26. března 2009 • 08:23

Vernera zradil trojitý axel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zlatý Třinec, dominance pokračuje. Podívejte se na oslavy: Jdeme chlastat
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Ideální pozice, kterou mohla jeho hlava vstřebat a proměnit v návrat na výsluní. Krasobruslař Tomáš Verner zahájil mistrovství světa v Los Angeles vydařeným krátkým programem.



Předvedl nejlepší čtverný skok a s 80,36 body držel čtvrté místo. O jeho osudu a útoku na medaili rozhodla v noci na dnešek volná jízda.

Před Vernerem se seřadila pouze trojice, jíž šéfoval vedoucí favorit Brian Joubert. Úřadující mistr Evropy sice neskočil čistě čtverný toeloop, přesto získal 84,40 bodu. Za ním se seřadil Američan Evan Lysacek a kanadská hvězda Patrick Chan.


Český bruslař tak jako v minulosti předvedl nadstandardní krátký program, v němž navíc poprvé na velké akci zvládl bez chyby nejtěžší skokanský prvek. I přes zaváhání na dopadu u trojitého axela tak dostal vysoké body. „Kdybych zvládl i axela, byl bych první,“ uvedl 22letý svěřenec trenérů Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha, jež se v kalifornském Staples Centru vyrovnal i s užším kluzištěm.

Bod zlomu však přišel dnes ráno v podobě volné jízdy. Tu loňský mistr Evropy psychicky nezvládl na světovém šampionátu loni a selhal i letos při obhajobě na ME. Nyní plánuje do programu na motivy tanga zařadit další čtverný toeloop, který může být v medailovém účtování klíčový. Sedm mužů je totiž seřazeno s minimálními odstupy do deseti bodů.

Tomáš Verner během tréninku
Tomáš Verner během tréninku


„Mám v plánu udělat jeden čtverák, ten z krátkého programu mi dal elán,“ řekl krasobruslař, jenž byl zatím nejlépe na MS čtvrtý v roce 2007, když v Tokiu předvedl ve volné jízdě dva nejnáročnější prvky. „Teď chci jet program tak, jak byl naplánován a jak ho stvořila choreografka, když se to povede, nemusím se bát o výsledek.“

Bez výrazné chyby má Verner šance na stupně vítězů. Joubert sice plánoval tři čtverné skoky, ale spolufavorit Chan, jenž má letos nejvyšší součet 249 bodů, nezařadil ani jeden. Kam se ve vyrovnaném chaosu zařadí česká naděje, kterou srážela psychika? Medaile by ho vytáhla zpět na vrchol.

MS v číslech
Muži - krátký program: 1. Joubert (Fr.) 84,40, 2. Lysacek (USA) 82,70, 3. Chan (Kan.) 82,55, 4. Verner 80,36, 5. Kozuka (Jap.) 79,35, 6. Contesti (It.) 78,50.

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 203,48 bodu, 2. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 186,52, 3. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 186,39, 4. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 181,08, 5. Muchortovová, Trankov (Rus.) 177,89, 6. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 175,61.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud