Jakub Hlaváč
16. září 2008 • 20:37

Slavia první derby zvládla

TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci Slavie si mohou připadat jako vládci Prahy. Jejich miláčci dokázali otočit první letošní derby a na domácím ledě zvítězili 2:1.



Hlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia Praha): "Vítězství si velmi ceníme. Herně to však nebylo ještě úplně podle našich představ. Za stavu 0:1 jsme zvýšili agresivitu, napadání a přineslo to dvě branky. Podržel nás i výborný Adam Svoboda."

František Výborný (Sparta Praha): "Mrzí nás, že jsme si neodvezli nějaký bod, protože si myslíme, že jsme byli rovnocenným soupeřem. Minimálně na vyrovnání jsme ale šance měli. Z naší strany to nebyl tak špatný zápas, ale bohužel body nemáme."
Dlouho to byla Sparta, kdo bavil 10 185 diváků. Doplatila však na svou neefektivitu v proměňování šancí a bez úspěchu bušila na dveře obrany Slavie.

Byla aktivní, připravovala si šance, hrála přesilovky, ale nic z toho. V sedmé minutě seděli na trestné lavici obránci Novák s Vašíčkem a dali Holešovickým možnost zahrát si minutu třiatřicet sekund v početní výhodě 5 na 3.

Přesilovkové komando složené z pětice elitních forvardů zamklo svého soupeře v obranném pásmu. Adam Svoboda ve svatyni domácích byl v jednom ohni, ale i s pomocí tyčí odolal.

Obraná práce Sparty před dotírajícím útočníkem
Obraná práce Sparty před dotírajícím útočníkem

A osmělili se i domácí. Bednář si na modré čáře vychutnal pohlednou stahovačkou beka Hanzlíka, ale dostal se z úhlu a Pöpperleho nepřekonal. Nepodařilo se to ani Doležalovi, který dostal puk ideálně na vrchol levého kruhu, avšak pálil jen do klína připraveného gólmana.

Druhá třetina již byla gólově bohatší. První se prosadila Sparta. V čase 22:48 se konečně trefil navrátilec z amerického Columbusu David Výborný. Podařilo se mu tečovat Černoškovo nahození od modré čáry a Svoboda neměl nárok zasáhnout.

Informace o ostatních zápasech čtvrtého kola

Spartu vstřelená branka uklidnila natolik, že se otěží zápasu chopila Slavia. A držela je skutečně pevně, najednou se obránci v dresech hostí nestačili za kotoučem otáčet a už vůbec ne zastavovat dravé ofenzivní průniky forvardů soupeře. Blízko ke gólu měl již ve 29. minutě Bednář, ale touš mu před prázdnou brankou odpálil z hokejky Černošek.

Příznivci červenobílých barev se dočkali padesát vteřin po polovině základní hrací doby. Svou sílu předvedl ostrostřelec David Hruška. Dvakrát dokázal dojet vlastní střelu a napotřetí už Pöpperleho prostřelil. Zamířil přesně nad jeho levý beton a vyrovnal.

Slávisté ve svém útočném úsilí ani poté nepolevili a za dvaadvacet sekund se radovali znovu. V nájezdu dvou na jednoho se snažil Doležal přihrát svému spoluhráči přes obránce Ptáčka, který mu však puk zastavil a poslal zpět na čepel. To nečekal maskovaný muž v kleci hostí, přesunul se k opačné tyči a Doležal pohodlně skóroval.

Ve třetím dějství se sparťané znovu snažili útočit, ale snaha to byla spíše lopotná a tlak maximálně platonický. Do skutečných šancí se dostávali hráči úřadujícího mistra. Jenže zvýšit své vedení nedokázali.

Skutečné drama se odehrávalo v poslední desetiminutovce. Michal Broš se svými křídli Netíkem a Kratěnou kroužili v útočném pásmu a na Svobodu pálili jeden puk za druhým, ale ke gólu to nevedlo.

Když už pustila do nebezpečného prostoru na brankovišti Výborného, zasáhla lapačka brankáře. Rozuzlení nenabídl na druhé straně ani Hruška. Pöpperleho si sice položil, ale přehodit ho nedokázal.

Slavia Praha - Sparta Praha 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 31. D. Hruška (Doležal), 32. Doležal (Bednář) - 23. D. Výborný (Černošek, Ručinský). Rozhodčí: Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 10.185.

Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Drtina, J. Novák, Vašíček, Kolařík, Žižka - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, V. Růžička ml., Tomica - Doležal, P. Jelínek, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Sparta: Pöpperle - L. Procházka, Gulaši, Černošek, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik - Ton, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Látal, Hrdel, Hromas (41. Dragoun). Trenéř: F. Výborný a M. Jelínek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud