10. září 2008 • 20:56

Basketbalisté velebili svoje představení

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
Sparta jim dodala sílu. Moták: Každý má svou roli, ještě mi to nedochází
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porazit Izrael o 21 bodů, to je pro české basketbalisty jeden z nejlepších výsledků za poslední roky. Účastník posledních osmi mistrovství Evropy z Pardubic odjel s těžkým debaklem.



Vysoké vítězství je totiž drží ve hře o přímý postup na mistrovství Evropy. Teď si reprezentanti přejí, aby dnešní triumf potvrdili i výhrou na palubovce soupeře, pokud možno už v sobotu v Bosně.

"Pořád bráníme naši palubovku, to je velmi dobré. Dnes jsme po prohře v Londýně nutně potřebovali vyhrát a to, že se nám to povedlo o tolik bodů, je vynikající. Hodně nám to může pomoci," pochvaloval si Jiří Welsch.


"Řekli jsme si, že Izrael musíme dostat od začátku pod tlak, hrát mnohem agresivněji než minule. A to se povedlo. Pomohlo nám i to, že nám konečně začaly padat střely z dálky. Izrael zkoušel hrát dost naivně presink, a jak jsme rychle posouvali míč, tak se nám otevíraly jednoduché pozice," řekl Welsch, jeden z hlavních strůjců českého vítězství s 20 nastřílenými body.

Stejný kousek předvedl i pivot Petr Benda, který si cenil toho, jak se mužstvo dalo dohromady po vysoké porážce od Velké Británie.

"Věřili jsme, že se už podobný výkon opakovat nebude, a dnes jsme si už od první čtvrtiny získali u Izraele respekt. Zase jsme hráli to, v čem jsme silní. Dobře jsme bránili a k tomu přidali i zlepšený útok. Porazit Izrael o tolik bodů, to je jako sen," prohlásil Benda.

V závěru si prý užíval toho, když se Češi dostali do vysokého vedení a navýšili jej až na konečných 21 bodů.

"Dostali jsme se do laufu, takže jsme mysleli i na to, aby ten rozdíl ve skóre byl co největší, když jsme měli zápas tak dobře rozehraný," připomněl Benda, že ve vyrovnané skupině může hrát roli i skóre. Češi si tak dnes výrazně polepšili.

Hráčům možná pomohla i změna zaběhnutého předzápasového režimu. V úterý před zápasem společně vyrazili na pardubické dostihové závodiště, kde si prohlédli zázemí slavného areálu. A reprezentanti se prý báječně odreagovali.

REFERÁT ZE ZÁPASU ČR - IZRAEL ČTĚTE ZDE

"Bylo to lepší než ležet na hotelu. Přišli jsme na jiné myšlenky a hodně jsme se pobavili. Nejvíc u toho, když jsme jednoho borce zavřeli do maštale," popisoval s úsměvem Benda, který si jako památku odnesl i týmovou fotografii zpod Taxisova příkopu.

I jindy přísný trenér Michal Ježdík hráče po dnešním duelu chválil. Líbilo se mu, jak reprezentanti přenesli na palubovku jeho předzápasové plány.

"Zastavili jsme soupeřovy klíčové hráče a povedlo se nám eliminovat jejich dvojičky v útoku, jejich velké zbraně. Navíc jsme soupeře donutili k tomu, aby hrál do naší zformované obrany, kde jsme hodně silní a systém máme propracovaný," řekl Ježdík.

Hráči prý dobře vstřebali i změnu útočného systému. "Vyplatilo se nám, že jsme hráli víc na naše podkošové hráče Bendu a Starostu. Pak jsme si mohli vytvářet i jednoduché střely zvenku," pokračoval Ježdík.

Hráčům pak složil i poklonu. "Odvedli vynikající výkon, stejně jako diváci. Teď by si chvíli měli ten vítězný pocit užít, protože porazit o tolik bodů Izrael se nestává každý den. Ale už od zítřka musíme myslet na zápas v Bosně," nabádal Ježdík.

I hráči si uvědomují, že dobré výkony z domácího prostředí musejí potvrdit také plným bodovým ziskem venku. "Všechny týmy naší skupiny si drží domácí neporazitelnost, a jakmile někdo zabere venku, bude to rázem o moc zajímavější. Bylo by skvělé, kdyby se to povedlo poprvé nám v Bosně," přál si Welsch.

"Teď to bude asi naše největší šance," dodal Benda.

Články odjinud


Články odjinud