chce sledovat, musí z tribuny,“ vysvětluje Ondřej Zlámal, mluvčí Slavie, pravidla UEFA. Je to zvláštní situace s níž si budou muset hráči i realizační tým poradit.

Co na to Jarolím? - čtěte víc »

Podobné zkušenosti měl v Portu a i následně v Chelsea portugalský trenér Jose Mourinho. Jednou byl dokonce přistižen, jak telefonuje s asistentem.

Slavia nic podobného nechystá. Karel Jarolím normálně povede předzápasovou poradu, která se uskuteční už před utkáním na hotelu. Více než hodinu před úvodním hvizdem přijede na stadion s týmem a poté už bude všechno na asistentech.

„Jeden z nich bude hlavní, ale to si necháme zatím pro sebe. Pro mě bude podstatné, aby hráči udrželi koncentraci na utkání a aby dodrželi pokyny, které před zápasem dostanou,“ nechal se slyšet Jarolím. Rozdělení úkolů pro asistenty bude rovněž náplní předzápasové porady mužstva.

Pak už vypukne bitva bez vojevůdce. „Chceme být úspěšní. Udržet tým čtrnáct dní v přípravě na jediné utkání není snadné, ale na hráčích jsem nezaznamenal známky nějaké ležérnosti. I když relativně o nic nejde, chceme bodovat, konečně se střelecky prosadit a udržet prestiž klubu!“ dal najevo své záměry Jarolím.

Chytat bude Diviš

Před zápasem s Ajaxem řešil slávistický kouč Jarolím několik otazníků v sestavě. Jisté je, že místo vyloučeného Vaniaka bude chytat Diviš! „Rozhodli jsme se dát přednost mladšímu z dua Diviš, Vorel,“ potvrdil Jarolím.

Slávisté trénovali variantu s jedním i dvěma hroty. Připraveno je opakování loňského tahu s Šenkeříkem na pravém kraji zálohy. „Nacvičovali jsme to. A pokud trenér tuto variantu zvolí, jsem připraven hlásí záložník.

Téměř jistě bude hrát záložník Janda. „Obecně chci dát šanci některým hráčům, kteří nebyli tolik vytíženi, ale nechci sestavu úplně překopat,“ pravil trenér Karel Jarolím. Kvůli lehčímu zranění zřejmě nemůže nastoupit Latka, snímž Jarolím původně počítal.

Pravděpodobná sestava: Diviš – Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček – Šenkeřík, Jarolím, Tavares, Janda, Černý (Švento) - Necid.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud