15. října 2008 • 22:30

Slovensko otočilo zápas s Polskem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Velký obrat dnes předvedli fotbalisté Slovenska v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa s Polskem.



Sobotní přemožitelé českých fotbalistů sice v Bratislavě vedli po brance Ebiho Smolarka, jenže pět minut před koncem srovnal Stanislav Šesták a tentýž hráč za další dvě minuty svým druhým gólem zajistil domácím výhru 2:1. Slovensko tak vede tabulku třetí skupiny se ziskem devíti bodů.

Trenér Vladimír Weiss bral duel s Polskem jako klíčové utkání skupiny, čemuž přizpůsobil i sestavu. Hru stáhl na jediného útočníka Vitteka a zálohu vyztužil o dodatečně nominovaného Zabavníka. Naopak trenér Polska Leo Beenhakker poslal na hřiště téměř totožnou sestavu jako proti Česku, jen zraněného Wawrzyniaka nahradil Wojtkowiak.

Nabuzení domácí vstoupili do utkání aktivně a vypracovali si i šance. Hned třikrát však v koncovce selhal Jendrišek a Vittek ve vyložené šanci, kdy mohl střílet do odkryté branky, smolně uklouzl. A tak udeřilo na druhé straně. Polsko rozehrálo vydařenou kombinaci, na jejímž konci byl Smolarek, pro kterého již nebyl problém trefit prázdnou branku.

Polsko se však podobně jako v sobotním zápase s Českem dostalo v závěru pod tlak a pět minut před koncem srovnal Šesták, jenž využil chyby brankáře Boruce, který neudržel míč v rukavicích. Za další dvě minuty navíc před polskou brankou vznikl závar a hrdina zápasu Šesták dotlačil míč do branky podruhé.

Skupina 3:
Bratislava: Slovensko - Polsko 2:1 (0:0)
Branky: 85. a 87. Šesták - 71. Smolarek. Rozhodčí: Layec (Fr.).

Sestavy:
Slovensko: Senecký - Pekarík, M. Petráš, Ďurica, Čech - Zabavník (83. J. Kozák), Sapara (73. Jakubko) - Šesták, Hamšík, Jendrišek (81. Obžera) - Vittek.

Polsko: Boruc - Wasilewski, Dudka, Žewlakow, Wojtkowiak - M. Lewandowski - Blaszczykowski, Guerreiro (89. R. Lewandowski), Murawski (65. Gargula), Smolarek - Brožek.



Rusové se tak dočkali své druhé výhry a v tabulce čtvrté skupiny se dostali na druhé místo před Wales, který večer hraje na hřišti vedoucího Německa. Naopak Finsko si připsalo první porážku.

Rusové se tlačili do útoku, ale v koncovce se jim příliš nedařilo. Hosté jim však ke gólům pomohli sami. V polovině první půle podnikli Rusové rychlou kombinaci zakončenou centrem a stoper Pasanen při snaze zabránit Pogrebňakovi ve skórování si sám srazil míč do branky.

Po změně stran pak po akci Zyrjanova tečoval míč do vlastní sítě i Lampi a Rusové si již vítězství v klidu pohlídali. V závěru navíc ještě přidal jejich třetí gól Aršavin.

4. skupina:
Moskva: Rusko - Finsko 3:0 (1:0)
Branky: 23. vlastní Pasanen, 65. vlastní Lampi, 87. Aršavin. Rozhodčí: Vassaras (Řec.).


Třetí branka ve čtyřech zápasech v podání Tomase Danilevičiuse vynesla Litvě výhru 1:0 nad Faerskými ostrovy. Útočník italského Livorna se tak připojil mezi nejlepší střelce kvalifikace a zároveň udržel Litvu v čele tabulky druhé skupiny.

Blízko k nejtěsnější výhře byl i Izrael na hřišti Lotyšska, domácí však stačili minutu před koncem srovnat na konečných 1:1. Izrael tak podruhé ze čtyř utkání získal jen bod a v sedmé skupině ztrácí jeden bod na vedoucí Řecko, které má večerní zápas se Švýcarskem k dobru.

Skupina 2:
Riga: Lotyšsko - Izrael 1:1 (0:0)
Branky: 89. Kolesničenko - 50. Benajun. Rozhodčí: Hriňák (SR).

Pireus: Řecko - Švýcarsko 1:2 (0:1)
Branky: 68. Charisteas - 41. Frei z pen., 77. N'Kufo. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.).

Lucemburk: Lucembursko - Moldavsko 0:0
Branky: Rozhodčí: Borshi (Pol.).



Těžké chvíle prožívá český trenér Karel Brückner na lavičce rakouské reprezentace. Po prohře s Litvou a remíze na Faerských ostrovech jeho svěřenci selhali i v dnešním domácím zápase se Srbskem, které ve Vídni slavilo výhru 3:1.

Rakušané měli katastrofální začátek, když již po 24 minutách prohrávali o tři branky. Deset minut před koncem sice snížil kanonýr Janko, ovšem na prohře svého týmu již nic nezměnil.

Skupina 7:

Vídeň: Rakousko - Srbsko 1:3 (0:3)
Branky: 80. Janko - 14. Krasič, 18. Jovanovič, 24. Obradovič. Rozhodčí: Riley (Angl.).

Kaunas: Litva - Faerské ostrovy 1:0 (1:0)
Branka: 20. Danilevičius. Rozhodčí: Kapitanis (Kypr).


Fotbalisté Nizozemska udrželi svou stoprocentní bilanci i na hřišti Norska, kde vyhráli těsně 1:0. O jedinou branku zápasu se po hodině hry postaral defenzivní záložník Mark van Bommel.Nizozemci tak vedou devátou skupinu s plným bodovým ziskem.

I ve svém třetím vystoupení v osmé skupině získali fotbalisté Bulharska jen bod, když v Gruzii uhráli bezbrankovou remízu. Navíc domácí byli především v prvním poločase lepším týmem a favorizovaní Bulhaři neprohráli jen díky několika kvalitním zákrokům brankáře Petkova.

Výhra Islandu 1:0 nad Makedonií, kterou zařídil již v 16. minutě Veigar Gunnarsson, odsunula v deváté skupině skupině na poslední místo Norsko. S plným bodovým ziskem vede skupinu Nizozemsko, Skotsko s Islandem mají shodně po čtyřech bodech.

Skupina 9:
Oslo: Norsko - Nizozemsko 0:1 (0:0)
Branka: 62. Van Bommel. Rozhodčí: Plautz (Rak.).

Reykjavík: Island - Makedonie 1:0 (1:0)
Branka: 16. V. Gunnarsson. Rozhodčí: Dereli (Tur.).


Na svůj první bodový zisk v první kvalifikační skupině stále čekají fotbalisté Malty. Svěřenci českého trenéra Dušana Fitzela dnes doma nestačili na Maďarsko, které vyhrálo nejtěsnějším možným rozdílem. O jedinou branku se v první půli postaral útočník německého Augsburgu Sandór Torghelle.

Malta znovu doplatila na svou střeleckou impotenci. V této kvalifikaci dosud neskórovala a na vstřelený gól čeká již 441 minut.

1. skupina:
Valletta: Malta - Maďarsko 0:1 (0:1)
Branka: 32. Torghelle. Rozhodčí: Valgeirsson (Isl.).


V páté skupině si Bosna a Hercegovina hladce poradila s Arménií. Soupeři nastřílela čtyři branky a mezi úspěšné střelce se opět prosadil bývalý teplický kanonýr Džeko.

Bez problémů zvládlo další souboj kvalifikace i Chorvatsko. V Záhřebu dali domácí zapomenout na debakl od Anglie, ale proti outsiderovi z Andorry byla výhra povinností. Chorvaté se tak po vysokém vítězství 4:0 v tabulce dostali díky lepšímu skóre na druhé místo před Ukrajinu.


Souboj dvou outsiderů druhé skupiny Lucemburska s Moldavskem skončil v Lucemburku bez branek, což za větší ztrátu rozhodně považují domácí fotbalisté. Naopak Moldavsko si do tabulky připsalo ve svém čtvrtém zápase první bod.

Skupina 5:
Zenica: Bosna a Hercegovina - Arménie 4:1 (2:0)

Branky: 56. a 89. Muslimovič, 31. Spahič, 39. Džeko - 85. Minasjan. Rozhodčí: Kenan (Izr.).

Tallinn: Estonsko - Turecko 0:0
Rozhodčí: Malek (Pol.).


Překvapení z rukávu vytáhl trenér Anglie Fabio Capello. V předchozím zápase s Kazachstánem se Angličanům nedařilo v rozestavení 4-3-3 a Capello kritizoval Gerrarda s Lampardem za vzájemnou spolupráci, přesto dnes proti Bělorusku od začátku poslal totožnou sestavu.

A již po 11 minutách se to vyplatilo, když skóre otevřel právě jeden z kritizovaných záložník Liverpoolu Gerrard. Jenže Bělorusové nesložili zbraně a brzy vyrovnali. První reprezentační brankou se o to postaral záložník Sitko.

Po změně stran však zajistil Angličanům výhru 3:1 útočník Rooney, který se prosadil hned dvakrát. V posledních třech kvalifikačních zápasech se tak mezi střelce zapsal pětkrát a dělí se o čelo tabulky kanonýrů.

Skupina 6:

Minsk: Bělorusko - Anglie 1:3 (1:1)

Branky: 28. Sitko - 50. a 74. Rooney, 11. Gerrard. Rozhodčí: Hauge (Nor.).

Záhřeb: Chorvatsko - Andorra 4:0 (2:0)
Branky: 16. a 87. z pen. Rakitič, 32. Olič, 75. Modrič. Rozhodčí: Vad (Maď.).

Skupina 8:

Tbilisi: Gruzie - Bulharsko 0:0

Rozhodčí: Kuipers (Niz.).


 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud