27. února 2009 • 16:12

Březina: I druhé místo je dobré

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český krasobruslař Michal Březina chtěl na juniorském mistrovství světa získat zlatou medaili, ale nakonec byl maximálně spokojen i s druhým místem. V Sofii nestačil ve čtvrtek večer pouze na úřadujícího šampiona Adama Rippona ze Spojených států.



"Chtěl jsem získat zlatou medaili a skoro se to povedlo. Stříbrná medaile je ale taky dobrá. Jsem šťastný. Pro Českou republiku je to první medaile po třiceti letech," poukázal Březina na fakt, že čeští krasobruslaři získali v této kategorii cenný kov naposledy v roce 1978, kdy skončila sportovní dvojice Jana Blahová, Luděk Feňo druhá. Osmnáctiletý závodník z Brna prohrál s Ripponem o 17 bodů.

O šanci bojovat o zlato ho zřejmě připravila chyba v závěru volné jízdy, kdy místo trojitého salchowa skočil jen dvojitého. "Chybička tam byla. K závodu se ale nedá nic více říci. Sice jsem myslel, že to bude ještě lepší, ale jsem spokojený," řekl Březina, jenž jinak předvedl sedm trojitých skoků. Vyplatilo se mu, že se v prosinci odhlásil z finále juniorské Grand Prix v Koreji a nestartoval ani na následném domácím šampionátu.

Chtěl si pořádně doléčit poraněné koleno a připravit se na juniorský šampionát, který se konal stejně jako před rokem v Sofii. "Už loni jsme sem jeli s cílem skončit na stupních vítězů a mohlo se to podařit, pokazila mi to ale poslední kombinace. I kdybych ji ale udělal, měl bych maximálně bronz. Letos jsem doufal, že to konečně vyjde," vrátil se k minulému šampionátu, na kterém obsadil páté místo.

Letos při posledním startu v juniorské kategorii nasbíral 204,88 bodu, což je jeho maximum podle kritérií Mezinárodní krasobruslařské unie. Jeho absolutní nejlepší výkon má však hodnotu 220,29 bodu z Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu 2008, kde dokázal porazit i českou jedničku Tomáše Vernera.

Právě s loňským mistrem Evropy by měli vytvořit silnou českou dvojici. "Věřím, že můj úspěch pomůže i jemu. Všichni budou vědět, že tam není jeden, ale dva závodníci, kteří mohou jet o medaile. V Evropě i na světě budeme mít mnohem silnější tým," podotkl Březina, jenž věří, že budou schopni již brzy schopni bojovat na kontinentálním šampionátu o umístění na stupních vítězů.

"Mít dva závodníky vepředu, to se povedlo jen Rusům, když jezdil Jagudin s Pljuščenkem. Bylo by super, kdyby to vyšlo," přál si desátý muž z letošního ME. Člen Stadionu Brno bude Vernerovi fandit na seniorském mistrovství světa v Los Angeles.

Pokud tam skončí do desátého místa, což by měl, vybojuje pro Českou republiku dvě účastnická místa na olympiádě ve Vancouveru. "Doufám a věřím Tomášovi, že se mu to povede a budeme příští sezonu jezdit tak, že se na olympiádě dobře umístíme oba," uvedl Březina.

Věří, že se Verner popere i o medaili. "Tomáš bude chtít medaili a půjde si pro ni," mínil Březina. Kdyby Verner dvě místa nevyjel, utkali by se o olympijskou účast zřejmě na mistrovství Evropy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud