16. února 2010 • 14:09

Sáblíková: Cítím se na 50. Psychicky i na víc

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
Sparta jim dodala sílu. Moták: Každý má svou roli, ještě mi to nedochází
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Martina Sáblíková toho znovu moc nenaspala. V noci po zlatém závodě ji nesvírala nervozita, jen se pořád musela ujišťovat, že medaili opravdu má. Den poté na ni dolehla únava. Včera už ovšem vyrazila znovu trénovat, další závod, klání na 1500 metrů, ji čeká v neděli.



Kamkoli se zlatá rychlobruslařka Martina Sáblíková vrtla v olympijské vesnici, tam na ni čekal někdo s gratulací. „Spousta lidí mě zastavovala,“ říkala dvaadvacetiletá dívka.

V pondělí, den po vítězném klání na 3000 metrů, si dopřála volno. Potřebovala ho. „Byla jsem strašně unavená,“ hlásila. Konečně z  ní spadl balvan napětí. Medaili z olympiády, tu poslední, která jí scházela, už má. „Bolela mě hlava, byla jsem malátná.“

Pár hodin po zlatém závodě si posteskla, že se cítí na padesát let. „Fyzicky už je to lepší, ale psychicky si možná naopak připadám na ještě víc,“ říkala den poté s úsměvem.

Znovu však moc nespala. A přitom jí nevadilo velké a těžké zlato, které nejprve nechala uložené v bundě. „Ale nemohla jsem spát, tak po hodině a půl jsem si pro medaili šla a měla jsem ji u sebe v posteli.“ Jenže ani to nezabralo. „Stejně jsem pořádně nespala. Stále se mi hlavou přemítalo, jestli je to pravda.“

Je. Sáblíková už bude do všech dalších závodů vyrážet jako olympijská šampionka. „Moc se těším, až ji tak budou představovat,“ říkal kouč Petr Novák.

Včera vyrazil se Sáblíkovou na olympijský ovál znovu. „Je nádhera sem přijít. I když halu vidím v televizi, tak se mi po ní stýská,“ říkala závodnice.

V neděli by se tu znovu měla objevit na startu, v  programu Her je závod na 1500 metrů. „Ale na patnáctistovku si tolik nevěřím,“ říká Sáblíková, kterou nyní jako divačku čekaly sprinterské závody její tréninkové parťačky Karolíny Erbanové .

Obě se na trati sejdou v neděli. Oproti kláním na 3000 a 5000 metrů není tento závod doménou Sáblíkové. Není vytrvalecký, jak by jí sedělo, jde spíš o atletickou osmistovku na bruslích. Rychlý, ale docela dlouhý závod, který zatraceně bolí. Ovšem i na této trati dokázala rychlobruslařka v sezoně Světového poháru stát dvakrát na stupních vítězů, při zahájení ročníku v  Berlíně byla druhá. V  pořadí této disciplíny drží čtvrté místo za Kanaďankami Grovesovou a Nesbittovou a Nizozemkou Wüstovou.

„Musí na ni ale být v pořádku,“ říkal kouč Petr Novák. Sáblíkovou trápily potíže s  bolavým svalem na noze, netrénovala starty a rozběh do závodu, který musí být u patnáctistovky rychlý. Do neděle má ještě čas. „Snažila jsem se nemyslet na nic, ale po tréninku vím, co mě čeká. Že to ještě všechno neskončilo, že budu muset bojovat dál,“ říkala Sáblíková.

Martina Sáblíková vyhrála olympijské zlato!
Martina Sáblíková vyhrála olympijské zlato!

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud