13. února 2010 • 03:50

Zahájení OH bylo věnováno mrtvému sáňkaři

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Napjatě očekávaná sportovní událost roku 2010 vypukla. Máme před sebou dny plné vzrušení, fandění a bdění u obrazovek. Připoutejte se, jízda XXI. zimních olympijských her ve Vancouveru právě začíná…



Slavnostní ceremoniál začal připomínkou nešťastné události. Diváci vestoje uctili památku tragicky zesnulého gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, který zemřel po zranění při pátečním tréninku.

Tragédie! Těsně před zahájením zemřel sáňkař »


Hry oficiálně je zahájila guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová. Oheň zapálil slavný hokejista Wayne Gretzky s dalšími kanadskými sportovními legendami. Největší sportovní událost roku potrvá do 28. února.

S impozantním vstupem snowboardisty na plochu a jeho slovy na uvítanou mohla začít show, která propojuje tradiční kulturu původních obyvatel Ameriky s moderními efekty.

Ceremoniál, který se poprvé uskutečnil pod střechou, sledovalo na stadionu BC Place zhruba 60.000 lidí a účastnily se ho tři tisíce sportovců.

Olympijský oheň zapálil legendární Wayne GretzkyFoto ČTK/AP
Účastníky her poté pozdravili ve svých jazycích zástupci čtyř indiánských kmenů, na jejichž území se hry konají.

Jim také také patřila první část ceremoniálu před nástupem jednotlivých národních výprav na plochu haly.

Jako první z rekordního počtu 82 startujících zemí na stadion tradičně nastoupila řecká výprava. Poté následovaly další národy v abecedním pořadí.

Těsně po půl čtvrté ráno našeho času na plochu olympijského stadionu nastoupili čeští reprezentanté.

Jaromír Jágr v roli vlajkonoše přivedl pod olympijské kruhy historicky nejpočetnější českou výpravu. S úsměvem, odhodláním a touhou vybojovat co nejlepší výsledek.

"Srdce mi tlouklo," přiznala hvězda olympijského turnaje. Nervozitou by ale prý svůj pocit nenazval. "To bych neřekl, byl to zvláštní pocit," uvedl Jágr, jenž na delší dobu upoutal pozornost režiséra televizního přenosu slavnostního zahájení.

V české výpravě vedle hokejistů nechyběli skikrosaři, snowboardisté, bobisté, rychlobruslařka Karolína Erbanová, sáňkaři. Zbytek doplňovali členové realizačních týmů a členové české olympijské mise ve Vancouveru.

"Nejlepší bylo, když jsme vyšli na plochu. Atmosféra byla bezva," řekl skikrosař Tomáš Kraus.

Vlajkonošem české výpravy byl Jaromír JágrFoto ČTK


Česko vyslalo do Vancouveru celkem 92 sportovců. A očekává, že se vrátí s rekordní medailovou nadílkou. Deník Sport tipuje českým reprezentantům zisk sedmi cenných kovů.

Defilé startujících zemí uzavřeli domácí Kanaďané, vedeni rychlobruslařkou Clarou Hughesovou.

Zahájení se zúčastnila i gruzínská výprava, která původně kvůli tragické Kumaritašviliho nehodě chtěla ceremoniál vynechat. Dokonce uvažovala i o odstoupení z her, ale sportovci se nakonec rozhodli ve Vancouveru závodit.

Gruzínci přišli s černými páskami, které měli na rukávech i další sportovci. Diváci v hale přivítali skromnou výpravu postsovětské republiky potleskem vestoje. V závěru ceremoniálu uctil stadion zesnulého sáňkaře minutou ticha a na všech sportovištích byly spuštěny vlajky na půl žerdi.

Olympijskou vlajku na stadion přinesli mimo jiné legendární hokejista Bobby Orr, pilot formule 1 Jacques Villeneuve a matka Terryho Foxe Betty. Olympijský slib za sportovce složila slavná kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová.

Olympijský oheň během zahajovacího ceremoniáluFoto ČTK/AP


Program vyvrcholil zapálením olympijského ohně, který do Vancouveru dorazil po 106 dní dlouhé cestě z řecké Olympie. Akt provázely technické potíže, když se z podia nevysunul jeden ze čtyř pilířů.

Na závadu doplatila rychlobruslařka Catriona LeMayová-Doanová, která o zapálení ohně přišla. O jeho zažehnutí se nakonec společnými silami postarali legendární hokejista Gretzky, basketbalista Steve Nash, lyžařka Nancy Greeneová a paralympijský šampion Rick Hansen.

O pěvecká čísla se při slavnostním zahájení her postarali například Bryan Adams, Nelly Furtado, Sarah McLachlanová či k.d. lang.

Wayne Gretzky, Rick Hansen a Catriona LeMay Doanová nesou olympijské pochodně
Wayne Gretzky, Rick Hansen a Catriona LeMay Doanová nesou olympijské pochodně


Oblečením na sebe upozornili reprezentanti Bermud, kteří přišli v šortkách. Agenturu Reuters zaujali i čeští sportovci, vzor jejich kalhot označila za výstřední.

V podobném tónu se vyjádřil i reportér listu Vancouver Sun, podle nějž musela z českých "maskáčů" leckoho rozbolet hlava.

Olympiáda ve Vancouveru vzbuzuje opravdu velké naděje. Držme palce českým sportovcům, aby naši zemi reprezentovali co nejlépe!


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud