16. února 2010 • 04:59

Vyhrála. Vrátí se Sáblíková na český rybník?

Autor: pla
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
Sparta jim dodala sílu. Moták: Každý má svou roli, ještě mi to nedochází
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celý svět se po olympijském triumfu Martiny Sáblíkové ptá: Jak je možné, že rychlobruslařská senzace vyrostla na rybníku? V Česku její pohádku znají, tady otázka zní jinak: Vrátí se teď Sáblíková zase na rybník? Nebo jí ve vlasti konečně vyroste důstojná hala?



List New York Times věnoval české rychlobruslařce velký článek. Aby jeho američtí čtenáři pochopili, v jak improvizovaných podmínkách se Češka vypracovala v celebritu, přišel s tímhle přirovnáním: „Představte si, že by v NBA hrál tým, který se na zápasy připravuje na nějakém venkovním asfaltovém plácku.“

Češi fascinujícímu příběhu tleskají už dávno. Pro většinu z nich je nepochopitelné, že hvězda formátu Sáblíkové nemá ve své zemi stadion, na kterém by mohla trénovat. Pořád se připravuje buď v cizině nebo na zamrzlém a od sněhu pracně odmeteném rybníku.

„Mrzí mě, že v Česku už dávno nestojí moderní ovál,“ řekl její trenér Petr Novák.

Jak Sáblíková závodí na českém rybníku:

Martina Sáblíková na zamrzlém rybníce
Video se připravuje ...

Před pár lety se přitom skoro napevno počítalo s tím, že Sáblíková bude do Vancouveru odlétat připravená v nově postavené aréně ve Velkém Oseku na Kolínsku. Talentovaná dívka se do vesnice v Polabí dokonce odstěhovala, všechno vypadalo slibně.

Jenže přišel rok 2010 a hala, která měla přijít na 1,5 miliardy korun, dosud nestojí. Územní rozhodnutí platí, ani s pozemky není problém. Proč tedy to zpoždění? Jistě, trable jsou s penězi. Nejen podle zdejších obyvatel jde o příliš drahou legraci.

Jak se Sáblíková připravuje doma na klouzacím prkně:

Naposledy se k tématu vyjádřil středočeský hejtman David Rath, který tolik prostředků z veřejných rozpočtů nedá. Soukromý investor se pro tenhle projekt sice už našel, jenže od státu požaduje jisté záruky, související s daněmi a podmínkami provozování haly.

Zatím se jich nedočkal. Složité je to už jen kvůli politické situaci v zemi, další vývoj závisí i na složení nové vlády.

Olympijské zlato Sáblíkové je pro ty, kteří o halu stojí, každopádně zásadním argumentem. Místní sice starostu Velkého Oseka Jiřího Ottu někdy považují za snílka, on však ubezpečuje, že by hala mohla být na zdejším poli slavnostně otevřena v roce 2013. Jedno je jisté: sama Sáblíková pro tenhle sen už víc udělat nemůže.

Medailový ceremoniál korunoval Martinu Sáblíkovou
Medailový ceremoniál korunoval Martinu Sáblíkovou

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud