14. června 2010 • 09:46

Kalousek: Platit dluhy za Neumannovou nebudeme

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Dluhy za Neumannovou platit nebudeme," horlí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který by se v blízké budoucnosti mohl stát ministrem financí. Odmítá tak vládní zodpovědnost za "sekyru", která zůstala po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, jehož šéfka organizačního výboru byla lyžařka Kateřina Neumannová.



Tým organizátorů v čele s bývalou lyžařkou Kateřinou Neumannovou po sobě nechal dluh téměř 120 milionů.

"Nevidím důvod, proč by měl dluh platit stát," řekl Kalousek serveru tyden.cz. Podle druhého muže "topky" se otázka šampionátu při jednáních o sestavení pravicové koalice vůbec neprojednávala.

"Já bych, upřímně řečeno, nepokládal za vhodné, aby součástí koaličních dohod byl Liberec. Nikdo to zatím nevznesl," přiblížil Kalousek. "Programové prohlášení vlády se musí týkat zcela jiných společenských priorit," dodal.

Místopředseda třetí nejsilnější parlamentní strany by se v případné vládě ODS, TOP 09 a VV mohl stát ministrem financí. O tom sice spekulovat nechce, ale v případě Liberce má jasno: "Nevím, kdo bude jaký ministr. Jako poslanec říkám, že nevidím jediný racionální důvod, proč by to za sdružení měl platit stát. Možná nás takových bude víc," řekl týdnu.cz.

"Z hlediska státu se necítím nijak zavázán. Ty dluhy udělalo občanské sdružení. Nevidím jediný důvod, proč by za nepodařenou organizaci libereckého šampionátu měl platit daňový poplatník," dodal rozhodně jeden z kritiků šampionátu. Podle serveru navíc stále existuje i varianta, že dluh potichu "zamázne".

Kateřina Neumannová si zápas užívala.
Kateřina Neumannová si zápas užívala.

Sněhové hrátky za 2 miliardy

Největší sportovní akce v dějinách Česka, MS v klasickém lyžování, se konala v Liberci 18. února. V čele všeho stála Kateřina Neumannová (36), která slibovala úžasnou atmosféru a mnohamilionový výdělek. Lístky byly předražené, diváci se nedostavili, vydělal si akorát Leoš Mareš, stálo to 2 miliardy a účetnictví není stále uzavřeno.

Na Neumannovou se kupí žaloby za nezaplacené faktury. Jako hodně špatný vtip zní názor libereckého primátora Kittnera a referentky ministerstva obrany Neumannové, že by se v Liberci mohlo konat další světové mistrovství v roce 2015. Prý by to tentokrát fakt stálo míň!

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud