19. února 2010 • 06:20

Pljuščenko sesazen Lysackem, Březina desátý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český krasobruslař Michal Březina skončil v olympijském závodě ve Vancouveru desátý. Vyhrál úřadující mistr světa Američan Evan Lysacek, který těsně porazil ruského obhájce vítězství a vedoucího muže po krátkém programu Jevgenije Pljuščenka.



Lysacek díky lepší volné jízdě vyhrál velmi těsným rozdílem o 1,31 bodu a s jeho triumfem skončila nadvláda ruských reprezentantů, kteří na ZOH vítězili nepřetržitě od roku 1992. Bronz získal Japonec Daisuke Takahaši.

Další Čech Tomáš Verner obsadil devatenácté místo. Stejná pozice mistrovi Evropy z roku 2008 patřila i po krátkém programu. Březina si o jedno místo pohoršil, ale zaznamenal nejlepší olympijský výsledek pro české mužské krasobruslení od roku 1992, kdy si Petr Barna v Albertville dojel pro bronz.

Finálové drama v hale Pacific Coliseum vyneslo na trůn Lysacka, rodáka z Chicaga s českými kořeny, který Pljuščenka porazil i přesto, že ve volné jízdě neměl na rozdíl od Rusa čtverný skok. Ve prospěch Američana rozhodlo preciznější provedení vystoupení, v němž nechyboval a výkonem 167,37 bodu si udělal osobní rekord ve volné jízdě. Zároveň předvedl třetí nejlépe obodovanou volnou jízdu v historii.

Zklamaný Pljuščenko: Možná vydržím až do Soči >>>


Lysacek dohromady získal 257,67 bodu, Pljuščenko 256,36."Když jsem viděl stoupat americkou vlajku, nemohl jsem uvěřit, že to je pro mě. V pravý čas se mi povedla volná jízda. Byla nejlepší v této sezoně, konečně byla čistá," pochvaloval si Lysacek.

Trojnásobný mistr světa Pljuščenko neudržel půlbodový náskok po krátkém programu. Pljuščenkovi jako by ve volné jízdě odešla skokanská jistota. Některé pokusy ustál jen s vypětím všech sil a rozhodčím se víc líbilo i Lysackovo celkové provedení.Ruská hvězda se s porážkou smiřovala jen těžko.

"Osobně si připadám, jako bych olympiádu podruhé vyhrál," líčil Pljuščenko. "Se starým systémem bodování bych musel vyhrát, v tom novém se bohužel čtverné skoky nezhodnocují. Přitom by to krasobruslení a jeho atraktivitě jen prospělo. Se svojí jízdou jsem spokojený, ale s výsledkem samozřejmě ne," řekl Pljuščenko, který nevyloučil, že nyní nadobro ukončí profesionální kariéru."Možná to byla moje poslední soutěž, ale uvidíme," dodal neurčitě Pljuščenko.

Březina: Na další olympiádě dosáhnu hodně >>>

Pljuščenko utrpěl první prohru od loňského návratu mezi elitu a rozplynul se mu sen o tom, že bude druhý mužem v poválečné historii, který olympijský triumf obhájí. Naposledy se to povedlo Američanovi Richardu Buttonovi v letech 1948 a 1952.

Březina si oproti krátkému programu z devátého místa nepolepšil, ale těšit jej může to, že ze své první olympiády a zároveň první velké seniorské světové akce odjede s umístěním v první desítce a jako třetí nejlepší Evropan. Ze starého kontinentu jej předčili pouze Pljuščenko a čtvrtý Švýcar Stéphane Lambiel, který neobhájil stříbro z Turína.

"Být v desítce je výborné. Povedlo se to po dlouhé době, což je pro mě obrovský úspěch," prohlásil Březina.Devatenáctiletý juniorský vicemistr světa a čtvrtý muž lednového ME mohl myslet ještě výš, ale při volné jízdě, do níž nakonec nezařadil čtverný skok, se především v její druhé části nevyhnul několika zaváháním.

První chyba přišla při kombinaci, kdy na trojitý flip navázal pouze jednoduchým toeloopem. Pak Březina upadl při trojitém lutzu a v trojkombinaci skočil jen axela s jednou otáčkou. Březina dostal za volnou jízdu 137,93 bodu a celkem 216,73, což je téměř o osm méně, než když na sebe v lednu poprvé výrazně upozornil na evropském šampionátu v Estonsku.

"Naštvaný jsem byl hlavně při pádu u lutze, protože letos se mi to ještě nestalo. Asi to bylo únavou, na ledě je strašný vedro a hodně těžko se dýchá. Je to návod, jak se dál připravovat, projíždět víc volných jízd v tréninku za sebou, abych únavu i při teplu byl schopen překonat," podotkl Březina.S trenéry se až těsně před volnou jízdou dohodli na vynechání čtverného skoku.

"Co řeknou oni, je svaté. Když viděli celý závod, tak se rozhodli, že pojedeme bez čtveráku, na čistou jízdu a na udržení pozice, než na útočení," vysvětlil Březina.Třiadvacetiletý Verner chyboval víc, stejně jako ve středu. Při volné jízdě se nejprve při povedeném čtverném toeloopu zdálo, že může zahájit posun vpřed výsledkovou listinou, ale pak navršil mnoho chyb. Nepovedl se mu trojitý axel, ten samý skok pak předvedl jen v jednoduché verzi a nepřidal toeloop v kombinaci.

Třiadvacetiletý rodák z Písku neskočil trojitý flip a v závěru ještě spadl na led, když zakopl při krokové pasáži.Verner byl z několika chyb zklamaný. "Začal jsem dobře čtverným toeloopem, ale když mi pak nevyšel axel, začal se mi ten domeček z karet sypat.

Měl jsem to postavené na tom, že první tři elementy udělám dobře a potom to doskáču do konce. Nejsem úplně rozradostněný z toho, jak to dopadlo," řekl Verner novinářům.Sám prý neví, co za jeho současnou výkonnostní krizí je.

"Když jsem na závodním ledě, mám trochu problém s technikou. Se skoky jsem měl problémy v průběhu sezony, ale od nového roku se forma stabilizovala a vypadalo to daleko lépe. Ale na závodním ledě se mi třepou kolena a nejsem schopen prodat, co umím v tréninku," litoval Verner.

Mistr Evropy z roku 2008 horší volnou jízdu než dnes naposledy předvedl před dvěma lety, kdy úplně vyhořel při mistrovství světa, celkem dnes nasbíral 184,74 bodu. Hůře dopadl naposledy při své olympijské premiéře před čtyřmi lety v Turíně, kdy se teprve mezi elitu dostával (180,07).

ZOH - krasobruslení (Vancouver): muži - konečné pořadí po volném programu:
1. Lysacek (USA) 257,67 b.,
2. Pljuščenko (Rus.) 256,36,
3. Takahaši (Jap.) 247,23,
4. Lambiel (Švýc.) 246,72,
5. Chan (Kan.) 241,42,
6. Weir (USA) 238,87,
7. Oda 238,54,
8. Kozuka (oba Jap.) 231,19,
9. Abbott (USA) 218,96,
10. Březina 216,73,
...19. Verner (oba ČR) 184,74.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud