24. února 2010 • 23:36

Martina Sáblíková to dokázala: Má druhé zlato!

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
44
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martina Sáblíková to dokázala! Česká rychlobruslařka zvládla roli největší favoritky v závodě na 5 000 metrů a po obrovském boji získala na olympiádě svou druhou zlatou medaili.



Sáblíková tak i s bronzem z patnáctistovky ve Vancouveru posbírala tři cenné kovy a stala se nejúspěšnější českou sportovkyni v historii zimních Her. Zároveň se se svými třemi medailemi zařadila mezi české sportovní legendy, jako je Věra Čáslavská či Emil Zátopek.

Vyčerpaná, ale šťastná. Martina Sáblíková, v pozadí kouč Petr Novák Vyčerpaná, ale šťastná. Martina Sáblíková, v pozadí kouč Petr NovákFoto Barbora Reichová (Sport)
Sáblíková: Bylo to na krev, dojela jsem srdcem »
Martina je naše zlato... Martina je naše zlato...Foto ČTK/AP Kevin Frayer
Sáblíková se může zapsat mezi české legendy »
Foto 
Závod jsme sledovali ONLINE ZDE »

Martina Sáblíková startovala v poslední jízdě ve dvojici s Němkou Anschutzovou a moc dobře věděla, že její největší soupeřky zajely skvěle.

Český fenomén odstartoval skvěle a brzy měla Češka náskok vteřinu a půl. V závěru se ovšem její vedení tenčilo a Martina Sáblíková ze sebe musela vydat absolutně všechno.

Martina Sáblíková (vpravo) se svou parťačkou Karolínou Erbanovou
Martina Sáblíková (vpravo) se svou parťačkou Karolínou Erbanovou


Nakonec proťala cílovou pásku v čase 6:50,91 a o 48 setin porazila druhou Němku Beckertovou, která v sedmé jízdě zajela také fantasticky.

Třetí skončila domácí Kanaďanka Clara Hughesová, která ztratila už téměř pět vteřin.

Sáblíková musela bojovat až do konce, protože Beckertová zajela poslední kola nečekaně rychle. Česká rychlobruslařka si ale vyjela v průběhu závodu dostatečný náskok, a i když v závěrečném kole na Němku ztratila, své vedení udržela.

Kouč Martiny Sáblíkové Petr Novák a zlaté brusle jeho svěřenkyněFoto Barbora Reichová (Sport)


Dvojnásobná olympijská vítězka ale byla tak vyčerpaná, že se v cíli zhroutila k zemi a dlouho se musela vzpamatovávat. Trenér Petr Novák jí přitom dojemně sundával brusle, kterým adresoval i polibek.

Teprve po několika minutách si byla Martina Sáblíková schopná vychutnat vítězné kolečko i s koučem Novákem.

Ženy - 5000 m:
1. Sáblíková (ČR) 6:50,91
, 2. Beckertová (Něm.) 6:51,39, 3. Hughesová (Kan.) 6:55,73, 4. Anschützová-Thomsová (Něm.) 6:58,64, 5. Haugliová (Nor.) 7:02,19, 6. Grovesová (Kan.) 7:04,57, 7. Hozumiová (Jap.) 7:04,96, 8. Rookardová (USA) 7:07,48, 9. Išizawaová (Jap.) 7:12,23, 10. Voorhuisová (Niz.) 7:13,27.

Vstoupit do diskuse
44
Články odjinud


Články odjinud