Pavel Hartman
13. listopadu 2008 • 11:39

Vrátí se Rosický za dva měsíce?

Autor: Pavel Hartman, neu
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rosický se vrátí během dvou měsíců. Tak zní nejnovější prognóza trenéra Arsenalu Arsena Wengera. Jinak trvá bobřík mlčení. V pondělí byl podruhé operován, ale podrobnosti nadále zůstávají uzamčené v trezoru.



Záhada hlavolamu jménem podkolenní šlacha Tomáše Rosického pokračuje.

Existuje pouze jediná výjimka potvrzující pravidlo: pár vět, které na adresu ostře sledovaného pacienta pronesl kouč Arsenalu po utkání Ligového poháru s Wiganem.

Rada: Pohnulo se to dopředu
Reprezentační trenér PETR RADA doufá, že by na jaře mohl opět začít povolávat Tomáše Rosického do týmu. Kouč se kapitánem mužstva bavil ohledně jeho zdravotního stavu.

„Asi bychom měli být všichni rádi, že se to pohnulo dopředu. Já určitě. Především je to ale obrovské plus pro jeho psychiku,“ řekl Rada ohledně Rosického operace.

Máte nějaké podrobnější informace?
„Já jsem rád, že se něco událo. Mluvil jsme s ním včera (úterý – pozn. red.), ale jen krátce, jelikož byl po operaci. Dohodli jsme se, že dva dny to necháme v klidu, zavoláme si ve čtvrtek, až bude po pooperačním stavu v lepší náladě.“

Věděl jste dopředu, že jej čeká další zákrok?
„Jsem s ním v kontaktu, věděl jsem, že jede na určité vyšetření do Německa. Ale zákrok proběhl strašně rychle, až po něm jsme se o tom bavili. Pro mě není podstatné, jestli jsem o tom věděl, pro mě je podstatné, že se něco událo. Věřím, že v březnu budeme moci posílat Tomášovi nominaci.“

Berete informace jen od něj?
„Myslím, že tohle je asi věc Arsenalu, pokud klub nechce poskytovat informace, nebo není v této stránce vstřícný. Já mluvím s Rosou dost často o jeho zdravotním stavu, který byl před tím zákrokem, bavili jsme se o tom, jak mu je. Cítil jsem, že už je už určitě sám nedočkavý. Z tohoto pohledu jsem rád, že se něco událo. Vidím to pozitivně, i když jsme to tak vnímal celou dobu. Protože zprávy, které proskakovaly o ukončení kariéry….Já vždycky věřím tomu dobrému. Od Tomáše zaznělo i to, že je rád, že to má za sebou.“

„Situace vypadá velmi pozitivně. Vzali mu hodně zjizvené tkáně z nohy a stav po operaci je velmi pozitivní. Myslím, že se může vrátit do šesti až osmi týdnů,“ řekl Arsene Wenger.

To je z oficiálních zpráv všechno. Na „kauzu Rosický“ totiž vydal Arsenal přísné informační embargo a to trvá. Jen lidé klubové centrály smí pouštět do světa novinky o zranění kapitána české reprezentace.

Za jedenáct měsíců, které se zranění kapitána české reprezentace táhne, se však z Londýna dostaly ven jen strohé zprávy. Naposledy se tak stalo v úterý, kdy se na klubovém webu objevilo lakonické oznámení o druhém chirurgickém zákroku kdesi v Německu. Zajímají-li vás detaily, máte smůlu.

Striktní pokyn Rosického zaměstnavatele ctí všichni zainteresovaní. „Bez komentáře,“ to je jejich rázná odpověď na dotazy na téma Rosický.

„Mluvil jsem s ním včera, ale jelikož byl po operaci, dohodli jsme se, že si zavoláme později,“ řekl reprezentační trenér Petr Rada na tiskové konferenci, na níž zveřejnil nominaci pro kvalifikační utkání v San Marinu. Přidal víru, že v březnu už bude opět posílat pozvánku i zdravotně indisponovanému dispečerovi národního týmu.

Kde přesně byl Rosický operován? Zdroje Sportu naznačují, že na detašovaném pracovišti mnichovské kliniky doktora Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfartha. Pětašedesátiletý chlapík platí za nejznámějšího německého ortopeda a sportovního lékaře. Do jeho klientely patří řada sportovních i mimosportovních celebrit, včetně Franze Beckenbauera, šéfa Bayernu Mnichov.

Müller-Wohlfart otevřel letos v září v bavorské metropoli zbrusu novou kliniku, jež se zařadila mezi nejmodernější v Evropě. „Nyní máme nedocenitelné technické možnosti,“ pochvaloval si při slavnostním zahájení provozu.

Teď měl tyto „pohádkové“ možnosti využít i Rosický. Co mohli na této adrese provést s jeho bolavou podkolenní šlachou? Wenger tvrdí, že mu z nohy odebrali zjizvenou tkáň. Co to znamená? To dál nerozebíral. Nechtěl a ani nemohl. Chybí mu k tomu medicínské vzdělání.

Ti, co prováděli zákrok, medicínu vystudovali, ale zase musí držet jazyk za zuby. A nezávislí lékaři se nehodlají pouštět do žádných soudů bez znalosti diagnózy. Není divu, byla by to střelba od boku.

Jisté naopak je, kde Rosický bude po třech až pěti pooperačních dnech rehabilitovat. „Malý Mozart“ zamíří do vyhlášeného rehabilitačního centra v Regensburgu.

Právě tam se například před mistrovstvím světa 2006 dali zázračně do kupy dva reprezentační dlouháni Jan Koller a Vratislav Lokvenc. Oba se tu rekordně rychle zotavili po náročných operacích křížových kolenních vazů.

Naváže na tuto tradici Rosický a bude, jak pravil Wenger, do dvou měsíců zpátky na trávníku? Doufejme, že ano.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud