Květoslav Šimek
21. listopadu 2008 • 19:39

Drama? Slabé slovo!

TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Kuchta utekl do sóla a přeloboval Fryštáka. Senzační gól, 0:1
Plzeň - Mladá Boleslav: Viktoria přidává třetí zásah, na přední tyči uklidil míč do sítě Chorý
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejové bitvy Třince se Slavií vysloveně přitahují abnormální jevy. Situace, které se jen tak nevidí. Situace, po kterých bouří krev v žilách a tečou nervy. Posuďte sami.



Třinecký kapitán Jan Peterek nejdřív vyrovnal v čase 60.00. A při nájezdech pak rozhodčí opravil po konzultaci u videa vlastní verdikt po souboji Balej – Svoboda. Stejně jako minule!

„Se Slavií nemůžeme hrát normální zápasy,“ krčil rameny třinecký Jan Peterek. Nevěřícně hlavami kroutili i všichni další aktéři. Slávisté odcházeli do kabin naštvaní. Poslední vteřinu normální hrací doby nemohli vydýchat. Cítili křivdu.

Souhrn zápasů 24. kola extraligy najdete zde ›››

Co se stalo? Třinečtí prohrávali 1:2, čtyřicet vteřin před koncem odvolali brankáře Romana Čechmánka. Přestože Slávisté kontrolovali puk a poměrně zkušeně odkrajovali jednu vteřinu za druhou.

Hosté vyhodili puk z pásma, Doležal dokonce mohl do prázdné definitivně rozhodnout. Jeden z třineckých hokejistů se ovšem natáhnul po střele, zablokoval ji a domácí se opět vrhli do protiútoku. Čas už byl ale takřka vyčerpán. Chybělo pět, šest sekund.

Po ohromném závaru však branka přece jen padla. Do sítě ji dotlačil Peterek. Na tabuli už svítilo 20.00. Hlavní rozhodčí Mikula si nebyl jistý, jel se poradit k videu.

„Nemohlo to platit,“ zlobil se slávistický brankář Adam Svoboda. „Podíval jsem se nahoru na kostku, tam bylo dvacet. A vteřinu nato mě najednou trefil puk do nohy! Jsem přesvědčený, že gól padl až po čase.“

Stejného názoru pochopitelně byli i trenéři pražského týmu. Když rozhodčí gól po konzultaci u videa přece jen uznal, Vladimír Růžička divoce rozhazoval rukama, dožadoval se vysvětlení. Nazlobeně kroutil hlavou. Když pak mělo začít prodloužení, dlouho nechtěl své borce pustit na led. Z ochozů se snášel hromový pískot.

„Sudí nám vysvětloval, že na videu byla při gólu 59 sekunda,“ říkal Růžičkův asistent Jiří Kalous. „S tím nesouhlasím, v padesáté deváté sekundě byl puk ještě v rohu nebo v kruzích na vhazování. Je to otázka.

Taky je otázka, jestli téhle akci nepředcházel třinecký ofsajd. Ale pro nás je to alespoň ponaučení, že se na hřišti hraje do poslední vteřiny. Do posledního písknutí. Teprve pak je konec hry. Musíme prostě hrát až do konce.“

HLASY TRENÉRŮ
Jiří Juřík (Třinec):
"Potvrdilo se, že naše vzájemné zápasy jsou velmi vyrovnané. Dneska se k nám přiklonilo štěstí. V konci utkání jsme nabádali hráče, aby nahazovali kotouče na bránu a šli do tlaku a nakonec se nám z toho povedlo vyrovnat. Ale dneska při nás stál někdo nahoře."

Jiří Kalous (Slavia):
"Odehráli jsme velmi dobré utkání se špatným koncem. My si z toho utkání musíme odnést jedno velké poučení: hraje se dokud rozhodčí zápas neukončí. Jedna věc je, jestli domácí vyrovnali v čase nebo po čase, ale my musíme hrát až do úplného konce, což se nestalo a přišli jsme díky tomu o dva body. Bednář měl potíže s naraženým hrudníkem, proto nenastoupil. Snad bude v pořádku do příštího utkání."
Brankář Svoboda si přesto stál za svým. „Když vidím 20, tak přestávám hrát, ne? Na některých zimákách jde třeba video nahoře pomalejc? Fakt nevím. Byl konec zápasu, tak jsem se postavil a zůstal narovnaný stát. Teprve pak gól padnul, co k tomu víc říct? Nejsem přece lhář. Ale co bylo na videu, to fakt neovlivním…“

Třinečtí hokejisté prý na ledě přesný pojem o čase neměli. „Snažili jsme se to nějak dostat na bránu, nevěděli jsme, kolik je času. A vyšlo to,“ pochvaloval si útočník Petr Kanko, který u Peterkova gólu asistoval.

Další salvu emocí vyvolal hned první nájezd po prodloužení. Jozef Balej míchal pukem, zakončoval takřka na brankové čáře. Sudí rozpažil, byl přesvědčeným že Balej zakončoval nadvakrát. Ten se však dušoval, že ne. Kapitán Peterek se dožadoval konzultace u videa. A uspěl.

Paradoxní je, že úplně to samé se stejným aktérům Balejovi se Svobodou stalo i v minulém vzájemném zápase. Ovšem naopak. Tehdy rozhodčí Minář nejdřív Balejovi gól uznal, ale na videu bylo vidět, zakončoval nadvakrát. Gól tedy zrušil.

Tentokrát to dopadlo naopak. Sudí u videa hlavního Mikulu opravil – gól platí! A nakonec to byl gól, který rozhodl o dodatečném vítězi bláznivého duelu. „A máme to 1:1,“ pousmál se třinecký kapitán Peterek.


Třinec - Slavia Praha 3:2 po sam. náj. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Kanko (Vosátko), 60. Peterek (Kanko, D. Květoň), rozhodující nájezd Balej - 34. D. Hruška (Červenka, V. Růžička ml.), 41. Beránek (Vondrka, Svoboda).
Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení
: 4:7.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:1.
Diváci: 3622.

Třinec: Čechmánek - Vosátko, Gureň, Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, Rangl - Kanko, D. Moravec, V. Polák - Balej, Polanský, Kováčik - D. Květoň, Peterek, Martynek - Tomík, Piecha, Hampl.
Trenér: Stavjaňa a Juřík.

Slavia
: Svoboda - Kadlec, Jebavý, Kolařík, Žižka, Sloboda, Drtina, Vašíček, Novák - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Sklenář, Červenka, Doležal - Micka, V. Růžička ml., Tomica - Ondráček, Jelínek, M. Čermák.
Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud