16. února 2009 • 17:50

Vernerova příprava: rozedřené nohy z bruslí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslař Tomáš Verner má za sebou možná nejbolestivější týdny sezony. Po šestém místě na mistrovství Evropy vyměnil brusle a ze 'zajíždění' nových bot má rozedřené nohy.



I s těmito problémy je však schopen se naplno připravovat na mistrovství světa, které ho čeká na konci března v Los Angeles.

Evropský šampion z loňského roku bere potíže s nadhledem. "Pravou nohu mám rozedřenou vlastně dokola, ale to k rozjíždění nových bruslí patří, tomu se nedá vyhnout a projde si tím každý," řekl dnes ČTK.

Nepředpokládá, že dá nohy před světovým šampionátem dohromady, protože při takřka každodenní přípravě je jakákoliv léčba prakticky nemožná. "Já mám cyklus šest dní tréninku a den volna. Za den volna se nic nezahojí, to vědí všichni moc dobře. Ta rozedřená noha se třikrát denně potí, je pořád ve vlhku a tam se nic nehojí. Čekám, že to bude dobré spíš až po sezoně," uvedl.

V přípravě ho však bolavé nohy nijak neomezují, už týden je schopen trénovat naplno. Jen čtverný skok zatím v nových bruslích neskákal. "Ještě jsem je nezasvětil do tohohle umění. Ale v tomto týdnu to přijde, teď je to na plánu. Myslím, že je to naučím dost rychle," prozradil.

Výměna bot přinesla výrazné zlepšení stavu zanícené šlachy v pravém nártu, kvůli níž nemohl bezprostředně před mistrovstvím Evropy skákat tolik čtverných skoků, kolik si představoval. "Ten zánět už tam není tak viditelný. Ještě to trochu bolí, ale to jsou, myslím, jen pozůstatky toho, jak to bylo zanícené," popsal svůj aktuální zdravotní stav.

Už se vyrovnal se zklamáním z šestého místa na evropském šampionátu a veškeré snažení směřuje k MS. Podle plánu se snaží především jezdit co nejvíce jízd v závodním složení. "Chci jít do závodu s tím, že už mám dvacet až čtyřicet závodních jízd v nohou a jen tak mě něco nezaskočí. Především se chci vyhnout jednoduchým skokům, ty tam nemají co dělat," řekl.

Zámořskou konkurenci mohl před týdnem na dálku sledovat na mistrovství čtyř kontinentů, kde vítězný Kanaďan Patrick Chan výkonem 88,90 bodu v krátkém programu zaostal v historických tabulkách jen o necelé dva body za světovým rekordmanem Jevgenijem Pljuščenkem.

Na šampionátu pro mimoevropské krasobruslaře získávají účastníci tradičně spoustu bodů, loni tam Japonec Daisuke Takahaši vytvořil nový světový rekord 264,41 bodu. Podle Vernera to nemusí souviset jen s kvalitou předvedených programů. "Nemyslím si, že by byl tak gigantický rozdíl mezi bruslaři z Evropy a ze světa. Technický panel je vždy složený jinak než na mistrovství Evropy, jsou tam jiní rozhodčí a to hraje svou roli," nabídl jiné možné vysvětlení.

Nejlepší zámořští krasobruslaři v této sezoně neprokazují stabilní výkonnost. Chan sice zazářil na mistrovství čtyř kontinentů, ale v prosinci totálně vyhořel ve finále Grand Prix. Američan Jeremy Abbott zase vyhrál finále Grand Prix, ale na čtyřech kontinentech skončil až pátý.

"Je těžké držet po celou sezonu tu výkonnost. Takový člověk tu byl jenom jeden a jmenuje se Jevgenij Pljuščenko. Všichni chybují, stává se to. Jsou to lidi jako já a rozhodne se, kdo do Los Angeles přijede s lepší formou a bude mít i více štěstí na svojí straně," dodal dvaadvacetiletý český reprezentant.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud