22. března 2010 • 17:58

Otec Šárky Záhrobské končí i v roli manažera

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slalomářka Šárka Záhrobská loni přestala trénovat pod vedením svého otce a dnes oznámila, že od letošního jara končí Petr Záhrobský i v roli jejího manažera. Bronzová olympijská medailistka uvedla, že chystá navázat spolupráci s trenérem specialistou se zkušenostmi v zahraničí.



"K tomu, abych patřila k nejlepším na světě, kolem sebe potřebuji tým lidí, specialistů, kteří mi pomáhají, navzájem se respektují, spolupracují jako tým a vytvářejí pro mne zázemí. Můj otec se do takového týmu odmítl začlenit, což byl jeden z důvodů ukončení naší spolupráce na jaře loňského roku. Od letošního jara otec končí také ve funkci mého manažera," uvedla Záhrobská v prohlášení.

Pětadvacetiletá majitelka kompletní sady medailí z mistrovství světa ve slalomu jím reagovala na výroky svého otce o jejích výsledcích a práci nového týmu po olympiádě ve Vancouveru. "Chci uvést některá fakta na pravou míru. Více se k tomu už nehodlám vracet, doplňovat ho ani o něm dále diskutovat," konstatovala.

Záhrobský dnes nechtěl vyjádření své dcery komentovat. "Jsem v Rakousku na závodech. Nic po mě nechtějte. Nic nevím a vyjádřím se k tomu, až to uvidím," řekl novinářům trenér, který se nyní naplno věnuje přípravě svého syna Petra.

Záhrobská slavila svou první olympijskou medaili i s českou vlajkouFoto Barbora Reichová (Sport)
Záhrobská trénovala pod vedením svého otce do konce loňské sezony, v které získalo stříbro ve slalomu na MS ve Val d'Isere. V srpnu pak odhalila, že se již na jaře s otcem dohodli na rozchodu. Její nový čtyřčlenný tým od té doby vede trenér Antonín Strach.

"Na tom, že netrénuji se svým otcem, nevidím z hlediska teorie sportu nic zvláštního. V lyžování je změna trenérů v období přibližně čtyř let naprosto běžná," uvedla Záhrobská a poukázala na fakt, že otec dlouho zastával funkci trenéra, manažera a zároveň obstarával veškerý technický servis.

"Pokud se chce sportovec zlepšovat, je nutné stále hledat nové cesty, metody tréninku a technologie. To je také můj hlavní cíl a zároveň úkol pro nový tým a jeden z důvodů, proč se chystám pro následující období navázat novou spolupráci s trenérem specialistou na sjezdové lyžování se zkušenostmi v zahraničí."

Záhrobská nespecifikovala, zda se jedná o angažování zkušeného českého kouče nebo někoho ze zahraničí.Nejlepší česká sjezdařka uvedla, že otci nebere zásluhy na její kariéře.

"Vždy to bude on, kdo mne na lyže poprvé postavil, mnoho mě toho naučil a po léta se mi věnoval," připomněla. Dodala ale, že již několik let se na její přípravě podílí tým více lidí. "A není pravda, že výsledky za poslední čtyři roky jsou prací jen mého otce, jak se on sám vyjadřuje," uvedla slalomářka.

Záhrobský po Vancouveru tvrdil, že jeho dcera má medaili hlavně díky tomu, že se vrátila k technice, kterou ji učil. "Obě jízdy jela přesně tak, jako když trénovala se mnou, což jí přineslo tento skvělý výsledek. Přeučovat ženskou, když má svou techniku a jezdí tak dvacet let, je nesmysl," řekl Záhrobský ČTK den po bronzovém závodu své dcery.

Trojice medailistek olympijského slalomuFoto ČTK


Podle Záhrobské se ale technika slalomu rychle vyvíjí a s pojetím jízdy, s kterým vyhrála na mistrovství světa v Aare 2007, už není v současné době možné uspět. Mění se konstrukce lyží, technologie lyžařských bot i samotná technika provedení krátkého oblouku.

"Můj otec bohužel vývoj nezachytil a po úvodním slalomu loňské sezony pouze zkonstatoval, že budu na konci ráda za patnácté místo v žebříčku. V té době jsem požádala člověka, který byl již součástí týmu mého otce, aby mi pomáhal s technikou lyžování," uvedla.

Její otec kritizoval i obřím slalom Záhrobské. V této disciplíně se jí v uplynulé sezoně nedařilo, v SP bodovala jen jednou. "Moje technika jízdy v obřím slalomu není správná a pod jeho vedením neměla v posledních třech sezonách žádný vývoj.

Šárka Záhrobská na trati druhého kola slalomu SP v AspenuFoto ČTK/AP


Dostala jsem se na úroveň dvacátého místa a nedokázala se posunout dál. Naopak jsem se před dvěma lety začala zhoršovat," konstatovala Záhrobská.

Je přesvědčená, že i v obřím slalomu dokáže jezdit lépe. Na základě rozborů tréninkových i závodních jízd v počítačovém programu ví, co je potřeba v technice středního oblouku změnit.

"V následujícím tréninkovém období bude hlavním úkolem odnaučit se špatné pohybové návyky, které mám v provedení oblouku. Dokud budu vědět co zlepšovat a na čem pracovat, budu to stále zkoušet," uvedla Záhrobská.

Záhrobská slavila svou první olympijskou medaili i s českou vlajkou
Záhrobská slavila svou první olympijskou medaili i s českou vlajkou

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud