27. listopadu 2008 • 23:31

Hamburk doma nestačil na Ajax

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chyba kapitána Davida Jarolíma stála fotbalisty Hamburku alespoň bod ze zápasu Poháru UEFA s Ajaxem. V 77. minutě totiž český hráč ztratil míč, kterého se zmocnil Brazilec Leonardo a jeho střela k tyči poslala Ajax do vedení 1:0.



To už Nizozemci udrželi a v tabulce skupiny, do které patří i pražská Slavia, se posunuli na druhé místo o skóre za vedoucí Aston Villu.

Trenér Ajaxu Marco van Basten poslal na hřiště základní sestavu s věkovým průměrem pouhých 22,6 roku, to ale Ajaxu nebránilo chovat se v Hamburku jako doma. Hosté totiž měli od začátku více ze hry, mnohem častěji drželi míč a domácí se nemohli dostat do tempa.

Jarolím vybojoval alespoň dvě žluté karty pro soupeřovy hráče. V 22. minutě dostal kartu po sražení českého záložníka kamerunský středopolař Enoh, za půl hodiny čistého času pak zažil totéž za stažení protivníka i Švéd Lindgren.

Po Jarolímově chybě ale hra Hamburku začala být ještě křečovitější a na prohře německého klubu už nic nezměnil ani závěrečný tlak. V něm po Jarolímově přihrávce mohl vyrovnat Pitroipa, v dobré pozici ale pálil nad.

Ukázkové dotahování v posledních minutách předvedli fotbalisté AC Milán, v jejichž sestavě tentokrát chyběl Marek Jankulovski. V Portsmouthu se jim vůbec nevedlo a ještě deset minut před koncem prohrávali o dvě branky, pak si ale Ronaldinho došel před šestnáctku pro faul, sám se postavil k nařízenému přímému kopu a jeho rána z 25 metrů do šibenice Milán probudila.

Na samém konci nastavení pak jeden z centrů prošel až k Inzaghimu, který zblízka vyrovnal a velmi přiblížil Milán k postupu, o který může přijít již jen teoreticky.

Ve skupině H pokračovalo trápení Feyenoordu Rotterdam. I na půdě La Coruni totiž inkasoval tři branky a s hrozivým skóre 1:9 už prakticky ztratil šanci na postup. Tentokrát se o jeho prohru postaral Lopo, ještě horší následky ale měl pro nizozemský tým výpadek krátce po poločasové přestávce. Nejprve si míč do vlastní sítě srazil stoper Hofland a vzápětí zpečetil skóre Guardado.




Prvním jistým postupujícím do jarní fáze Poháru UEFA se stali fotbalisté CSKA Moskva. Budoucí spoluhráči českého útočníka Tomáše Necida ve svém třetím vystoupení ve skupině H porazili Lech Poznaň 2:1.
S plným ziskem devíti bodů již nemohou o postup do 3. kola přijít.

Moskevský celek dnes o své výhře rozhodl již v první půli, když skóre po půlhodině hry otevřel útočník Alan Dzagojev. Těsně před odchodem na poločasovou přestávku pak ranou z voleje zvýšil záložník Jurij Žirkov, jeden z třiceti kandidátů na Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy.

Slavii zradila střelba, Žilině nedala ani gól >>>


Po změně stran sice z přímého kopu snížil bosenský záložník Semir Stilič, ale na výhře CSKA nic nezměnil.

Skupina H:

CSKA Moskva - Lech Poznaň 2:1 (2:0)
Branky: 31. Dzagojev, 45.+1 Žirkov - 66. Stilič. Rozhodčí: Pereira Gomes (Port.).


Blízko jistotě postupu do jarní části Poháru UEFA byli i fotbalisté Galatasaraye Istanbul v sestavě s Milanem Barošem, když v domácím souboji s ukrajinským Metalistem Charkov drželi bezbrankovou remízu, která by je posunula do 3. kola. Jenže devět minut před koncem se prosadil hostující Edmar a rozhodl o těsné výhře Metalistu. Galatasaray tak bude muset postup hájit v posledním utkání s Olympiakosem Pireus.

Baroš dnes sice po půlhodině svojí první střelou na branku překonal hostujícího brankáře, jenže rozhodčí gól kvůli ofsajdu neuznal. I ve zbytku zápasu se Baroš trápil s pomezním rozhodčím a do statistik se tak zapsal jen žlutou kartou za hru rukou. Dvacet minut před koncem pak přepustil místo Ümitu Karanovi. Český reprezentační útočník tak na další zásah v dresu Galatasaraye čeká již šest zápasů, naposledy slavil gól přesně před měsícem.

Nakročeno k postupu mají anglické celky Manchester City a Tottenham. Hráči City dnes i bez své největší hvězdy Robinha vyhráli 2:0 na hřišti předního německého týmu Schalke 04 a s šesti body se ujali vedení ve skupině A. Skupinu D pak vede Tottenham, který triumfoval 1:0 v Nijmegenu.

Skupina A:

Schalke - Manchester City 0:2 (0:1)
Branky: 32. Benjani, 67. Ireland. Rozhodčí: Tudor (Rum.).


Skupina B:


Galatasaray - Metalist Charkov 0:1 (0:0)
Branka: 81. Edmar. Rozhodčí: Granat (Pol.).


Skupina D:

Nijmegen - Tottenham 0:1 (0:1)
Branka: 14. O'Hara. Rozhodčí: Muniz Fernandez (Šp.).


Fotbalisté Spartaku Moskva udělali rázný krok za postupem ze skupiny D, když dnes vyhráli 1:0 na hřišti Dinama Záhřeb. O jedinou branku zápasu se čtvrt hodiny před koncem postaral útočník Sajenko. Spartak se tak posunul před dnešního soupeře na třetí postupové místo. Po celé utkání u toho byli čeští obránci Radoslav Kováč a Martin Jiránek.

Jistý postup ze skupiny G pak po remíze 1:1 na hřišti FC Bruggy již mají hráči francouzského St. Etienne.

Jarní boje v Poháru UEFA se naopak určitě nebudou týkat fotbalistů Benfiky Lisabon. Ti ani ve svém třetím vystoupení ve skupině B nedokázali zvítězit, když na hřišti Olympiakosu Pireus prohráli jasně 1:5. S pouhým jedním bodem se tak krčí na dně tabulky a přišli o naději na postup. Stejně je na tom norský Rosenborg po prohře s Valencií.

Olympiakos měl drtivý úvod zápasu, když se ujal vedení již po pár sekundách hry gólem Gallettiho a ve 24. minutě po trefách Patsatzoglua a Santa vedl již 3:0. Domácí navíc předvedli skvělou produktivitu, když na tři góly potřebovali tři střely na branku. Benfica se již nevzpamatovala a nakonec si z Řecka odvezla debakl.

Damoklův meč visí i nad fotbalisty Paris St. Germain, kteří dnes vedli nad Santanderem o dvě branky, nakonec však získali jen bod za remízu 2:2. Po dvou odehraných zápasech tak mají jediný bod a k tomu, aby v Poháru UEFA přezimovali, potřebují v obou následujících duelech zvítězit. Santander vyrovnáním odvrátil hrozbu vyřazení.









EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud