25. března 2009 • 13:18

Schallert: Důvod odchodu? Peníze

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedním z důvodů, proč rakouský trenér skokanů na lyžích Richard Schallert opouští českou reprezentaci, jsou jeho obavy z ekonomických potíží úseku. Ten přišel před začátkem sezony o dva sponzory a zatím stále nenašel náhradu.



„Zvažoval jsem to delší dobu. Od Turné jsem cítil, že to tak skončí,“ vysvětluje Schallert. „Sílil ve mně pocit, že nebudu moct dál pokračovat.

Stálo by mě to moc energie. Jsou za tím také velké finanční problémy. Doteď bylo všechno zaplaceno. Ale budoucnost může být v současné situaci obtížná.“
Skokanský úsek ztratil sponzory už před startem zimy a během sezony sehnal reklamu jen na lyže závodníků.

Podle informací Sportu však za tuto smlouvu úsek nedostává žádné finanční plnění. O zobchodování míst na lyžích přitom měli zájem sami reprezentanti.

Když na začátku sezony padlo rozhodnutí, že Česko neobsadí úvodní závody Světového poháru v Kuusamu, spekulovalo se, že to bylo kvůli nedostatku peněz.

„Situace není růžová pro celou společnost. My nejsme žádným ostrůvkem bohatství. Ale sezonu máme pokrytou,“ říká sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek. „

Účast v Kuusamu jsme zvažovali kvůli problematickému větru. Problémy nehrozí. Už více než šest měsíců vedeme jednání s novým generálním parterem. V našem sportu to není tak, že zavoláme a druhý den sponzor je.“

Schallertovým dalším důvodem k odchodu byla nedůvěra k tréninkovému systému, který v Česku zavedl. Bylo veřejným tajemstvím, že podle jeho pokynů trénuje jen minimum reprezentantů.

„Ten systém funguje. Pro mě ale bylo těžké, když jsem v Česku musel pořád slyšet úvahy, který systém je lepší,“ řekl Schallert. „Je to problém i pro kluky, nebyli si jistí. Přesto si myslím, že je možné, aby v Česku trénoval zahraniční kouč. Lepší je to ale pro člověka typu Vasji Bajce, který umí bouchnout do stolu. Já jsem potřeboval, aby za mnou prostředí stálo.“

Schallertovým hlavním neúspěchem v Česku byl propad Jakuba Jandy, který pak začal trénovat se Slovincem Vasjou Bajcem jako svým osobním koučem. „Jakub se mnou vlastně trénoval jen rok. Jeho problém nebyl ve fyzické stránce, ale v hlavě,“ tvrdí Bajc.

Vedení skokanského úseku má v záloze úspěšného trenéra B týmu Davida Jiroutka. „Budeme se snažit o někoho opět z venku, i když má David naši plnou důvěru,“ řekl Jozífek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud