28. února 2010 • 22:11

Bauerův známý Urban: Smekám. Padesátka je svinstvo

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Než stačil jeho kamarád Lukáš Bauer na druhé straně světa vyběhnout k olympijské padesátce, koupil si humorista Petr Urban osm piv. „Snad budou stačit,“ přál si.



Za víc než dvě hodiny pak bylo po všem, poslední česká medailová naděje dojížděla až na 12. místě. A Urban mezi posledními doušky piva číslo sedm tvrdil: „Až se Lukáš vrátí, stejně před ním smeknu klobouk.“

Zklamaný Lukáš Bauer v cíli klasické padesátkyFoto Barbora Reichová (Sport)
Bauer bez medaile, zlato slaví sprinter Northug »
Lukáš Bauer se snaží dostat před své soupeřeFoto Barbora Reichová (Sport)

ONLINE reportáž s postřehy Petra "Pivrnce" Urbana, lyžaře Pavla Bence a českého fanouška »

Ti dva se znají už nějakou dobu. Urban si se slavným sportovcem kápnul do noty při jednom rozhovoru, který spolu před časem dělali. Pozval pak Bauera na návštěvu i k sobě domů.

„Zatáhnul jsem ho na moje běhátko, aby chytnul nějakej ten bacil,“ směje se kreslíř, který je zároveň několikanásobným sáňkařským mistrem republiky.

Jakmile se proto Bauer v neděli vydal na svůj poslední vancouverský závod, Urban u toho nemohl chybět. Koupil piva, zapnul televizi a vedle komentování pro server deniksport.cz stihnul ještě práci na kalendáři vtipů pro rok 2011.

Lukáš Bauer se snaží dostat před své soupeře
Lukáš Bauer se snaží dostat před své soupeře

„Převážnou část padesátky můžete jenom poslouchat, tak jsem u toho vybarvoval obrázky. Možná i kvůli tomu, abych při zírání na televizi nebyl tak nervózní,“ popisoval. „Začal jsem vtipem pro Velikonoce, chlap tam mlátí ženskou přes holou. A stihnul jsem ještě lidožroutskej fór. Ten dám k nějakýmu letnímu měsíci. Abys to zkouknul, než pojedeš na dovolenou do teplejch krajů.“

Lukáš Bauer ve vedoucí skupinceFoto Barbora Reichová (Sport)

Do komentáře na deniksport.cz se zkraje svěřoval, že hodně věří v Bauerovo zlato. Přemýšlel, jak Čechovy šance ovlivní kanadské počasí. A taky ho rozladil způsob, jak se závod na uměle upravené trati vyvíjel. „Je to jako když jede vlak z Liberce do Smržovky, všichni makají v řadě za sebou.“

Ale většinou se při svých postřezích smál. Jako když zjistil, že druhým komentátorem závodu pro deniksport.cz je bronzový ze štafety na olympiádě v Calgary 1988 Pavel Benc. „Pavel? To je taky můj kamarád. Tak mu vyřiď, ať ode mě neopisuje.“ Na to měl Benc pohotovou odpověď: „A jéje, Petr fušuje do lyžování. To ještě scházelo.“

Lukáš Bauer za Estoncem VeerpalemFoto Barbora Reichová (Sport)

Postupem času se bohužel ukazovalo, že Česko v neděli svou sedmou vancouverskou medaili nezíská. Bauer se pokusil někdy kolem 42. kilometru o trhák, mezi ostatními esy se však neprosadil. Dojel nakonec až dvanáctý. Kritiky se od svého kamaráda každopádně nedočkal.

„Lukáš do toho dal všechno,“ oceňoval Urban. „Ta padesátka, to je fakt svinstvo. Hrozně moc chcete, jenže to už nejde. Bojuješ se svým pajšlem. Hlava by chtěla, ale tělo má problémy.“

Lukáš Bauer v posledním závodě ve Vancouveru neuspělFoto Barbora Reichová (Sport)

Jasně – byl to závod fenomenálního Nora Northuga. Úžasného comebacku v mrákotách dobíhajícího Teichmanna. Oblíbený kreslíř přesto o Bauerovi, který v předcházejících disciplínách vybojoval už dvě bronzové medaile, mluvil se stejným obdivem jako o těchto hvězdách.

„Až se Lukáš vrátí domů, stejně před ním smeknu klobouk. Panečku, co já bych dal za jeho olympijskou bilanci!“ tvrdil Urban.

Tou dobou už měl sedmé pivo skoro dopité. Jedno neotevřené se pořád chladilo. Ještě se mohlo hodit, do hokejového finále mezi Kanadou a USA přece zbývalo už jen pár minut.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud