28. února 2010 • 20:36

Bauer bez medaile, zlato slaví sprinter Northug

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Bauer na vysněnou zlatou medaili na olympiádě ve Vancouveru nedosáhl. Na padesátikilometrové trati klasickou technikou nedokázal v závěru konkurovat těm nejrychlejším a skončil dvanáctý.



Olympijské zlato získal ve sprintu Nor Petter Northug, stříbro vybojoval už prakticky odepsaný Němec Axel Teichmann, bronzový doběhl díky pádu Daria Cologni Švéd Olsson.

Lukáš Bauer se snaží dostat před své soupeřeFoto Barbora Reichová (Sport)

ONLINE reportáž ze závodu s postřehy Petra "Pivrnce" Urbana, lyžaře Pavla Bence a českého fanouška »
Petr Urban na sáních Petr Urban na sáníchFoto Michal Beránek (Sport)
Bauerův kamarád Urban: Smekám. Padesátka je svinstvo »

Třetí muž z úvodní volné patnáctky a člen bronzové štafety tak nerozšířil českou medailovou sbírku na sedm cenných kovů, což by byl nejlepší výsledek na zimních hrách v české i československé historii.

Bauer se do lyžařského maratonu, ve kterém vyhlásil útok na zlato už před olympiádou, rozjížděl pomaleji. Po prvních kilometrech se pohyboval na konci druhé desítky, ale na úplném čele závodu ještě nebyl nikdo z největších favoritů.

Do druhého kola už vbíhal Lukáš Bauer desátý, Axel Teichmann a Andrus Veerpalu zároveň vyměnili lyže. Po třech okruzích totéž předvedl i Petter Northug a další favorité, český lyžař pokračoval v klidu na původním páru. Také se díky tomu propracoval až do čela roztahané, ale stále početné vedoucí skupiny.

Lukáš Bauer se vzteká kvůli rozlitému pití
Lukáš Bauer se vzteká kvůli rozlitému pití

Situace na prvních místech se nicméně stále měnila, Bauer se po první změně lyží propadl až na třicáté místo, ale ztrácel jen 11 vteřin. Daleko více v depu utrpěl Francouz Gaillard, jemuž servismani nechali na lyžích sponu. Nemohl se jí zbavit a vzteky lyži zahodil, než mu ji odstranil někdo z týmu a on mohl pokračovat. I přes obrovskou ztrátu se ale dokázal opět vyšplhat na desáté místo.

Českým fanouškům zatrnulo před polovinou závodu, kdy se na čele snažil utrhnout Nor Johnsrud Sundby a vytvořil si desetivteřinový náskok. Bauer se totiž v tu chvíli zamotal do pádu Italů a zařadil se až na konec vedoucí skupiny.

Ale postupně se zase vyškrábal do čela závodu, které mezitím zlikvidovalo rodící se náskok Sundbyho. Při průjezdu do posledních dvaceti kilometrů šel měnit lyže Northug, Bauer měl sice nový pár taky připravený, ale do depa nezajel a vyhoupl se opět na průběžné první místo.

Patnáct kilometrů do cíle zamířil podruhé do depa i Bauer a zařadil se na konec vedoucí skupiny sedmadvaceti závodníků. Na čele se snažili ujet Hellner s Hjelmesetem, ale příliš úspěšní nebyli.

Dvě kola před koncem vyměnil lyže zbytek favoritů a čelo závodu se pomalu roztrhávalo. Tempo rozjel na prvním místě Rus Legkov, Bauer se držel za ním na druhém místě se ztrátou několika vteřinek. Z nástupu ale ještě nic nebylo, celá - teď už jen patnáctičlenná skupina - do posledního okruhu vjížděla pohromadě.

Olympijský vítěz Petter NorthugFoto Barbora Reichová (Sport)

Jenže hned v následujícím stoupání se Bauer propadl až na poslední místo ve vedoucí skupině a medaile už byla v nedohlednu.

Tři kilometry do cíle se v čele objevil Švýcar Cologna a Švéd Olsson, Petter Northug si hlídal pozici schovaný na páté či šesté příčce. Bauer jakoby sebral poslední zbytky sil a dotáhl se doprostřed skupiny, pak ale znovu spadl na jedenáctou pozici.

O jednu z medailí si zcela překvapivě fantastickým závěrem řekl Němec Axel Teichmann, který nakonec nestačil jen na famózního spurtera Northuga. Ten si v pohodě dojel pro druhé zlato, bronz spadl do klína Švédovi Johannu Olssonovi, před nímž v nájezdu do cílové rovinky spadl Švýcar Dario Cologna.

Lukáš Bauer nakonec dojel se ztrátou téměř 14 vteřin dvanáctý, Jiří Magál skončil devětadvacátý.

Muži - 50 km klasicky s hromadným startem:
1. Northug (Nor.) 2:05:35,5, 2. Teichmann (Něm.) -0,3, 3. Olsson (Švéd.) -1,0, 4. Angerer (Něm.) -1,5, 5. Kershaw (Kan.) -1,6, 6. Veerpalu (Est.) -6,1, 7. Richardsson (Švéd.) -9,7, 8. Vylegžanin (Rus.) -10,9, 9. Södergren (Švéd.) -11,6, 10. Cologna (Švýc.) -12,0, ...12. Bauer -13,9, 29. Magál (oba ČR) -4:47,2.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud