25. listopadu 2008 • 14:57

Napraví Chelsea porážku z Říma?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chelsea s Petrem Čechem v brance touží v předposledním kole základní skupiny Ligy mistrů v Bordeaux nechat zapomenout na minulou prohru v Římě a v předstihu si zajistit účast v osmifinále.



K tomu však musejí ve středu ve Francii zvítězit. Ve skupině B má postup na dosah Inter Milán a za určitých okolností může senzačně slavit také kyperská Famagusta. Blízko mezi elitní šestnáctku mají v "déčku" Liverpool s Atlétikem Madrid, zatímco Sporting Lisabon s Barcelonou už ve skupině C získaly jistotu v minulém kole.

Šírl: Juventus nic nevypustí >>>

Zdánlivě hladká jízda Chelsea Ligou mistrů se zadrhla před třemi týdny, kdy finalista minulého ročníku padl v Římě a právě AS se spolu s Bordeaux na favorita dotáhly na rozdíl jediného bodu. Pokud však Chelsea nyní vyhraje, jde dál, i když z posledních pěti zápasů v Lize mistrů venku naplno nebodovala ani jednou.

"Ale není důvod k panice. Situace je pořád otevřená a všechno máme navíc ve svých rukou," uvedl trenér Chelsea Luiz Felipe Scolari, kterému bude v Bordeaux chybět jeho brazilský krajan a špílmachr Deco, pykající za vyloučení v Římě.

V úterý bude hrát o postup deset týmů >>>

Právě v italské metropoli jako by jeden z hlavních favoritů celé soutěže ztratil jistotu. Po prohře vypadl i z Ligového poháru s Burnley, o víkendu navíc Scolariho tým v lize jen remizoval s Newcastlem, když doplatil na bídnou koncovku a potřetí v sezoně nedokázal vstřelit branku. Ovšem také Bordeaux má do ideální formy daleko, z posledních čtyř ligových zápasů vyhrálo jedinkrát a ztrácí už osm bodů na vedoucí Lyon.

Ve skupině A je situace hodně napínavá, všechny čtyři celky ještě drží naději na pokračování v jarních bojích. Výhra nad Chelsea zvýšila šance Říma, ale odepsaná ještě není ani Kluž.

Právě utkání těchto týmů hodně napoví. Řím musí v Rumunsku odčinit šokující prohru 1:2 z prvního duelu a pokusit se vylepšit bilanci ve vzájemném utkání. Římanům však bude chybět opora zadních řad s českými kořeny Christian Panucci kvůli problémům s kolenem.

Když Kluž, která se však také doma trápí, prohraje, má po nadějích. "Je složité skloubit ligu a povinnosti v Lize mistrů," posteskl si kouč Maurizio Trombetta po víkendové prohře Kluže v Pandurii, po níž jsou rumunští šampioni až šestí v tabulce.

Zatímco Kluž nastavený kurz v Lize mistrů neudržela, další nováček Famagusta se dál statečně drží ve hře. A pokud jí budou přát okolnosti, projde už ve středu dokonce do další fáze. Stačí k tomu, aby Kypřané zdolali Brémy a vedoucí Inter Milán v druhém duelu porazil Panathinaikos. "Může to být velký večer pro Famagustu i celý kyperský fotbal. S Brémami to bude veliký zápas," řekl trenér Famagusty Temuri Kecbaja.

Jen krůček je od osmifinále i Inter, kterému v duelu s Panathinaikosem, přemožitelem sparťanů v předkole, postačí doma i remíza. Modročerní jsou navíc ve skvělém rozpoložení poté, co v sobotu v přímém souboji o první místo v lize porazili Juventus. "Pro nás to byl moc důležitý zápas," prohlásil lodivod Interu José Mourinho.

V podobné pozici jako Inter jsou ve skupině D také Liverpool s Atlétikem, jimž bude ve středečních duelech s Marseille respektive PSV Eindhoven pravděpodobně stačit remíza. Liverpool i Atlético s kapitánem české reprezentace Tomášem Ujfalušim po dvou předchozích remízách 1:1 ve vzájemných zápasech stále mají před pronásledovateli slibný pětibodový náskok.

Ve skupině C se už řeší jediná tajenka: zda první místo obsadí zatím vedoucí Barcelona, nebo Sporting, který na Katalánce ztrácí jediný bod a ve vzájemném duelu v Lisabonu touží po skalpu slavného rivala. Ale Barcelona ještě v Lize mistrů nikdy s portugalským celkem neprohrála.

V druhém utkání "zklamaných" si Šachtar v souboji s Basilejí chce alespoň zajistit pokračování v jarních bojích Poháru UEFA. Týmu českého defenzivního univerzála Tomáše Hübschmana stačí i remíza.

Středeční program 5. kola (začátky ve 20:45):

Skupina A: Kluž - AS Řím, Girondins Bordeaux - Chelsea.
Skupina B: Inter Milán - Panathinaikos Atény, Famagusta - Werder Brémy.
Skupina C: Šachtar Doněck - Basilej, Sporting Lisabon - FC Barcelona.
Skupina D: Atlético Madrid - PSV Eindhoven, Liverpool - Marseille.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud