19. února 2010 • 07:04

Březina: Na další olympiádě dokážu hodně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj první olympijský start proměnil krasobruslař Michal Březina v desáté místo. Nejlepší výsledek českého muže od bronzu Petra Barny z roku 1992 považuje Březina za odrazový můstek k vyšším metám.



"Na další olympiádě by se dalo dokázat hodně, ale teď myslí na konec sezony," řekl Březina.

Devatenáctiletý krasobruslař v koutku duše doufal, že by mohl ve Vancouveru elitní desítku atakovat. "Po Evropě jsem si věřil čím dál víc. Pokud budu pokračovat v tréninku v takovém tempu, tak je tam určitě místo na zlepšení a mohlo by se to posunout," věřil čtvrtý krasobruslař z evropského šampionátu.

"Uvidíme, jak to dopadne," dodal.Jestli se zlepší už v Soči za čtyři roky, nechtěl Březina spekulovat. "Teď myslím do konce sezony. A jak začne nová, tak začnu myslet do konce té další. Někde v zadním koutku hlavy to bude, ale od zítřka nezačnu myslet na to, jak budu jezdit v Soči," řekl krasobruslař.

Pljuščenko sesazen Lysackem, Březina desátý >>>

Brněnský rodák zvládl ve Vancouveru výborně krátký program, za který dostal od rozhodčích méně bodů, než očekával, ale v dnešní volné jízdě se nevyvaroval chyb; upadl při trojitém lutzu a pokazil kombinaci.

Před volnou jízdou nakonec trenér Petr Starec rozhodl, že nezařadí čtverný skok, jak plánoval. V blízké budoucnosti ale s tímto vrcholným prvkem počítá. Už proto, aby mohl naplnit svůj plán.

"Čtverák je potřeba, pokud chcete být nejlepší a neporazitelný, a to určitě chci," řekl Březina, jehož idoly jsou Rusové Alexej Jagudin a Jevgenij Pljuščenko. "Byli neporazitelní, dokázali porazit akorát sebe. Chtěl bych se dotáhnout poblíž toho pomyslného bodu, kde byli oni," přemítal Březina.

Na druhou stranu Březina tvrdí, že i bez čtverného skoku může být krasobruslař ve špičce. Příkladem je mistr světa a nový olympijský vítěz Evan Lysacek. "Když někdo jezdí chlapsky, bruslí mužským stylem a není to labutí jezero, který nemusím, tak je pro mě mistr i bez čtverného skoku," řekl.

Českou naději potěšilo, že se dokázal vypořádat s psychikou. Nastupoval na led po domácím favoritovi Patricku Chanovi. Hala v tu chvíli bouřila, ale on se nesesypal. "Takový řev jsem zažil jen v Brně na Kometě, ale to jsem seděl jen v hledišti. A myslím, že jsem se s nervozitou popral docela férově," dodal Březina.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud