7. listopadu 2008 • 18:29

Straka: Angažmá na Krétě? Hořká zkušenost

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když fotbalový trenér František Straka odcházel po konci minulé sezony do týmu OFI Kréta, těšil se na příjemné jižanské angažmá. Jenže brzy začaly chod klubu narušovat takřka nesnesitelné problémy s fanoušky a mocenské souboje.



Proto se impulzivní kouč už po půlroce dohodl s vedením na předčasném ukončení smlouvy. Svého příchodu na Krétu ale nelituje.

"Je to pro mě obrovská životní zkušenost, byť hodně hodně trpká. Pracovat v takhle nestabilním klubu, to si málokdo dovede představit," řekl dnes v telefonickém rozhovoru s ČTK Straka.

Trenér Straka u OFI Kréta skončil ›››


Fanouškům se nelíbí, že má krétský klub silné vazby na Panathinaikos Atény z pevninského Řecka.

"Před sezonou třeba odešel náš brankář do Panathinaikosu, a to samozřejmě atmosféře neprospělo. Fanoušci dávají najevo svou nespokojenost, ty psychické tlaky na hráče byly neskutečné," pokračoval Straka.

Nepokoje zasahují do chodu klubu, tým byl například napaden přímo v tréninkovém středisku.

"Je to něco neskutečného. Ale absolutně bych to nechtěl házet na fanoušky a tím to omlouvat. Takový je fotbal, výsledky prostě nebyly," uvedl padesátiletý kouč.

Z prvních čtyř kol celek OFI třikrát remizoval, ale pak přišla po divokém průběhu porážka 3:4 v Larise.

"Deset minut před koncem jsme přitom vedli 3:1 a navíc nám z nepochopitelných důvodů neuznali dva jasné góly, nad čímž se podivovala i místní média. Nakonec jsme prohráli 4:3, a to byl takový psychický zlom," líčil Straka.

V kombinaci s tlakem ze strany fanoušků se hráči dostali na dno.

"Hráče to sráželo, odráželo se to jejich psychice a pohodě a dělali v těch zápasech chyby. Hrálo se nám lépe venku, doma jsme byli pod neskutečným tlakem, bylo to neúnosné," uvedl český trenér.

Přesto podle něho nebyl herní projev týmu tak špatný. "Sehráli jsme některá velice dobrá utkání, v nichž jsme byli lepší a měli na výhru. Třeba doma s Olympiakosem Pireus jsme remizovali a klidně jsme mohli i vyhrát," poznamenal Straka.

Jak bývá jeho zvykem, do poslední chvíle se chtěl rvát.

"Já jsem bojovník a nerad utíkám z boje. Ale tohle byl boj proti větrným mlýnům. Pro obě strany bylo lepší, že jsem skončil. Problémy tu byly už delší dobu a teď to jen graduje," řekl Straka, který netuší, co bude s OFI dál a zda se jeho asistentovi Pavlosi Adamosovi povede mužstvo nastartovat.

Českého trenéra ještě čekají jednání s vedením klubu a podle všeho nebudou vůbec jednoduchá.

"Dalším bodem je ukončit to tu, hlavně po finanční stránce, která je na bodu mrazu. Je to o charakteru těch lidí, pro mě je to hořká zkušenost. Musíme se domluvit na vyrovnání," naznačil populární kouč, že finanční situace klubu není zrovna růžová.

"Po tom všem, co jsem tady zažil, se už moc těším do Prahy," dodal.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud