4. března 2010 • 17:19

Díky, Martino! Sáblíkové tleskali i bezdomovci

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Praha byla na nohou kvůli olympijské hrdince Martině Sáblíkové. Dvojnásobná šampionka z Vancouveru nejdříve spolu s legendární Věrou Čáslavskou pokřtila svou knihu, pak pozdravila fanoušky na Václavském náměstí a nakonec se vypravila na audienci u pražského primátora Pavla Béma.



Jedno provázelo Sáblíkovou po celý čtvrtek: Kam se hnula, tam bylo mraky lidí. Platilo to už při křtu její knihy Zázrak na bruslích v knihkupectví na pražské Pankráci. V obchodě nebylo k hnutí, houfy natěšenců se nepříliš způsobně mačkaly, každý chtěl získat autogram sportovní hrdinky.

Už ve chvílích, kdy se rychlobruslařská královna na Pankráci podepisovala trpělivým šťastlivcům, na ni na jiném místě Prahy čekaly další davy. Ve spodní části Václavského náměstí vyrostlo kvůli nejsledovanější ženě republiky zvláštní pódium, postupně z něj vyhrávaly kapely Support Lesbiens, Toxique nebo Helena Zeťová.

Zlatá medaile v rukou Sáblíkové.Foto Michal Beránek - SPORT

Byl to pro muzikanty dost zvláštní koncert. Všem bylo jasné, že zhruba 400 mrznoucích lidí sem nepřišlo za žádnými hity, nýbrž za ženou, která Česko naučila sledovat rychlobruslení. Diváci si krátili čas máváním vlajkami, jiní se jen tak zlehka pohupovali do rytmu. To především početní cizinci, kteří beztak moc nechápali, jaká šaráda se před nimi odehrává.

Odpoledne se už přehoupávalo ve večer, když krasobruslařský moderátor Tomáš Verner spolu s kolegou Liborem Boučkem naznačil, že po rozhovorech s několika dalšími vancouverskými šampiony nastal čas i pro hlavní hvězdu. V 17:25 se s jistým zpožděním ozvalo to, na co všichni čekali: „Dámy a pánové, přivítejte Martinu Sáblíkovou!“

Přivítání Martiny Sáblíkové bylo bouřlivé
Video se připravuje ...

Jakmile na promrzlou scénu vstoupila drobná dívka v čepici, zaburácel kolem Můstku mohutný aplaus. Tleskaly malé děti, manažeři ve vybraných oblecích, stejně jako jindy apatičtí bezdomovci choulící se trochu v ústraní do svých kabátků.

„Pojď se na ní podívat blíž,“ řekl jeden z nich kamarádovi. Byl na to zvláštní pohled - jaký jiný důkaz pobláznění Sáblíkovou byste vůbec chtěli?

Na pódiu s trenérem Novákem.Foto Michal Beránek - SPORT

Rychlobruslařka ukázala vybojovanou medaili, od pořadatelů dostala květiny, láhev s alkoholem a obrovský dort. Rovněž tady pro své publikum nachystala krátkou autogramiádu. A aby potvrdila, že i po důstojných oslavách zůstává pořád v kondici, udělala několik dřepů s trenérem Petrem Novákem na zádech.

To už ale měla naspěch, ještě ji čekala audience u primátora Pavla Béma. Než zmizela v přistaveném autě, nejaktivnější skupinka fanoušků oblečená do českých barev svou oblíbenkyni vyprovodila po svém: „Martino, děkujem!“

 

Zájem fanoušků byl obrovský.
Zájem fanoušků byl obrovský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud