11. listopadu 2008 • 11:40

Slávisté ve středu proti Linköpingu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté pražské Slavie se pokusí ve středu v Lize mistrů na ledě Linköpingu o další bodový zisk, který by úřadujícímu českému šampionovi ještě více přiblížil účast v semifinále premiérového ročníku soutěže.



I přes dvě výhry na kontě však svěřenci Vladimíra Růžičky ještě ze Švédska jistotu postupu přivézt nemohou a počítají s tím, že rozhodne až jejich poslední zápas 3. prosince v O2 Areně proti Curychu.

Zastaví Budějovice rozjetou Ufu? >>>


Slavia švédského vicemistra, vedeného českým trenérem Slavomírem Lenerem a s útočníky Jaroslavem Hlinkou a Janem Hlaváčem v sestavě, před pěti týdny zdolala doma 4:2. Na konci října navíc zvítězila i v Curychu 5:4 po samostatných nájezdech, takže má před odvetami nejlepší výchozí pozici. Naopak šance Linköpingu na prvenství ve skupině D je po domácí porážce s Curychem 2:7 čistě teoretická.

Svoboda: Každý bod bude dobrej >>>

"Určitě rozhodne poslední zápas. Ale my budeme chtít v Linköpingu uspět, hrát dobrý hokej a urvat nějaký bod. Stejně jako jsme šli do předešlých zápasů, tak i teď pro to uděláme maximum. Osobně bych byl i s jedním bodem spokojený," řekl novinářům trenér Růžička. V případě výhry za tři body by jeho tým mohl mít jistotu už za týden, pokud by Curych doma s Linköpingem nebodoval.

Ve středu se na severu Evropy proti sobě postaví lídři svých domácích soutěží. Slavia se vyhřívala v čele celou reprezentační přestávku, Linköping se dostal na vedoucí pozici Elitserien díky pondělnímu vítězství 5:3 nad Skellefteou v přímém souboji o první místo. "V lize hrají úžasně, mají silné mužstvo, soupeře přehrávají," podotkl Růžička.

Hokejisté Ufy krok od semifinále >>>

V Praze se musel Linköping vyrovnávat s užším kluzištěm, doma svou hru na širším hřišti změní. "Viděl jsem hodně jejich zápasů, hráli u nás trošku něco jiného, protože se přizpůsobili malému hřišti," uznal Růžička.

Lenerův tým ale na svém ledě výsledkově nekraluje. V Elitserien zatím posbíral více bodů venku než doma, s Curychem propadl. "Ten výsledek ale vůbec neodpovídal hře. Bylo to hodně vyrovnaný, Curych hrál velice dobře, dali tři góly ze samostatných nájezdů. Všechno jim tam spadlo."

Přestože Linköping je téměř ze hry o postup, stále je o co hrát. Vítěz každého zápasu totiž získá prémii 50 tisíc eur. "Nemají co ztratit a jde o čest. O to lehčeji se jim bude hrát. Nemají starosti, jestli postoupí, nebo ne. Jejich šance je asi jednoprocentní nebo skoro nemožná, tak nám budou chtít alespoň oplatit porážku z Prahy," doplnil Růžička.

Slavia ještě dnes dopoledne trénovala v Edenu, do Švédska odletí odpoledne. Slávistický kouč se tak opět vrací do Skandinávie, kde od čtvrtka do neděle vedl v Helsinkách český národní tým na turnaji Karjala. Své vytížení si hokejový fanatik užívá. "Já mám elán pořád, hlavní ale je, aby ho měli hráči," řekl s úsměvem Růžička. "Není toho tolik. Manželka si jen stěžovala, že jde na hokej doma až 25. listopadu," dodal dobře naladěný kouč v narážce na sérii zápasů venku.

Hrdinou prvního duelu s Linköpingem byl útočník Roman Červenka, který nasměroval tým k výhře dvěma brankami z přesilovek a ještě přihrál na gól Jaroslavu Bednářovi. "Bude to teď jiné, v domácí prostředí budou lepší.

Uvidíme, jestli se budou tlačit víc dopředu. Určitě tam ale jedeme pro nějaké body," podotkl Červenka. "Budeme chtít hrát s dobrým pohybem a dozadu. Můžou rozhodnout přesilovky, budeme se snažit hrát bez faulů, abychom nehráli v oslabení my."

Linköping bude podle něj nebezpečný bez ohledu na své naděje v soutěži. "Pořád můžou postoupit, navíc jde o peníze a prestiž. Je to Liga mistrů, půjdou do toho nadoraz," myslí si centr druhé slávistické řady. Spolu s Bednářem se podílel i na výhře české reprezentace v úterním přípravném duelu v O2 Areně nad Slovenskem 7:0. Oba si připsali po třech bodech. "Dobře jsme si zahráli, rádi bychom na to navázali ve středu," dodal.

Start středečního utkání je naplánovaný na 19:30 a přímým přenosem jej vysílá program ČT4 Sport. Duel řídí jako hlavní finští sudí Jyri Rönn a Sami Partanen, na čarách budou Norové Thomas Gienke a Richard Pedersen.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud