Michal Koštuřík
31. října 2008 • 19:19

Ve Zlíně rozhodl jediný gól

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Velká poklona pro osmnáctileté brankáře… Kamarádi Jakub Sedláček a Dominik Furch ozdobili jako zaskakující jedničky svými zákroky jiskřivý duel, který rozhodl jeden gól.



Balánova trefa z první třetiny upevnila Zlínu pozici nejlepšího týmu na domácím hřišti. Slavia po triumfu v Lize mistrů teprve podruhé v ročníku venku padla v základní hrací době.

To, čeho se slávisté obávali, se naplnilo. Na Růžičkovy hochy dolehla únava z nabitého programu a úmorného cestování. Než rozjezdili těžké nohy a „přeštelovali“ hlavy z Ligy mistrů na tuzemskou nejvyšší soutěž, prohrávali 0:1.

Souhrn všech zápasů 20. kola hokejové extraligy nejdete zde ›››

Zařídila to zlínská čtvrtá lajna. Pšurný rozhodil puk na stranu a Balán z levého kruhu propálil Furcha, jenž po návratu z Curychu nahradil v bráně Svobodu. Byl to vítězný gól.

„Zavřel jsem oči a vypálil,“ popsal jednoduše střelec Stanislav Balán.

„V úvodu se projevilo, že jsme měli za sebou náročné cestování,“ uznal útočník poražených David Hruška.

Zato domácí byli i bez zraněného beka Hamrlíka od začátku zapálení do hry.

HLASY TRENÉRŮ

Zdeněk Venera (Zlín):
"Oba gólmani zachytali výborně. Na obou stranách byla řada šancí a příležitostí, diváci se určitě nenudili. Hokej měl velmi dobrou úroveň a na fotbalovém skóre mají velkou zásluhu právě brankáři. Nám se podařilo vstřelit branku, navíc měl Sedláček i štěstí, když mu zazvonila tyč, ale to k výbornému brankáři zkrátka patří."

Jiří Kalous (Slavia):
"Měli jsme pomalejší začátek, domácí měli lepší vstup do utkání. Během prvních deseti minut si Zlín vytvořil tlak a podařilo se mu vstřelit branku. Poté se hra vyrovnala. Bohužel jsme nebyli schopni vstřelit gól, což bylo v dnešním zápase rozhodujícím faktorem. Nechci se vymlouvat na únavu po náročném cestování z Ligy mistrů, domácí byli zkrátka aktivnějším týmem."

„Chtěli jsme na Slavii vletět. Celý týden jsme nehráli, byli jsme odpočatí,“ líčil autor jediné branky. Jako by síly Balaštíka a spol. zdvojnásobila slušná návštěva, která dorazila na zimní stadion Luďka Čajky.

V předchozích duelech se fanoušci s výjimkou věrného kotle otáčeli k Venerově partě zády. Až včera dorazilo do haly skoro pět tisíc lidí, nejvíc v ročníku. A hokej si užívalo. „Konečně přišlo hodně diváků.

A atmosféra byla skvělá. Nevím, co víc si přát,“ lebedil si Balán. Zápas strhl i Růžičkův výběr.

„Od desáté minuty už to bylo z naší strany dobré,“ mínil Hruška.

Jenže zlínský tým si ve své pevnosti věří a drží jej gólmani. Po zranění mazáků Biegla s Murínem září v brankovišti nová hvězda. Osmnáctiletý Jakub Sedláček byl neskutečně koncentrovaný, puky mu neodskakovaly.

Na konci druhé třetiny zlikvidoval Žižkovo sólo, střely odrážel klidně i maskou. A když už výjimečně nestihl zasáhnout, zachránila jej po Bednářově pohotové ráně švihem v přesilovce tyčka. V tomhle hochovi dřímá veliký talent.

A dere se na povrch. Murín a Biegl aby se báli o místo… „Na to, že má osmnáct let…Neskutečné…,“ kroutil hlavou útočník Balán.

Také hosté zírali, co to neznámý mladíček ve své kleci předvádí. Spíš čekali, že nastoupí uzdravený rutinér Biegl. „My máme na tohle smůlu,“ nechápal Hruška.

„Vždycky proti nám nastoupí nějaký nový brankář. A chytne se. Uděláme z něj gólmana pro nároďák. I ten zlínský kluk nás vychytal,“ ušklíbl se.

Slávisté vyšli střelecky naprázdno, na což nejsou zvyklí. Od druhé třetiny sice vyrovnali hru, jenže v koncovce byli jaloví. Několikrát jim scházel kousek štěstí.

„To jsme si asi vybrali v Curychu,“ mínil útočník Hruška, jenž se na únavu nevymlouval. „Cítíme se normálně. Jsme dobře trénovaní. Dá se to zvládnout. Teď musíme v neděli nahrát ztracené body proti Plzni,“ dodal.

Zlínští vyrážejí k další bitvě do Kladna. Ze hřišť soupeřů letos obyčejně body nevozí.

„Venku nám to nejde. Nevím, čím to je,“ krčil rameny Balán. Doma, to je jiná písnička. Vernerův soubor soupeře přetlačí. Většinou o gól, o dva. „To je jedno. Hlavně, že vyhrajeme,“ usmál se centr.

 

Zlín - Slavia Praha 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 13. Balán (M. Pšurný).
Rozhodčí: Polák - Bryška, Chytil.
Vyloučení: 7:9. Bez využití.
Diváci
: 4716.

Zlín: Sedláček - Kučný, Galvas, Nosek, Lučka, Bořuta, Linhart - Balaštík, Leška, Köhler - Kubiš, Kollár, Rachůnek - Matějka, Roman Vlach, Andrašovský - M. Pšurný, Balán, F. Čech.
Trenéři: Venera, Rost. Vlach a Hrazdíra.

Slavia Praha:
Furch - Kadlec, Jebavý, J. Novák, Vašíček, Kolařík, Žižka, Sloboda, Drtina - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, Kraft, Sklenář - P. Jelínek, V. Růžička ml., Doležal.
Trenéři:
V. Růžička st. a Kalous.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud