21. června 2008 • 12:08

Košťál: Moji prioritou je Hašek

Autor: Luděk Mádl
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Záleží na jediném muži, na Ivanu Haškovi. Pokud akceptuje nabídku místopředsedy svazu Vlastimila Košťála, stane se trenérem české reprezentace.



A pokud ne? Rezervní varianta jménem Matthias Sammer včera padla. Leč Košťál má údajně v merku ještě jednoho Němce.

VARIANTA HAŠEK. „Moje priorita je naprosto jasná: Ivan Hašek. Pokud by na naší schůzce s mojí nabídkou souhlasil, navrhnu v úterý jeho jméno výkonnému výboru,“ říká místopředseda svazu Vlastimil Košťál.

Potíž je v tom, že se oba muži v uplynulých letech profilovali jako nesmiřitelní protivníci. Volební souboj vyhrál Košťál a jeho frakce drží významnou většinu ve výkonném výboru.

Z této strany prý problém není. „Jsem si sice vědom některých názorových rozdílů z minulosti, ale přesto bych Ivana Haška jako trenéra rozhodně podpořil,“ řekl například ČTK jeden z členů výkonného výboru Milan Haškovec.

Podle agenturní ankety by pro Haška zvedlo ruku 9 ze 13 členů „fotbalové vlády“. Otázka tedy zní: Bude s těmito lidmi ochoten spolupracovat sám Hašek? „Já bych mu doporučoval, aby kandidoval spíš na předsedu,“ říká lídr opozice, moravský místopředseda Jiří Kubíček.

VARIANTA SAMMER. „Pro případ, že by Ivan Hašek nabídku trénovat reprezentaci odmítl, byť doufám, že se tak nestane, hledám, vědom si své odpovědnosti, nějakou rovnocennou variantu.

Trenéra srovnatelných kvalit. A proto jsem oslovil Matthiase Sammera,“ řekl Košťál. Poprvé sportovnímu řediteli Německého fotbalového svazu volal ve čtvrtek, podruhé včera odpoledne.

„Řekl mi, že nabídka ho příjemně překvapila, že jí byl poctěn, ale že má na DFB smlouvu až do roku 2013 a že tam v téhle fázi nemůže svou rozdělanou práci opustit,“ vysvětluje Košťál.

Rozhovor s Vlastimilem Košťálem čtěte zde.

„Nicméně hovořili jsme o tom, že jsme tímto absolvovali první stupeň jednání, které by se případně mohlo otevřít znovu třeba za rok a tři čtvrtě, pokud bychom hledali trenéra pro další kvalifikační cyklus,“ řekl Sportu svazový místopředseda.

Sám Sammer agentuře SID sdělil: „Ano, jeden český funkcionář mě kontaktoval, ale jeho nabídku jsem odmítl. Nepřipadá v úvahu, abych se teď vrátil k trénování.“

VARIANTA NĚMEC ČÍSLO 2. „V hlavě mám jméno ještě jednoho německého trenéra, ale toho jsem ještě neoslovoval a myslím, že ani nebudu.

Předpokládám totiž, že se domluvíme s Ivanem Haškem,“ říká Košťál. Rozdílná platová hladina v českém a německém fotbale by podle něj nebyla nepřekonatelným problémem. „Už jsem říkal místopředsedu Vackovi, ať začne šetřit,“ směje se Košťál.

„Ale teď vážně. Kdybych považoval německou variantu za ekonomicky nerealizovatelnou, jednání bych vůbec nevedl, to by byla ztráta času.“

Sammerův plat na německém svazu odhadují zahraniční zdroje na 1 milion eur, tj. asi 24 milionů korun ročně. Brücknerův základní plat u ČMFS se mohl pohybovat kolem 3 milionů korun ročně.

Pozice trenéra by se tak významně prodražila. „Do svazové kasy nevidím, osobně nevím, co má takový trenér brát. Ale když si vybavím vyúčtování třetího místa na EURO před čtyřmi lety a rozdělení prémií z něj, tak si myslím, že by za to byl hodně, hodně kvalitní odborník evropského, ne-li světového formátu,“ míní Jaroslav Starka, jeden z členů výkonného výboru.

DALŠÍ VARIANTY. Pravděpodobnost, že by tým byl svěřen Petru Radovi po neúspěchu na EURO významně poklesla. Kdyby odřekl Hašek a Košťál nevytáhl z rukávu ani žádného záhadného Němce, mohl by do hry opět vstoupit Jarolím. Některé zájmové skupiny pak podporují Chovance a Cipra.

Rozhovor s Vlastimilem Košťálem čtěte zde.

 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud