František Suchan
30. září 2008 • 19:51

Strakova formace režírovala výhru Plzně

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak je důležitý Martin Straka pro Plzeň? Nemít ho, nevyhřívala by se teď na špičce tabulky. O tom nikdo nemůže pochybovat. Se svými kumpány Vlasákem a Fabušem byli včera zase k nezastavení.



Podle kladenského kouče zřejmě arbitr duel ovlivnil. Hlavní sudí Martin Fraňo do poznámek v zápise uvedl toto: „Po utkání vstoupil do kabiny rozhodčích trenér hostí p. Müller se slovy „Ty už nás pískat nebudeš. Pískal jsi nás naposledy.“

Müller přitom po závěrečné siréně působil klidně. Co jej předtím tak rozlítilo? Bylo toho víc. Tak pěkně popořadě.

Plzeňská radost po vyrovnání na 1:1
Plzeňská radost po vyrovnání na 1:1


Vyloučení Růžičky za vysokou hůl, které v první třetině vedlo k prvnímu gólu. Obránce se u modré čáry srazil s protihráčem. Sám zůstal otřesený. Ale faul byl odpískán správně, hokejka zasáhla plzeňského hráče do obličeje.

Souhrn 10. kola najdete zde>>>

Věc další, třetí branka domácích. Straka trefil v úniku horní tyčku, poskakující puk stáhl ze vzduchu Fabuš. Rukou. A dojíždějící Vlasák jej napálil za Cikánka.

Hlasy trenérů
Milan Razým (Plzeň):
"Chtěli jsme do zápasu vstoupit dostatečně agresivně, což se nám nepodařilo. Nevyšla nám celá první třetina. Důležité bylo, že jsme ještě do přestávky dokázali stav otočit. Ve druhé třetině jsme mohli o výsledku rozhodnout mnohem dříve. Měli jsme hodně šancí a nikdo by se nedivil. Bohužel jsme v prvním střídání ve třetí třetině dostali gól na 3:2 a Kladno tlačilo. Nakonec jsme rádi, že jsme to hubené vedení uhájili. Málka jsme nechali odpočívat kvůli náročnému programu."

Petr Kasík (Kladno):
"Po takovém utkání je výsledku škoda. Máme černou sérii proher. Vstoupili jsme do zápasu dobře, vedli jsme a hráli chytře. Pak přišlo ale vyloučení a vyrovnání. Soupeř se chytil a byl potom lepší. Ve třetí třetině jsme se snažili, ale bohužel jsme gól nedali. Asi se budeme muset naučit vyhrávat na dva góly. Kopřiva s Orctem nemohli chytat, a tak jsme nasadili Cikánka, který na to byl připraven."


Po kladenských protestech sudí Fraňo situaci zkonzultoval s videorozhodčím. A rozhodl se potvrdit svůj původní verdikt. Kotouče se zřejmě ještě před Vlasákem dotknul jeden z bránících Kladeňáků.

A třetí sporná situace, trestné střílení ve 49. minutě. Straka se na útočné modré čáře prokličkoval mezi obránci Nádašdim a Hájkem, něž však mohl vyrazit do šance, upadl.

Nádašdi jej rozhodil v pohybu, on pak upadl přes Hájkovu hůl. Bylo to asi nejspornější rozhodnutí sudího, protože domácí kapitán neměl v okamžiku zákroku kotouč plně pod kontrolou. Navíc to vypadalo, že spíš zaškobrtnul, než že by byl úmyslně podražen.

Vlasák ale nájezd neproměnil, výsledek už zůstal beze změn. Deník Sport ohodnotil výkon rozhodčího známkou 2. Ne všechny Fraňovy výroky byly přesné, nezvýhodnil ale ani jednu stranu.

Kladenští by raději měli zapracovat na jiných věcech. Třeba chytit rozjetého Straku pro ně totiž včera byl oříšek celý zápas. Na rychlíka s motorovýma nohama a číslem 28 by potřebovali jednoho hráče na ledě navíc. Byly z toho tři góly Strakovy formace a kupa šancí k tomu.

„Je to fakt super hráč. Hrozně rychlej. Jednou mi tam pěkně ujel, byl z toho ten druhý gól,“ sklopil hlavu Marek Trončinský.

Dvacetiletý bek se s hvězdným sokem potkával hodně často. Spolu s parťákem Hořavou byli u všech inkasovaných branek. Ale nebyla to vždy přímo jejich chyba. A Trončinský rozhodně nepůsobil roztřeseně. Na slavného borce si i jednou vyšlápl.

Ve třetí třetině jej nevybíravě obtiskl na mantinel. „Říkal jsem už o první přestávce, že jsme ho ani jednou nedohráli. Pak jsem to jednou zkusil a málem jsem dostal na držku, když jsem pak míjel jejich střídačku,“ vyprávěl.

„Ale řekl bych, že to bylo čisté. Přece nemůžeme vyhrát, když se někoho budeme bát dotknout. Stejné to bylo, když přijela Sparta.“

Ze strany hostů to včera celkově nebylo špatné vystoupení. Ale po skvostném začátku soutěže se už nebezpečně přibližují dolní hranici elitní desítky. Padli pětkrát v řadě.

„Jsou to všechno těsné prohry. Nehrajeme špatně, ale něco tomu vždycky chybí,“ štvalo kapitána Pavla Pateru. „Všechno rozhodují maličkosti. A my teď těch malinkých chyb děláme víc, než jsme dělali na začátku.“

Také by Kladenští mohli proměňovat stoprocentní tutovky. Když třeba v přesilovce ve 26. minutě Procházka stojící sám u tyčky nevyužil Paterovu geniální přihrávku, to bylo na pováženou.

„Viděl jsem už prázdnou kasu. Podařilo se mi ještě dát nohu blízko k němu, on asi neměl dost klidu, protože kdyby si to napodruhé trochu vytáhnul a dal nahoru, neměl bych šanci,“ oddychl si domácí gólman Martin Altrichter.

Lasselsberger Plzeň - Geus Okna Kladno 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Kracík (Straka, Vlasák), 19. Straka, 35. Vlasák (Fabuš) - 11. Frolík, 41. Patera (Hájek).
Rozhodčí: Fraňo - Kis, Pavlovič. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0.
Diváci: 5743.

Sestavy:
Plzeň: Altrichter - Benák, S. Hudec, Čakajík, Smrek, Dresler, Pácal, Cartelli, Zápotočný - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Vampola, Kracík - Kubalík, Šindel, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Laš. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Kladno: Cikánek - Nádašdi, Hájek, Pavlas, D. Růžička, Trončinský, P. Hořava - Diviš, Patera, Martin Procházka - Bělohlav, Kuchler, Tomajko - Horna, Kalla, Tenkrát - Rudovský, Čurilla, Frolík. Trenéři: Müller a Kasík.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud