26. února 2010 • 12:42

Stupně vítězů jsou reálné, věří si Záhrobská

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety byla slalomářka Šárka Záhrobská při olympijské premiéře spokojená s třináctým místem. Letos by pro ni takový výsledek byl rozčarováním."Přijíždím s mnohem většími ambicemi než do Turína, čeká se ode mě víc. Pokud se mi slalom podaří tak, jak si představuju a umím, není nereálné být na stupních vítězů,“ předvídala trojnásobná medailistka z mistrovství světa.



Vrtkavé počasí pořádně zahýbalo začátkem sjezdařských olympijských soutěží a po pár milosrdných a slunečných dnech už si začalo pohrávat i s jejich koncem. Nad horami se stahují dešťové mraky a mlha, které ohrožují závody.

I proto se Šárka Záhrobská včera rozhodla vynechat odložené druhé kolo středečního obřího slalomu, který se jí stejně moc nevyvedl, a raději se soustředila na slalom. „Nemá cenu druhé kolo jezdit, půjdeme trénovat,“ plánovala si pro den před svou nejdůležitější disciplínou.

Dočká se medaile?Foto ČTK


Dnes v 19.00 ji čeká druhý olympijský slalom kariéry. Před čtyřmi lety v Turíně sice byla bronzovou medailistkou z MS, ale ve Světovém poháru do té doby nestála na stupních vítězů. V rozpačité sezoně tak skončila na Hrách třináctá. Do Whistleru už letos přijela jako někdejší světová šampionka, vítězka dvou závodů elitní série.

ONLINE PŘENOS SLEDUJTE ONLINE OD 19:00 >>>


„V Sestriére jsem měla méně úspěchů a o čtyři roky méně zkušeností, což je strašně moc. Na lyžích jsem teď mnohem víc vyježděná, psychicky jsem vyzrálejší,“ vypočítává. „S každým závodem a sezonou ubývá nervozity, tak doufám, že tady nebudu mít nervy a nespadnu do toho.“

Oblíbený slalom se blíží.Foto ČTK/AP


I proto se řadí mezi favoritky, kterých se o medaile popere několik. „Nebezpečné budou obě dvě sestry Rieschovy, jedna nám pro letošek přibyla. Rakušanka Marlies Schildová jede jen slalom, do úterý trénovala mimo olympijské sjezdovky. Sází na jednu kartu, záleží na tom, jak se s tím vyrovná,“ říká Záhrobská.

Soupeřit bude i se stálicí Tanjou Poutiainenovou z Finska. Francouzka Sandrine Aubertová zase vyhrála v sezoně dva slalomy Světového poháru. „Rakušanka Kathrin Zettelová je taky úžasně stabilní závodnice, zajela devět závodů na stupně vítězů jak ve slalomu, tak obřáku. A když se mi slalom povede, můžu patřit k favoritkám i já,“ vypočítávala Záhrobská.

Nemá za sebou nejoslnivější sezonu, k vítězství v Aspenu nepřidala žádnou další „bednu“. Před olympiádou však potrénovala v kanadské Nakisce. A pak zajela nejlepší čas v kombinačním slalomu. Ten dnešní však bude trochu jiný. „Není zvlášť náročný, sjezdovka je členitá, vypadá velmi technicky. Trať je poměrně dlouhá, kolem 55 vteřin,“ popisovala pětadvacetiletá sjezdařka.

NEJVĚTŠÍ FAVORITKY SLALOMU


Maria RIESCHOVÁ (Něm.)

Marlies SCHILDOVÁ (Rak.)

Kathrin ZETTELOVÁ (Rak.)

Sandrine AUBERTOVÁ (Fr.)

ŠÁRKA ZÁHROBSKÁ

Susanne RIESCHOVÁ (Něm.)

Tanja POUTIAINENOVÁ (Fin.)

Dočká se medaile?
Dočká se medaile?


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud