ČTK
13. února 2010 • 09:00

VIDEO: Tragédie! Před zahájením zemřel sáňkař

Autor: ČTK, spo, Martin Hašek, Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - Sváteční den se proměnil v noční můru. Jen několik hodin před slavnostním zapálením olympijského ohně v hale BC Place ve Vancouveru, po tragické tréninkové nehodě zemřel dvaadvacetiletý gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili. Zdrcená gruzínská výprava se přesto rozhodla na Hrách zůstat.



Nepomohlo nic. Gruzínský sáňkař definitivně odešel...Foto ČTK/AP

Kanada, nebo Rusko? Bauer, nebo Northug? Podobné úvahy se v den startu zimních olympijských her ve Vancouveru proměnili v nepodstatné.

Olympijské město se těžce vzpamatovává ze smrti mladého gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, který ve včerejším tréninku na dráze ve Whistleru v rychlosti 150 kilometrů v hodině vypadl z dráhy, načež zády a hlavou narazil do sloupu vedle trati.

Kumaritašvili zůstal ležet téměř v pravém úhlu. Kameraman, který stál blízko incidentu, zděšeně vykřikl. Kolem zraněného se seběhli záchranáři a Gruzínec byl dopraven do nemocnice, kde zemřel.

„Je to hrozné. Je to tragédie pro jeho rodinu a pro tým. Vrhá to stín na slavnostní zahájení,“ řekl světovým médiím Thomas Bach, německý člen Mezinárodního olympijského výboru.

Nečekaná tragédie paralyzovala atmosféru ve městě, které se včera odpoledne rozverně chystalo na začátek velké sportovní show.

Obrázky ze smrtelné nehody gruzínského sáňkaře jsou strašlivé.
Video se připravuje ...

Jacques Rogge, prezident Mezinárodního olympijského výboru si sundal brýle a promnul oči, než začal mluvit na plánované tiskové konferenci.

„Je těžké zůstat klidný. Tohle je velmi smutný den. Tady je mladý sportovec, který ztratil život, když se snažil splnit si olympijský sen. Nemám slova, abych vyjádřil, co cítím,“ řekl Rogge. „Kontaktovali jsme jeho rodinu, mluvil jsem s prezidentem Gruzie, který je tu. Dělám vše proto, abychom ukázali soucit.“

Lidé, kteří byli přímo na dráze, se z události těžce vzpamatovávali.

„Jsem v šoku,“ reagoval Němec Georg Hakl, trojnásobný olympijský vítěz a v současnosti trenér.

„Nikdy jsem nic takového neviděl,“ povzdechl si Šiva Kešavan, čtyřnásobný účastník olympijských her z Indie.

Záchranná služba byla okamžitě na místě, ale tragédii lékaři už odvrátit nedokázali.Foto ČTK/AP

Momentálně probíhá vyšetřování nehody. O osudu závodů tak bude rozhodnuto později. Mezinárodní sáňkařská federace se také setká se zástupci dalších federací.

Gruzínská výprava zvažuje, zda se Her účastní či nikoli. Rogge však nechtěl hovořit o tom, zda by v budoucnosti měly být dráhy bezpečnější. „Teď je čas na smutek,“ uvedl.

Dráha ve Whistleru je nerychlejší na světě a během tréninkových jízd se už událo několik nehod.

Rumunská závodnice Violeta Stramaturaru byla po pádu v krátkém bezvědomí. Havaroval i italský fenomén Armin Zöggeler. A pád se nevyhnul ani Čechovi Ondřeji Hymanovi.

„Já jsem udělal menší chybičku ve třinácté zatáčce včera (ve čtvrtek) a hned mě to potrestalo - bylo to v rychlosti asi 148km/h, docela slušně to pálilo a musel jsem chytat 25kilové sáně, co mi letěly metr nad hlavou, aby mě nezmrzačily,“ řekl Hyman.

Nodar Kumaritašvili podlehl zraněním, které utrpěl při nehodě v pátečním tréninku.
Nodar Kumaritašvili podlehl zraněním, které utrpěl při nehodě v pátečním tréninku.

 

Přehled úmrtí sportovců na letních a zimních olympijských hrách:

LOH Stockholm 1912 - Během maratonského běhu zkolaboval Portugalec Francisco Lázaro a o den později v nemocnici zemřel.

LOH Řím 1960 - V cyklistickém silničním závodu ztratil vědomí Dán Knut Enemark Jensen, utrpěl těžký pád a nedlouho po převozu do nemocnice zemřel. Později se ukázalo, že dopoval.

ZOH Innsbruck 1964 - Krátce před zahájením soutěží zahynuli při tréninku australský sjezdař Ross Milne a britský sáňkař polského původu Kazimierz Kay Skrzypecki.

ZOH Albertville 1992 - V přípravě na závod v ukázkovém rychlostním lyžování se zabil Švýcar Nicolas Bochatay, který v plné rychlosti narazil do sněžného skútru.

ZOH Vancouver 2010 - Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili podlehl zraněním, která utrpěl při nehodě v tréninku na olympijské dráze ve

Nehodou gruzínského jezdce tak vyvrcholila série incidentů na dráze, která je považována za nejrychlejší, ale také za jednu z nejnebezpečnějších na světě. Problém se v dnešním pátém tréninku nevyhnul ani takovému mistrovi, jakým je dvojnásobný olympijský vítěz Armin Zöggeler. Zkušený Ital havaroval a do cíle došel pěšky, vyvázl ale nezraněn. Ve čtvrtek utrpěla při nehodě těžký otřes mozku Rumunka Violeta Stramaturaruová. Český jezdec Ondřej Hyman měl nehodu o den dříve. Udělal chybu v 13. zatáčce a octil se mimo saně. Spadl v rychlosti asi 148 km/h a měl velké štěstí, že se nezranil. "Docela slušně mě to pálilo a musel jsem chytat pětadvacetikilové sáně, co mi letěly metr nad hlavou, aby mě nezmrzačily," řekl Hyman Radiožurnálu. Matěj Kvíčala, který jezdí dvojice s Lubošem Jírou, byl v momentu nehody v olympijské vesnici a pád neviděl, ale uvažoval, že šlo o jezdeckou chybu. "Oni se zúčastňují jen některých svěťáků a nevyježděnost možná byla trochu znát," řekl Kvíčala novinářům. "Byly ale nastavené vysoké limity, udělala se čára pro lidi, kteří tam nemají co dělat. Když se člověk dostal na olympiádu, měl by něco zvládat," řekl Kvíčala. Už jednotlivci dosahovali vysoké rychlosti 154 km/h a koryto patří k těm nebezpečnějším na světě. "Pokud se jede ideální stopa a člověk dělá, co má, není problém. Musí se být pořád ve střehu, a pokud se zaváhá a stane se jezdecká chyba, tak to okamžitě vrátí," uvedl Kvíčala. Tragická událost ho hodně zasáhla. "Když jsem se to dozvěděl, hrozně mě zamrazilo v zádech. Vůbec jsem to nečekal," řekl Kvíčala. "Není dobré nic podceňovat. Je důležité být připraven na všechno." Zimní olympijské hry už několikrát v minulosti zasáhla úmrtí sportovců, kteří se chystali na své soutěže. Krátce před zahájením ZOH 1964 v Innsbrucku zahynuli při tréninku australský sjezdař Ross Milne a britský sáňkař polského původu Kazimierz Kay Skrzypecki. Na ZOH 1992 v Albertville se zase při přípravě na soutěž v ukázkovém rychlostním lyžování zabil Švýcar Nicolas Bochatay, který v plné rychlosti narazil do sněžného skútru.
Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud