10. září 2008 • 19:45

Welsch a spol. porazili Izrael

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO. Čeští basketbalisté se dokázali oklepat ze sobotního nezdaru ve Velké Británii a v dnešním duelu evropské kvalifikace porazili Izrael 91:70.



Češi v Pardubicích nad osminásobným účastníkem ME téměř po celý zápas vedli a v druhém poločase tempo ještě vystupňovali. Výtečný výkon podpořili i nečekaně vysokým triumfem.

Svěřenci kouče Michala Ježdíka tak udrželi naději na postup na mistrovství Evropy do Polska v příštím roce, naopak Izrael si po druhé prohře za sebou pozici zkomplikoval.

OHLASY NA ZÁPAS ČR - IZRAEL SI PŘEČTĚTE ZDE:

Po třech zápasech mají Češi bilanci dvou výher a jedné porážky, důležité pro ně je i to, že po týden staré úvodní výhře nad Bosnou a Hercegovinou drží domácí neporazitelnost. V sobotu by jim tak hodně nahrála výhra v Bosně. Na závěrečný turnaj postoupí přímo vítězové čtyř kvalifikačních skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých místech.

Češi dnes proti favorizovanému Izraeli nezopakovali chybu jako v sobotu v Londýně, kdy soupeře nechali hned v první čtvrtině výrazně odskočit a pak už manko nedokázali stáhnout.

Naopak v Pardubicích se předvedli podobně soustředěně jako proti Bosně a především výtečnou obranou položili základ k úspěchu. Obávaní izraelští střelci dostávali málo prostoru k jednoduchým střelám a proti zarputilým Čechům postupem času působili až odevzdaným dojmem.

Domácí se navíc mohli opřít o znamenité individuální výkony. Od začátku pod oběma koši zářil pivot Benda, k němuž se postupně přidali i Welsch, šestnáctiletý benjamínek Satoranský či Hubálek.

Právě sedmibodová šňůra posledně jmenovaného na konci první půle a vedení 33:21 vzbudily první naději na úspěšný výsledek, český celek nesrazilo ani snížení Izraelců v závěru poločasu na osmibodový dohled.

Rozhodující úder ale Češi zasadili až po nástupu do třetí čtvrtiny, která jim vyšla skvěle. První čtyřminutovku domácí vyhráli 10:2, pak se konečně chytili i při střelbě trojek, které jim v prvních dvou zápasech příliš nevycházely.

Dalekonosné pokusy Hubálka, Kotase a Welsche morálku soupeře nalomily ještě víc a Ježdíkův tým v kvalifikaci poprvé odhalil svojí velkou zbraň. Hala žasla i nad odvážnými průniky mladíčka Satoranského, který se vůbec nezalekl velkých jmen na soupeřově straně.

Izrael se navíc dál trápil s urputnou českou defenzivou. Osamocený kanonýr slavného Maccabi Tel Aviv Pnini sice občas byl k neudržení, ale od svých spoluhráčů se nedočkal žádné bodové podpory.

Naopak v euforii hrající Češi se dostali až do dvacetibodového vedení, což před zápasem asi nečekal ani ten největší optimista. I proto publikum Čechy odměnilo skandovaným aplausem a při trojce kapitána Sokolovského se závěrečným klaksonem doslova vybuchlo nadšením.

Česká republika - Izrael 91:70 (18:12, 36:28, 63:47)
Nejvíce bodů: Benda a Welsch po 20, Hubálek a Sokolovský 11, Satoranský 10, Starosta 9, Kotas 8 - Pnini 22, Halperin 13, Casspi 12, Limonad 10. Rozhodčí: Mattioli (It.), Conderanne (Fr.), Piloidis (Řec.). Trestné hody: 11/8 - 31/19. Fauly: 23:18. Pět chyb: 40. Benda. Trojky: 11:7. Diváci: 4670.

Velká Británie - Bosna a Hercegovina 82:74 (41:41)
Nejvíce bodů: Deng 29, Mensah-Bonsu 15, Sullivan 9 - Bajramovič 15, Gordič 13, Dedovič 12, Bremer 10.

Články odjinud


Články odjinud