28. února 2010 • 04:59

Jak se rodila olympijská pohádka Sáblíkové

Autor: Jan Horák
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes ve svých 22 letech je legendou. Rychlobruslařka Martina Sáblíková (22) dávala najevo pohybový talent už odmalička. Když jí bylo pouhých osm měsíců, úplně vynechala lezení po kolenou a začala rovnou dělat první krůčky.



Maminka Eva (44) vzpomíná, že ji kvůli tomu lékaři označili za zaostalou. Brzy se ukázalo, že jejich diagnóza je úplně mimo, a Martina předváděla své jedinečné pohybové nadání, díky kterému se stala nejlepší českou sportovkyní v historii zimních olympijských her.

Když se manželům Sáblíkovým 27. května roku 1987 narodila holčička, neměli tušení, že přivedli na svět olympijskou legendu. Od ostatních batolat se dost lišila. Odmítala například jako ostatní děti lézt po zemi, až jednoho dne se rovnou postavila na nohy.

Neodolatelné směvy Martiny Sáblíkové.Foto Archív Martiny Sáblíkové
„Marťa byla živé dítě. Začala chodit už v osmi měsících,“ vybavuje si maminka Eva Sáblíková. „Doktorka si tenkrát myslela, že je zaostalá. Ráda bych věděla, co by řekla teď.“

Byla vždy soutěživá Martina Sáblíková už v předškolním věku dávala najevo, že závodění ji jednou bude bavit. Její úplně první disciplínou byl běh a jejím prvním soupeřem děda František.

„Vždycky si venku zapíchli dvě tyče a závodili od jedné k druhé. Marťa přitom chtěla za každou cenu zvítězit, takže závod neustále opakovali,“ líčí paní Sáblíková. „Když si něco vezme do hlavy, tak si za tím jde.“

Buldočí povaha a tvrdohlavost se však neprojevovaly pouze pozitivně. Když Martina začala chodit do školy, výuka ji někdy nebavila, a když se měla učit, tak tvrdě protestovala. „Jednou řekla, že nebude číst, a nikdo ji k tomu nedonutil,“ usmívá se Eva Sáblíková.

Jako dítě si však Martina a později ani její bratr Milan nemohli dělat, co chtěli, a za odmlouvání dostávali na zadek. Eva Sáblíková byla hodně tvrdou maminkou. „Vychovala jsem obě děti s tím, že nic není zadarmo. Byla jsem přísná máma,“ přiznává.

Osudové rozhodnutí Prvním sportem, kterému se Martina začala při škole pořádně věnovat, byl basketbal. Později se společně s bratrem Milanem, mladším o čtyři roky, rozhodli dělat jako druhý sport rychlobruslení.

Když se ale snažili oběma sportům věnovat na maximum, začala jít do pozadí škola, a to se mamince Evě nelíbilo. „Sedli jsme si spolu a řekli si, že dva sporty dělat nejdou. Oba se dál rozhodli jen pro rychlobruslení. To bylo Martině dvanáct let,“ říká Eva Sáblíková.

První roky života.Foto Archív Martiny Sáblíkové
Martina pak rychlobruslení obětovala všechno. Dokonce i přátelství šla stranou a s kamarádkami se vídávala stěží jednou ročně. Ale stálo to za to. Poprvé zazářila na olympijských hrách v roce 2006 v italském Turíně. Tam skončila v závodě na 5000 metrů na nečekaném čtvrtém místě.

Díky dvěma zlatým a jedné bronzové medaili na letošní zimní olympiádě se stala nejúspěšnějším sportovcem Česka v historii zimních olympijských her. Její bratr Milan si však také nevede v rychlobruslení špatně.

Kvalifikační limit na olympiádu ve Vancouveru na 1500 metrů dlouhou dráhu byl 1:49 a Milan měl čas 1:49:03. Pouhé tři setiny tak chyběly k tomu, aby Českou republiku letos na olympiádě reprezentoval ještě další člen rodiny Sáblíkových.

„Mužské tělo zraje daleko déle než ženské a věřím, že Milan má všechno ještě před sebou,“ řekla k tomu Eva Sáblíková.

Bouřlivé oslavy Jak to vůbec vypadalo u Sáblíkových doma poté, co Martina vyhrála třetí medaili na letošní olympiádě v kanadském Vancouveru?

„Slavili jsme celou noc. Šampáňo bouchalo, ani nevím kolik, ještě jsem nepočítala flašky. Druhý den jsem spala tak hodinu a půl. Pak jsem šla do posilovny, kde je skvělá parta vedená panem Kocmanem. Na konci tréninku jsme také bouchli šampáňo. V tu chvíli jsem se už poněkolikáté rozbrečela,“ říká maminka nejlepší české zimní olympioničky.

Olympijská hrdinka Martina SáblíkováFoto Profimedia.cz


„Přála bych Martině ještě další úspěchy. Tohle určitě není její poslední olympiáda,“ dodává Eva Sáblíková. Fandil celý Žďár Když jela Martina Sáblíková poslední závod na 5000 metrů, většina obyvatel Žďáru byla buď doma u televize, nebo seděla v jedné z místních restaurací.

Vedoucí nejvyhlášenější Radniční restaurace Petr Marek říká: „Bylo tu plno. Fandili jsme u televize jako při každých závodech Martiny. Hned po vítězství jsme jí psali SMS s gratulací a ona po hodině poděkovala,“ říká Marek.

„To jsme všichni museli ocenit, že si v takový velký okamžik na nás udělala čas a odepsala. Taky si myslíme, že toho pro republiku udělala víc než čtyři předchozí vlády,“ dodává za všechny Žďáráky Marek.

Martina Sáblíková má bronz!Foto Barbora Reichová (Sport)
Slavnostní uvítání Starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta a jeho náměstci už nyní přemýšlí, jak přivítat medailové sportovce z olympiády ve Vancouveru.

„Můj sen je přivítat Martinu Sáblíkovou s Martinem Koukalem najednou,“ říká Brychta. „Mělo by to být před starou radnicí na náměstí, kde vyroste malá tribuna.

Očekáváme tisíce lidí, tak jak to už bylo několikrát v minulosti.“ Martina Sáblíková má však i po olympiádě nabitý program a do města, kde prožila většinu svého života, se jen tak nedostane. „Nejdřív se tu objeví tak za měsíc,“ myslí si starosta.

Česká olympijská rekordmanka se ve Žďáru může těšit na nabídku čestného občanství.

„Jen tak jí ho dát nemůžeme. Martina má totiž na své jméno ochrannou známku a musí to nejprve dovolit, takže až přijede, tak se jí na to velmi pokorně budeme ptát,“ vysvětluje Brychta.

Tady bydlela Martina Sáblíková.
Tady bydlela Martina Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud