22. června 2008 • 12:00

Hiddink: Jsem na své mužstvo pyšný

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Těžko hledal po zápase slova trenér poražených Nizozemců Marco van Basten. Přesto uznal, že soupeř vyhrál zaslouženě. "Musím žít s tím, že dnes byli lepší."



Nizozemské fotbalové "tulipány" v základní skupině evropského šampionátu rozkvetly díky skvělým výsledkům i výkonům, za což je odborná veřejnost i fanoušci pasovali do role žhavých kandidátů na vítězství.

Ale hned na prahu vyřazovacích bojů je v sobotu v Basileji nekompromisně spálil ruský mráz.

Sbornou do stavu fotbalové nirvány přivedl muž, který má paradoxně nizozemský tým zmapovaný jako málokdo. Trenér Guus Hiddink v ruských službách sestavil dokonalý taktický plán a nekompromisně ukončil svým krajanům cestu turnajem, když jeho mužstvo korunovalo skvělé představení výhrou 3:1 v prodloužení.

"Abych byl upřímný, tak jsem v kariéře nikdy nezažil mnoho podobných okamžiků," rozplýval se jedenašedesátiletý trenér. "A nechci, aby to znělo nafoukaně, ale zvítězili jsme naprosto zaslouženě. Po taktické i fyzické stránce jsme na tom byli lépe než Nizozemsko," doplnil Hiddink.

Právě on vrátil ruské reprezentaci respekt. Dříve nesourodé mužstvo, které od roku 1988 čekalo na postup ze základní skupiny velkého šampionátu, nyní může směle pomýšlet na vítězství.

Hiddink to vše zvládl za dva roky a dokázal, že čtvrté místo s Jižní Koreou na MS 2002 či postup s Austrálií do osmifinále světového šampionátu o čtyři roky později nebyly dílem náhody.

Nyní jeho kouzlo poznává Rusko, po úvodní prohře se Španělskem takřka odepsaný tým. Ale další tři výhry ruskou pozici naprosto otočily. "Za to jsem pyšný na každého člena svého týmu. Dosáhli obrovského a neuvěřitelného úspěchu. Určitě nám hodně pomohlo i to, jak za námi stojí celá země. Hráči cítí, že chtějí udělat radost milionům Rusů," líčil Hiddink.

"Vůbec nemám slov k tomu, co jsme dokázali," radoval se útočník Andrej Aršavin, střelec pojišťovací třetí branky a podruhé za sebou nejlepší muž zápasu.

Ohlasy v ruském tisku čtěte zde ›››

Rusko na šampionátu dokázalo to, co se ve skupině nepovedlo hvězdným výběrům Itálie a Francie, které s Nizozemskem utrpěly těžké debakly. Ve čtvrtfinále to naopak bylo Rusko, které partii překvapivě ovládlo.

"Proto pro nás bylo tak těžké, když soupeř těsně před koncem vyrovnal. Mrzelo to o to víc, že to bylo po standardní situaci. Jinak nás z ničeho vlastně neohrožovali," popisoval Hiddink, kterého nadchlo i to, jak se sborná vyrovnala s náročným programem posledních dnů.

Rusové do čtvrtfinále nastoupili jen tři dny po posledním utkání skupiny se Švédskem, zatímco Nizozemsko hrálo závěrečný duel základní části s Rumunskem už v úterý. A kouč Marco van Basten navíc největší opory šetřil, protože "oranjes" už měli postup z prvního místa jistý. "Ale nikdy jsme si na to ani náznakem nepostěžovali," prohlásil pyšně Hiddink.

Naopak Van Basten zkroušeně připustil, že Nizozemsko soupeři nestačilo. "Většina našich hráčů měla týden na přípravu, tak by se dalo čekat, že budou v lepší formě než soupeř. Ale tentokrát jsme to na hřišti neviděli.

Hráči ze sebe prostě nedokázali vymáčknout víc, v rozhodujících fázích byli Rusové silnější," uznal někdejší slavný kanonýr.

Podle něj si Rusové postup zasloužili. "Už jsem jim i poblahopřál. Jsou v semifinále, takže jejich šance na vítězství je veliká," doplnil Van Basten, jehož branka před 20 lety na Euru v Německu nasměrovala Nizozemsko k finálové výhře 2:0 nad tehdejším Sovětským svazem.

Reportáž s fotogalerií ze zápasu Nizozemsko - Rusko čtěte zde ›››

Nizozemsko na velkém turnaji jako už poněkolikáté za poslední roky nezvládlo vypjaté chvíle v play off, přestože v předchozí fázi svým fotbalem oslnilo.

"Nepřiblížili jsme se tomu, co jsme hráli ve skupině. Těžko říci, čím to je. Možná to byly nervy. Prostě to nebyl náš den," posteskl si Van Basten.

Ten marně toužil po tom, aby jako první v historii vyhrál Euro jako hráč i trenér. Trojnásobný nejlepší fotbalista Evropy z let 1988, 1989 a 1992 musí svůj sen odložit na neurčito. Od příští sezony totiž povede Ajax Amsterodam, kterému se upsal na čtyři roky.

Jeho protějšek Guus Hiddink prohlásil, že je na své mužstvo hrdý. "Je to neuvěřitelné, ale přehráli jsme Nizozemce takticky i fyzicky. Oni byli nebezpeční jen při přímých kopech," řekl Hiddink.

Ocenil i psychickou sílu ruského mužstva. "Normálně tým, který dostane vyrovnávací gól těsně před koncem, prohraje. Ale já jsem hráčům tvrdil, že to dokážou. Klobouk dolů před rozhodčím, který dokázal vzít zpátky červenou kartu," připomněl Hiddink neobvyklý moment.

Trenérovi se dostalo poklony i od hrdiny zápasu Andreje Aršavina. "Věděli jsme od trenéra, že Nizozemci budou hrát agresivní fotbal, ale došel jim dech.

Nejlepším Nizozemcem je totiž náš trenér," řekl Aršavin. Kouče chválil i záložník Ivan Sajenko: "V něm máme supertrenéra, který nám vždycky řekne, jak proti kterému soupeři uspět. Nemyslím si, že by nás Nizozemci podcenili, určitě nás sledovali. Ale my hráli rychle, takový je náš fotbal."

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud