13. února 2010 • 23:06

Slovensko slaví historické zlato! Díky Rusce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
57
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko může slavit první zlatou olympijskou medaili v historii. V biatlonovém sprintu na 7,5 km si ji překvapivě vyjela původem ruská závodnice Anastazia Kuzminová.



Druhá finišovala německá favoritka Magdalena Neunerová, třetí doběhla Marie Dorinová z Francie. Nejlepší Češkou byla na 19. místě Magda Rezlerová.

Kuzminová, která přijala slovenské občanství teprve v minulé sezoně a hned vybojovala stříbro na světovém šampionátu v Koreji, vylepšila výkon snowboardisty Radoslava Židka z her v Turíně. Rodák z Žiliny před čtyřmi lety překvapivě obsadil v olympijském závodě druhou příčku.

"Je to neuvěřitelný pocit, nemůžu tomu uvěřit. Jsem velmi šťastná, že nyní závodím za Slovensko. Už je to vlastně druhá medaile pro Slovensko, co se nám podařila v biatlonu," rozplývala se pětadvacetiletá závodnice v rozhovoru pro Slovenskou televizi.

Kuzminová stejně jako ostatní medailistky těžila z toho, že do sprintu vyběhla v úvodu startovního pole, kdy byla mokrá a těžká trať ještě relativně kvalitní. O nečekaný triumf ji nepřipravila ani chyba při úvodní střelbě vleže, protože největší soupeřka Neunerová zaváhala pro změnu při stojce.

"Ta netrefená rána mě naopak vyburcovala k tomu, abych byla pozorná na střelbě, a abych se snažila na tratích. Věděla jsem, že ještě není nic ztracené," uvedla Kuzminová.

V běhu byla Slovenka, kterou na přelomu roku zbrzdila zlomenina ruky, o sekundu a půl rychlejší než Neunerová. "Běželo se mi velmi dobře. Z úspěchu mám velkou radost, zúročila jsem výbornou přípravu," pochvalovala si biatlonistka trénink s koučem a zároveň manželem Slovákem Danielem Kuzminem, který reprezentuje Izrael v běhu na lyžích.

Společně mají malého syna Jeliseje a hlavně kvůli němu se Kuzminová usídlila na Slovensku, neboť nechtěla cestovat do Ruska na tréninkové kempy sama.

Sprint přinesl mnoho překvapení a nečekané propady favoritek. Všechny tři medailistky prožily ostrou olympijskou premiéru. Zatímco pětinásobná mistryně světa Neunerová patřila k hlavním kandidátkám na zlato, bronzová Dorinová dosud nezískala na velké akci žádnou medaili.

Solidně začaly své účinkování ve Vancouveru české biatlonistky. Rezlerová zastřílela bez jediného zaváhání a nakonec dojela devatenáctá. O pět míst za ní skončila rovněž na střelnici bezchybná Veronika Vítková, která se vrací na tratě po zánětu mozkových blan.

Do stíhacího závodu se z poslední postupové 60. příčky kvalifikovala také Zdenka Vejnarová. Veronika Zvařičová skončila na 71. místě.

ZOH - biatlon, sprint žen na 7,5 km:
1. Kuzminová (SR) 19:55,6 min. (1 tr. okruh), 2. Neunerová (Něm.) -1,5 (1), 3. Dorinová (Fr.) -10,9 (0), 4. Bulyginová (Rus.) -12,1 (0), 5. Chrustalevová (Kaz.) -24,8 (0), 6. Brunetová (Fr.) -27,7 (0), 7. Zajcevová (Rus.) -27,8 (0), 8. Domračevová (Běl.) -31,8 (0), 9. Gregorinová (Slovin.) -33,6 (0), 10. Flatlandová (Nor.) -34,1 (1), ...19. Rezlerová -55,4 (0), 24. Vítková -1:15,3 (0), 60. Vejnarová -2:32,9 (2), 71. Zvařičová (všechny ČR) -2:57,3 (2).

Vstoupit do diskuse
57
Články odjinud


Články odjinud