16. září 2008 • 12:00

Hvězdy Sparty se trápí

Autor: Miroslav Grossmann
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Každou akci rozjíždějí jako milimetrově seřízený stroj, ale pak přichází třeba jen trochu nepřesný odraz puku a celá mašinérie končí někde v rohu. Tak vypadá neúspěšná hra elitní lajny hokejové pražské Sparty a celé ligy.



Hvězdný útok Ton, Výborný, Ručinský v originálním složení ve třech prvních zápasech nevstřelil jedinou branku.

Top gun, takovou přezdívku dostala formace osobností soutěže. Má to být největší útočná síla týmu, který před sezonou posiloval nejvíc ze všech. Předpoklady zatím nevycházejí. Hlavním osobnostem sparťanského dream teamu to nešlape.

Petr Ton si sice připsal dvě branky, ale obě z trestného střílení. Elitní formace také vsítila gól při přesilovce pět na tři, ale o koncovku se postaral Michal Broš, „zapůjčený“ z druhé řady. Kompletní první útok Sparty ve třech zápasech opravdu ještě neskóroval!

Je důvod k panice? Zatím prý ne. Ale sami členové nejsledovanějšího komanda vědí, že jejich branky chybí. „Určitě bychom je měli dávat,“ uznává centr David Výborný, který si navíc v posledním utkání v Plzni dal vlastní gól. „V přípravě nám to padalo. Teď ne. Tak se musíme probrat!“

Nikdo z trojice útočníků takové strádání nečekal. „A je horší, že je to na začátku. Kdybychom nedali branku mezi patnáctým a osmnáctým kolem, nikdo si toho nevšimne. Tohle každý vidí. Byla od nás velká očekávání a zatím je nenaplňujeme,“ přiznává Petr Ton.

Sparťanský expres nedostal během tří kol ani jednou šanci prosadit se svojí rychlostí. Soupeři mají na začátku sezony hodně síly, blokují střely a i nejlepší hráči to mají těžké. „Šancí není tolik, kolik bychom si představovali. Nemáme tolik střel, nejsme tolik na puku. Zbavujeme se ho, nevěříme si.“

Víc sebedůvěry mají všechny ostatní řady Sparty. Všechny už gól daly. Přitom na to často jdou velmi jednoduše. Prostě vystřelí. I díky tomu mají Pražané solidní zisk pěti bodů z devíti možných.

„Ale náš útok chce kombinovat do brány, což dnes jde velmi těžko,“ ví Martin Ručinský, třetí ze spícího komanda. „Třetí a čtvrtá lajna hrají výborně. Odvádí práci v oslabení a ještě dávají góly, což by měla být naše práce.“

Členové top gunu zatím marně přemýšlejí, co s tím. Před dnešním derby si spolu sednou a budou dávat dohromady návod na úspěch. Jako před každým zápasem. „Střelecky se nám nedaří. Ale jsme natolik vyspělí, abychom se z toho dostali,“ nepochybuje Ručinský.

A třeba jim poradí právě mladší a méně zkušenější spoluhráči. Na složité kombinace nemají a paradoxně jsou úspěšnější. „Naše hra na jednoduchosti není stavěná, ale nějakou jednoduchost do toho dostat musíme,“ uznává kapitán Výborný.

Nejbližší šanci na vylepšení bilance má extraligová elita dnes v derby proti Slavii. „Vždycky je to o nějakém gólu, dorážce. Pak to přijde,“ věří Petr Ton. Jestli se vzestup podaří, se mohou fanoušci přesvědčit od 18 hodin v O2 Areně.

Přímý přenos sledujte online na deniksport.cz!

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud