Zdeněk Janda
9. září 2008 • 20:03

Výhru Plzně nad Zlínem načal Straka

TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Navrátilec Straka se ujal plzeňské vlády impozantně. Jeho tým, jemuž šéfuje v kanceláři i na ledě, smetl Zlín jednoznačně 6:2 a olympijský šampion z Nagana byl hlavní hvězdou domácích. Dal první gól, na ledě úřadoval.



Hlasy trenérů
Milan Razým (Plzeň): "Vyhráli jsme zaslouženě. Určitě nechceme první vítězství přeceňovat, jsme ale spokojeni s výsledkem i předvedenou hrou. Martin Straka splnil naše očekávání. Byl hodně vidět a hra na něm stála."
Zdeněk Venera (Zlín): "Domácí si připsali tři body naprosto zaslouženě. V první třetině si vypracovali dostatečný náskok, což utkání hodně ovlivnilo. Trochu se nám vytvořila šance na obrat v utkání za stavu 1:2, bohužel přišel z protiútoku třetí gól, což domácí uklidnilo a začali kontrolovat hru."

Zvedl ruku radostí, navalili se na něj spoluhráči. V čase 9:08 se kapitán mužstva poprvé trefil. A slušně zaplněný stadion pořádně zaburácel.

A za chvilinku se neslo skandování: „Martin Straka!“ Největší hvězda týmu se vrhla po čtyřech letech do extraligového dobrodružství ve velkém stylu. „Jsem spokojený. Hlavně bych chtěl poděkovat spoluhráčům,“ reagoval sám Straka.

Hned po závěrečné siréně si na střídačce sundal rukavici a plácl si s trenéry i maséry. Je vidět, jaká je to osobnost. Po utkání nechtěl o sobě příliš povídat. „Zeptejte se hlavně ostatních,“ říkal skromně útočník, jenž si s parťáky z hlavního ofenzivního komanda mohl v závěru dovolit i parádičky.

Utkání už se zvrhlo v plzeňskou exhibici. Z kapitána vyzařovalo nadšení. Dirigoval hru, rozdával přesné přihrávky.

„Jeho přínos všichni viděli. Je to vůdčí osobnost, svou roli bezezbytku splnil. Hrál přesilovky, oslabení. Když je na ledě, můžeme být prostě v klidu,“ chválil ho asistent Milan Razým.

V závěru už bylo jasné, že šestatřicetiletý centr šetří síly, zkracoval si střídání. Nikam se zbytečně nehrnul, o vítězi nebylo pochyb. A nebýt pohotového brankáře Radovana Biegla, jenž po třech gólech vystřídal Murína, s mdlými hosty to mohlo dopadnout ještě mnohem hůř.

„K ničemu jsme je nepustili, vyhráli jsme naprosto zaslouženě,“ říkal útočník Jakub Šindel, další plzeňský hrdina. I když hrál se silnou virózou, zářil a připsal si tři body (1+2). Když odcházel od novinářů, v žertu pronesl: „A teď jdu na kapačky.“

Ve 32. minutě plzeňským stadionem zahřmělo: „Dejte jim búra.“ A domácí to vzápětí splnili. Od mantinelu přihrává Straka před branku Fabušovi, ten do puku jen tak šťouchne a po nenápadné a zlínským hráčem tečované střele je to 5:1.

Hosté své hokejové řemeslo včera příliš nezvládli. A to ještě mohli děkovat Bieglovi, že je zachránil od mnohem větší potupy. „Bylo mi v brance hodně krušno. Nejen kvůli tomu vedru v hale, ale Plzeňští to s námi někdy pořádně roztočili...“ přiznal. „Na tom musíme hodně zapracovat. Měli jsme v obraně opravdu velké problémy.“

Domácí pod vedením kouče Pavla Hynka, jenž si v roli hlavního trenéra odbyl v extralize včera premiéru, vstoupili do sezony báječně. Strakovo panování má zatím na klub, jenž se čtyři roky marně pokoušel dostat do play off, skvělý vliv.

Lasselsberger Plzeň - RI Okna Zlín 6:2 (3:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. M. Straka (Vampola), 12. Šindel (Pácal, Vlasák), 14. Adamský (Šindel), 32. Vampola (Dobrovolný), 32. Fabuš, 44. Důras (Vampola, Šindel) - 13. Záhorovský (Nosek), 53. Köhler (Balaštík, Galvas).
Rozhodčí: Hodek - Bejček, Kalivoda. Vyloučení: 6:10, navíc Dvořák 5 min. a do konce utkání, Vampola (oba Plzeň) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6479.

Sestavy:
Plzeň: Málek - Benák, Redlihs, Čakajík, Hudec, Cartelli, Pácal, Dobrovolný - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šindel, Adamský - Kubalík, Vampola, Laš. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.
Zlín: Murín (14. Biegl) - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Bořuta, Vosátko, Kučný - Balaštík, Kollár, Rachůnek - Kubiš, Leška, Záhorovský - M. Pšurný, Roman Vlach, Andrašovský - Ondráček, Mokrejš, Köhler. Trenéři: Venera, Rostislav Vlach a Hrazdíra.

 

 

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud